Mobiltelefonen orsakar katastrofala olyckor – Ungdom till 40 värst

1
261

Föraren som orsakade olyckan brukade vid tillfället mobiltelefon.

2000-talets tekniska utveckling och nya kommunikations-tekniker har förändrat förutsättningarna för vår nåbarhet men också orsakat svåra problem.

TEXT: BÖRJE PERATT
Foto: Max

En problematik rör föreställningen om att tro sig behärska mobilanvändning samtidigt som man sysslar med annat. Men människan har att acceptera de givna förutsättningarna för sin förmåga att ta emot intryck, sortera dem och ta beslut. Det gäller inte minst våra normala umgängen där mobilen för vissa grupper är ett självklart störningsmoment under samkväm. Ungefär som rökning på 1950-talet.

Idag ser vi hur många människor alldeles oavsett sysselsättning är fångade av sina mobiler och alldeles oavsett omgivning och situation blint stirrar på denna mobil, skriver sms, spelar spel eller läser någon text från hemsida eller bok. Att göra detta under samtal med andra är direkt oförskämt och under middagar störande för alla i omgivningen. Man talar indirekt om att mobilen och den eventuella kontakten med andra är viktigare än de närvarande.
Att tro sig om att kunna göra ett gott arbete och samtidigt ägna sig åt sin mobil är självbedrägeri.

Mängden olyckor i trafik har också ökat dramatiskt och orsakar fler allvarliga olyckor än alkohol. En amerikansk undersökning har slagit fast att ökningen av olyckor på grund av mobiltelefonanvändande under körning är katastrofal.

Det amerikanska nationella säkerhetsrådet rapporterar att mobiltelefonanvändning under körning leder till 1,6 miljoner olyckor varje år. [1]
Nästan 390 000 skador uppstår varje år från olyckor som orsakas av textning vid körning.
1 av var 4:e bilolycka i USA orsakas av textning och körning.
Textning under körning är 6 x mer riskabel för att orsaka en olycka än fyllekörning.
Att svara på en text tar bort din uppmärksamhet i ungefär fem sekunder.
Vid en hastighet på 70 km i timmen hinner man åka längden på en fotbollsplan.
Textning under körning innebär 400 procent ökning av tiden då ögon inte har uppsikt på vägen.
Av alla mobiltelefonrelaterade beteenden är textning den klart farligaste aktiviteten.
En undersökning visar att 94 procent av yngre förare känner till farorna med textning och körning, men att 35 procent gör det ändå.
21 procent av tonårsförare som är involverade i dödsolyckor stördes av sina mobiltelefoner.
Yngre förare riskerar 4x mer än vuxna att krascha eller vara nära olycka när de pratar eller textar på en mobiltelefon.
En yngre förare med endast en extra passagerare fördubblar risken för att orsaka en dödlig bilolycka. Med två eller flera passagerare ökar risken med 5 gånger så troliga.
263 tonåringar (15 till 19 år) dödades som ett resultat av mobiltelefondistraherad körning 2016.
År 2015 dödades 3 477 personer och 391 000 personer skadades i motorfordonsolyckor med mobiltelefondistraherade förare.
Fotgängare som brukar mobil är 4x mindre benägna att se sig för innan de korsar gatan, följer inte trafiksignaler och går snett över gatan vilket tar längre tid.
Sammantaget: Distraherad körning står för cirka 25% av alla dödsolyckor i motorfordon.
Vid tiden för dödliga kraschar har tonåringar varit den största åldersgruppen som rapporterades vara distraherad under körning.
Förarens distraktion rapporteras vara ansvarig för mer än 58% av tonårskraschen. Distraherad körning står för cirka 25% av alla dödsolyckor i motorfordon.
Tonåringar i dödskrascher är den största åldersgruppen som rapporterats vara mobildistraherad under körning. Förarens mobildistraktion rapporteras vara ansvarig för mer än 58% av tonårsbilkrascher.

Jag går ibland långa promenader och gärna i skogen. Stöter jag ihop med folk under 50 så pratar de ofta i telefonen istället för att njuta naturen. Häromdagen var det en pappa som drog barnvagn och pratade i telefon. Vi möttes igen en knapp timme senare och han pratade fortfarande i telefonen. Tvååringen satt tyst och nästan apatisk.
Jo jag undrar hur det går för den generationen.

Börje Peratt

Referens

1) Texting and Driving Accident Statistics Länk

1 KOMMENTAR

 1. Som Formel 1-reporter följde jag på 90-talet ett franskt forskningsprojekt om vad som händer i förarnas huvuden när de kör.

  Jag har själv kört blygsamma Formel Ford och kände igen rönen: banan och skeendet går som en film i ultrarapid (mycket långsamt) via ögonen in i huvudet och bearbetas som i ett mentalt, tredimensionellt koordinatsystem över rörliga kroppar i rummet.

  I yttersta koncentration ser de kropparna (bilarna) interagera i ett mönster med dem själva som deltagare. Hastighet, läge och avstånd kalibreras i hjärnan så att körningen styrs av reflexer och instinkter, styrda av hjärnan.

  Ingen mänsklig verksamhet torde kräva sådan koncentration under så lång tid.Minsta misstag är ödesdigert. Utan koncentration rusar filmen i full fart in i hjärnan utan kontroll.

  Detsamma gäller även vanlig bilkörning, som också kräver ständig och odelad koncentration. Den som kör med båda händerna korrekt på ratten och blick och uppmärksamhet helt på väg och trafik har ytterst sällan olyckor.

  Inte bara mobiltelefon stör körningen. Radio, pekskärm, svårlästa instrument, svårnådda reglage, dålig sikt, fel rattgrepp (en arm mot dörren, en hand på¨ratten, en arm på tvären etc.), äta/dricka/röka/klia sig etc stör också.

  Nästan alla olyckor beror på bristande uppmärksamhet. Runt en fjärdedel alkohol och en fjärdedel andra droger, medicin, trötthet, demens etc. Övriga hälften just att ha tsnkarns på annat. Om man sekunden före smällen skulle filma föraren, skulle man finna att han/hon gör annat än att köra bil.

  Men det kommer nästan aldrig fram i olycksrapporter! Där nämns bara sådant som kan mätas, särskilt hastighet. Paradoxalt nog krävs viss fart för koncentration. Inte så populärt att påpeka!

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.