Föraren som orsakade olyckan brukade vid tillfället mobiltelefon.

2000-talets tekniska utveckling och nya kommunikations-tekniker har förändrat förutsättningarna för vår nåbarhet men också orsakat svåra problem.

TEXT: BÖRJE PERATT
Foto: Max

En problematik rör föreställningen om att tro sig behärska mobilanvändning samtidigt som man sysslar med annat. Men människan har att acceptera de givna förutsättningarna för sin förmåga att ta emot intryck, sortera dem och ta beslut. Det gäller inte minst våra normala umgängen där mobilen för vissa grupper är ett självklart störningsmoment under samkväm. Ungefär som rökning på 1950-talet.

Idag ser vi hur många människor alldeles oavsett sysselsättning är fångade av sina mobiler och alldeles oavsett omgivning och situation blint stirrar på denna mobil, skriver sms, spelar spel eller läser någon text från hemsida eller bok. Att göra detta under samtal med andra är direkt oförskämt och under middagar störande för alla i omgivningen. Man talar indirekt om att mobilen och den eventuella kontakten med andra är viktigare än de närvarande.
Att tro sig om att kunna göra ett gott arbete och samtidigt ägna sig åt sin mobil är självbedrägeri.

Mängden olyckor i trafik har också ökat dramatiskt och orsakar fler allvarliga olyckor än alkohol. En amerikansk undersökning har slagit fast att ökningen av olyckor på grund av mobiltelefonanvändande under körning är katastrofal.

Det amerikanska nationella säkerhetsrådet rapporterar att mobiltelefonanvändning under körning leder till 1,6 miljoner olyckor varje år. [1]
Nästan 390 000 skador uppstår varje år från olyckor som orsakas av textning vid körning.
1 av var 4:e bilolycka i USA orsakas av textning och körning. [2]
Textning under körning är 6 x mer riskabel för att orsaka en olycka än fyllekörning.
Att svara på en text tar bort din uppmärksamhet i ungefär fem sekunder.
Vid en hastighet på 70 km i timmen hinner man åka längden på en fotbollsplan.
Textning under körning innebär 400 procent ökning av tiden då ögon inte har uppsikt på vägen.
Av alla mobiltelefonrelaterade beteenden är textning den klart farligaste aktiviteten.

Varierande lagar och restriktioner rörande att köra bil och kommunicera med mobiltelefon. Wikipedia. Louiseldon, CC BY-SA 4.0

En undersökning visar att 94 procent av yngre förare känner till farorna med textning och körning, men att 35 procent gör det ändå.
21 procent av tonårsförare som är involverade i dödsolyckor stördes av sina mobiltelefoner.
Yngre förare riskerar 4x mer än vuxna att krascha eller vara nära olycka när de pratar eller textar på en mobiltelefon.
En yngre förare med endast en extra passagerare fördubblar risken för att orsaka en dödlig bilolycka. Med två eller flera passagerare ökar risken med 5 gånger så troliga incidenter som kan  leda till olycka.
263 tonåringar (15 till 19 år) dödades som ett resultat av mobiltelefondistraherad körning 2016.
År 2015 dödades 3 477 personer och 391 000 personer skadades i motorfordonsolyckor med mobiltelefondistraherade förare.
Fotgängare som brukar mobil är 4x mindre benägna att se sig för innan de korsar gatan, följer inte trafiksignaler och går snett över gatan vilket tar längre tid.
Sammantaget: Distraherad körning står för cirka 25% av alla dödsolyckor i motorfordon.
Vid tiden för dödliga kraschar har tonåringar varit den största åldersgruppen som rapporterades vara distraherad under körning.
Förarens distraktion rapporteras vara ansvarig för mer än 58% av tonårskraschen. Distraherad körning står för cirka 25% av alla dödsolyckor i motorfordon.
Tonåringar i dödskrascher är den största åldersgruppen som rapporterats vara mobildistraherad under körning. Förarens mobildistraktion rapporteras vara ansvarig för mer än 58% av tonårsbilkrascher.

Jag går ibland långa promenader och gärna i skogen. Stöter jag ihop med folk under 50 så pratar de ofta i telefonen istället för att njuta naturen. Häromdagen var det en pappa som drog barnvagn och pratade i telefon. Vi möttes igen en knapp timme senare och han pratade fortfarande i telefonen. Tvååringen satt tyst och nästan apatisk.
Jo jag undrar hur det går för den generationen.

Börje Peratt

Referens

1) Texting and Driving Accident Statistics Länk

2) Distracted Driving: The Statistics that every Parent Needs to Know Länk

Notable collisions WIKIPEDIA

On August 29, 2007, Danny Oates was killed by a young driver of a car, allegedly texting while driving. The defense had argued that driver Jeffrey Woods had possibly suffered a seizure during the time of the accident.[143]
On January 3, 2008 Heather Leigh Hurd was killed by a truck driver who allegedly was texting while driving. Her father Russell Hurd has been actively supporting a law in various U.S. states called Heather’s Law that would prohibit texting while driving.[144]
The 2008 Chatsworth train collision, which killed 25 people, and which occurred on September 12, 2008, was blamed on the operator sending text messages while operating the train.[145]
In May 2009 a crash occurred on the MBTA Green Line in the Boston area of the MBTA, when a driver, 24-year-old Aidan Quinn, was text messaging his girlfriend while driving the train.[146] The crash, which injured 46 people, was estimated by MBTA officials to have cost $9.6 million.[147]
Beverly Hills plastic surgeon Frank Ryan’s fatal crash on August 16, 2010 may have been the result of distracted driving due to texting.[148]
In May 2012 a jury in Corpus Christi, Texas awarded $21 million in damages to a woman who was struck by a Coca-Cola driver who had been on her cell phone at the time of the accident. The plaintiff’s attorneys were able to successfully argue that Coca-Cola’s cell phone policy for its drivers was “vague and ambiguous.”[149]
In June 2012 18-year-old Aaron Deveau of Haverhill, Massachusetts was found guilty of motor vehicle homicide by texting. He was sentenced to two years in prison and loss of his license for 15 years. Deveau was the first person in the state of Massachusetts to be convicted of motor vehicle homicide by texting, and possibly the first in the United States.[150]
In September 2012, 21-year-old Stephanie Kanoff of Sun Prairie, WI was found guilty by a jury in July of homicide by negligent driving for the Oct. 24, 2010 death of Dylan Ellefson, 21, a senior at UW-Madison, who was behind his disabled car when he and his car were struck by Kanoff’s minivan. Kanoff was also sentenced to serve two years of extended supervision after her release from prison. In addition to prison and extended supervision, Kanoff was ordered to spend 100 hours speaking to young people learning to drive and other groups about the dangers of texting while driving,[151] and was also ordered to not drive with a phone that’s turned on in the driver’s area of a car. Kanoff will also have to take a driving safety course to get her license back after a mandatory yearlong revocation.[152]
In March 2017, near Garner State Park, which is located in Concan, Texas, 13 people in a church bus were killed when a texting pickup truck driver crossed the center line and slammed into their bus.[153]

1 COMMENT

 1. Som Formel 1-reporter följde jag på 90-talet ett franskt forskningsprojekt om vad som händer i förarnas huvuden när de kör.

  Jag har själv kört blygsamma Formel Ford och kände igen rönen: banan och skeendet går som en film i ultrarapid (mycket långsamt) via ögonen in i huvudet och bearbetas som i ett mentalt, tredimensionellt koordinatsystem över rörliga kroppar i rummet.

  I yttersta koncentration ser de kropparna (bilarna) interagera i ett mönster med dem själva som deltagare. Hastighet, läge och avstånd kalibreras i hjärnan så att körningen styrs av reflexer och instinkter, styrda av hjärnan.

  Ingen mänsklig verksamhet torde kräva sådan koncentration under så lång tid.Minsta misstag är ödesdigert. Utan koncentration rusar filmen i full fart in i hjärnan utan kontroll.

  Detsamma gäller även vanlig bilkörning, som också kräver ständig och odelad koncentration. Den som kör med båda händerna korrekt på ratten och blick och uppmärksamhet helt på väg och trafik har ytterst sällan olyckor.

  Inte bara mobiltelefon stör körningen. Radio, pekskärm, svårlästa instrument, svårnådda reglage, dålig sikt, fel rattgrepp (en arm mot dörren, en hand på¨ratten, en arm på tvären etc.), äta/dricka/röka/klia sig etc stör också.

  Nästan alla olyckor beror på bristande uppmärksamhet. Runt en fjärdedel alkohol och en fjärdedel andra droger, medicin, trötthet, demens etc. Övriga hälften just att ha tsnkarns på annat. Om man sekunden före smällen skulle filma föraren, skulle man finna att han/hon gör annat än att köra bil.

  Men det kommer nästan aldrig fram i olycksrapporter! Där nämns bara sådant som kan mätas, särskilt hastighet. Paradoxalt nog krävs viss fart för koncentration. Inte så populärt att påpeka!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.