Conatus – Omgiven av politik

0
586


Conatus – Omgiven av politik är en nyutgiven bok, på Förlagshuset Siljans Måsar, som Bo Lövgren, en av våra medlemmar läst och som han introducerar här.

TEXT BO LÖVGREN

Vad kunde vara mer passande såhär i valtider än att presentera en nyskriven bok betitlad ”Omgiven av politik”. Det är just vad pseudonymen Conatus gjort, om än i ett lite ovanligt format – såväl till form som innehåll. Med sina 99 ”storstilade” sidor förefaller den tämligen lättläst, men efter en stund inser man att ett visst mått av eftertanke behövs för att smälta innehållet – på djupet.

Redan i inledningen kan man skönja att detta inte är en vanlig debattskrift bland många andra. Så här introducerar författaren läsaren till en filosofisk resa i dialogform: ”Ett avsides rum i maktens korridorer. Det är snart val. En politiker behöver nya idéer och infallsvinklar för att återvinna väljarnas förtroende. Politikerna har ovanligt nog inbjudit en vis person på en kopp te, vilket den vise gillar. Politikern säger till den vise att ställa det blöta paraplyet i paraplystället i hörnet. Politikern börjar därefter med att berätta om sin syn på den aktuella politiken, vilket övergår i en alltmer fördjupad och utvidgad dialog med frågor och svar om “människan i politik och samhälle.”

Med en tydlig förhoppning om praktiska handfasta råd blir politikern ganska snart varse att den vise inte alltid svarar så som man skulle förvänta sig, vilket efterhand väcker ett allt större intresse för att gå vidare bortom de välkända begreppen. Här lotsar författaren efterhand skickligt läsaren ut på allt djupare vatten, där de grundläggande förutsättningarna för att bedriva en långsiktigt hållbar politik framstår allt tydligare.

Man kan även ana vissa inslag av mystik här och var, som tydligt pekar på behovet av att inte bara utgå från det s.k. sunda förnuftet utan även låta intuitionen råda i många till synes utomordentligt praktiska situationer. Som läsare känner man här onekligen igen den djupare innebörden och vikten av den välkända låttiteln ”Listen to your heart”!

Politikern blir efterhand alltmer såväl exalterad som frustrerad, eftersom det som framkommer i dialogen känns alltmer relevant, samtidigt som dess praktiska tillämpning inte alltid är helt uppenbar. Bokens oväntade upplösning inger dock hopp för framtiden, och utrymme för fortsatt dialog.

Detta är definitivt en bok som jag skulle vilja rekommendera för läsning av alla som innehar eller har tänkt sig att ställa upp på ett eller annat partipolitiskt uppdrag efter årets val, ett val som många anser vara något av ett ödesval. Men å andra sidan är den minst lika viktig för alla insiktsfulla väljare att läsa och begrunda, inte minst efter valet.

Bo Lövgren

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.