13 december, 2018

Mobiltelefonen orsakar katastrofala olyckor – Ungdom till 40 värst

Föraren som orsakade olyckan brukade vid tillfället mobiltelefon.


2000-talets tekniska utveckling och nya kommunikations-tekniker har förändrat förutsättningarna för vår nåbarhet men också orsakat svåra problem.

TEXT: BÖRJE PERATT
Foto: Max

En problematik rör föreställningen om att tro sig behärska mobilanvändning samtidigt som man sysslar med annat. Men människan har att acceptera de givna förutsättningarna för sin förmåga att ta emot intryck, sortera dem och ta beslut. Det gäller inte minst våra normala umgängen där mobilen för vissa grupper är ett självklart störningsmoment under samkväm. Ungefär som rökning på 1950-talet.

Idag ser vi hur många människor alldeles oavsett sysselsättning är fångade av sina mobiler och alldeles oavsett omgivning och situation blint stirrar på denna mobil, skriver sms, spelar spel eller läser någon text från hemsida eller bok. Att göra detta under samtal med andra är direkt oförskämt och under middagar störande för alla i omgivningen. Man talar indirekt om att mobilen och den eventuella kontakten med andra är viktigare än de närvarande.
Att tro sig om att kunna göra ett gott arbete och samtidigt ägna sig åt sin mobil är självbedrägeri.

Mängden olyckor i trafik har också ökat dramatiskt och orsakar fler allvarliga olyckor än alkohol. En amerikansk undersökning har slagit fast att ökningen av olyckor på grund av mobiltelefonanvändande under körning är katastrofal.

Det amerikanska nationella säkerhetsrådet rapporterar att mobiltelefonanvändning under körning leder till 1,6 miljoner olyckor varje år. [1]
Nästan 390 000 skador uppstår varje år från olyckor som orsakas av textning vid körning.
1 av var 4:e bilolycka i USA orsakas av textning och körning.
Textning under körning är 6 x mer riskabel för att orsaka en olycka än fyllekörning.
Att svara på en text tar bort din uppmärksamhet i ungefär fem sekunder.
Vid en hastighet på 70 km i timmen hinner man åka längden på en fotbollsplan.
Textning under körning innebär 400 procent ökning av tiden då ögon inte har uppsikt på vägen.
Av alla mobiltelefonrelaterade beteenden är textning den klart farligaste aktiviteten.
En undersökning visar att 94 procent av yngre förare känner till farorna med textning och körning, men att 35 procent gör det ändå.
21 procent av tonårsförare som är involverade i dödsolyckor stördes av sina mobiltelefoner.
Yngre förare riskerar 4x mer än vuxna att krascha eller vara nära olycka när de pratar eller textar på en mobiltelefon.
En yngre förare med endast en extra passagerare fördubblar risken för att orsaka en dödlig bilolycka. Med två eller flera passagerare ökar risken med 5 gånger så troliga.
263 tonåringar (15 till 19 år) dödades som ett resultat av mobiltelefondistraherad körning 2016.
År 2015 dödades 3 477 personer och 391 000 personer skadades i motorfordonsolyckor med mobiltelefondistraherade förare.
Fotgängare som brukar mobil är 4x mindre benägna att se sig för innan de korsar gatan, följer inte trafiksignaler och går snett över gatan vilket tar längre tid.
Sammantaget: Distraherad körning står för cirka 25% av alla dödsolyckor i motorfordon.
Vid tiden för dödliga kraschar har tonåringar varit den största åldersgruppen som rapporterades vara distraherad under körning.
Förarens distraktion rapporteras vara ansvarig för mer än 58% av tonårskraschen. Distraherad körning står för cirka 25% av alla dödsolyckor i motorfordon.
Tonåringar i dödskrascher är den största åldersgruppen som rapporterats vara mobildistraherad under körning. Förarens mobildistraktion rapporteras vara ansvarig för mer än 58% av tonårsbilkrascher.

Jag går ibland långa promenader och gärna i skogen. Stöter jag ihop med folk under 50 så pratar de ofta i telefonen istället för att njuta naturen. Häromdagen var det en pappa som drog barnvagn och pratade i telefon. Vi möttes igen en knapp timme senare och han pratade fortfarande i telefonen. Tvååringen satt tyst och nästan apatisk.
Jo jag undrar hur det går för den generationen.

Börje Peratt

Referens

1) Texting and Driving Accident Statistics Länk

About Börje Peratt

Börje Peratt, filmare, författare, journalist, musikskapare, bildmakare, beteendevetare och forskar - "Om medvetandets uppkomst".

Kommentera

%d bloggare gillar detta: