Kan SD vinna på falsk propaganda?

2
902

SVT2 Aktuellt Skärmdump

Har människor i Sverige en föreställning om att vår demokrati är en självklarhet? Hur många anser att demokratin inte räcker och vill ersätta den med diktatur? En månad kvar till valet. Kersti Wistrand analyserar Sverigedemokraternas propagandafilm om Socialdemokraternas historia på grundval av de sju artiklar hon tidigare skrivit i maj-juni.

TEXT: KERSTI WISTRAND
Skärmdump SVT2

– I dagens Sverige har vi en slags felaktig föreställning att vår demokrati är en självklarhet, men i själva verket måste vi ständigt kämpa för och värna om den för att kunna behålla den. Många tecken i europeiska länder liksom i världen i övrigt visar på demokratins tillbakagång och Sverige är inget undantag”, skrev jag den 1 maj. LÄNK

Jag hade föraningar om att något höll på att hända inför valet. I sju artiklar, varav två utgör boktips av Maja Hagerman ”Det rena landet” och ” Käraste Herman”, tog jag därför upp historiken kring den svenska rasbiologin:

-Vi bör göra upp med vårt förflutna, tala öppet om vad som hänt och placera rashygienen i sitt historiska sammanhang. Tystnaden är allt annat än sund för samhällsutvecklingen idag. Obearbetade känslor och attityder kan ligga kvar och skvalpa i folkhavet och påverka oss i generationer och främja fascistiska och nationalistiska tongångar och partier. Vi borde göra upp med vårt förflutna, tala öppet om vad som hänt och placera det hela i sitt historiska sammanhang. Vi borde kunna sticka hål på bölden och släppa ut varet. ´Se vad vi gjorde; vi lät oss luras av vetenskapen och dess människosyn, en vetenskapstro som var knuten till den tiden och som begick förfärliga misstag mot massor av människor. Vi förstod inte bättre då, men låt oss inte upprepa detta misstag åter igen! LÄNK

Och nu har det hänt. Den 1 augusti publicerade den SD-ägda tidningen ”Samtiden” en långfilm på 1 timme och 45 minuter; om socialdemokratins påstådda rasistiska och nazistiska historia: ”Ett folk. Ett parti – socialdemokratins historia”.

För att själva komma ifrån sin rasistiska historia lägger SD på delvis felaktiga grunder över en än värre och på sätt och vis förfalskad på socialdemokratin. Allt för att svartmåla och vinna över arbetarröster till sitt eget parti i valet den 9 september. Och visst, risken är att många i historia icke insatta ”medelålders arga män” köper filmens budskap rakt av.

Ska Sverigedemokraterna bli det största partiet i valet med hjälp av förfalskningar av verkligheten? Är det möjligt att tillräckligt många inte ser genom partiets hot mot det svenska samhället? Jag tyckte att jag bidragit med mitt genom att skriva dessa sju artiklar, men nu är det tydligen dags att summera och knyta ihop påsen och bli än tydligare.

I propagandasyfte har SD-filmen tagit upp material från seriös forskning, förenklat och stundtals lagt det i helt fel sammanhang. I mina sju artiklar finns alla fakta som jag ser det, men för säkerhets skull anför jag en rad argument mot faktainnehållet i SD:s video:

Rasbiologin som uppstod i slutet av 1800-talet delvis på grund av att idéhistorien i samband med utvecklingsläran vilade på naturvetenskapliga, felaktiga premisser och var spridd över stora delar av västvärlden inklusive USA och Canada. Dessa utsagor ansågs utgöra spjutspetsar inom dåtidens vetenskap. Manliga vetenskapsmän i flera länder tävlade om att göra karriär inom området. Dit hörde både svenska, tyska och flera andra länders rasbiologer som reste till varandras länder för konferenser i frågan. Den störste karriäristen i Sverige var Herman Lundborg.

Vem vill inte vara up-to-date och följa med sin tid? (Då liksom nu.) Kulturpersoner och politiker tillhörande alla partier hakade på trenden, men i filmen har socialdemokratisk press ensidigt tagits upp vilket ger en snedvridning av det dåtida samhällsklimatet. Övrig press uppvisade liknande artikelinnehåll.

1905 grundas ”Tyska sällskapet för rashygien” i Berlin. Först 1909, fyra år senare, grundades motsvarande institut i Sverige, ”Svenska sällskapet för rashygien”. På grund av första världskriget blir Tysklands ekonomi körd i botten och man kan inte finansiera ”Tyska rasbiologiska institutet” förrän 1924, men de tyska rasbiologerna bearbetar Herman Lundborg för att denne ska få igenom ett sådant så fort som möjligt i Sverige. Detta lyckas han med efter det att samtliga dåvarande riksdagspartier röstat “ja” i denna fråga.

Det var alltså blocköverskridande politik som gällde även om det var socialdemokraterna som satt vid makten. 1922 fick Sverige sitt Svenska Institutet för rasbiologi.  LÄNK  Socialdemokraterna görs felaktigt till ett parti som influerade Hitler till att mörda judar.

Många citat knutna till socialdemokrater anförs, men videon citerar minst två personer som sägs vara socialdemokrater, men inte är det. Hinke Berggren, som säger att ”småmord” är okej för att komma till makten, hade redan uteslutits från partiet 1908. Författaren Leon Larsson som citeras, var ingen framstående socialdemokrat även om han gått med som medlem i partiet.

SD beskyller Socialdemokraterna för innehåll i Aftonbladet som före 1956 ägdes av konservativa krafter.
Under denna tid publicerades socialdemokratiska artiklar genom den LO-ägda Aftontidningen.
Aftontidningen drevs av LO och var under 1940-talet en nazi-kritisk tidning. Den omnämns inte av SD.

Löpsedlar 1940 Aftontidningen ägdes av LO/arbetarrörelsen och var nazikritiska.
Aftonbladet ägdes av högerkrafterna och stod nazismen nära

Aftonbladet före 1956 ägdes och var språkrör för liberaler och senare högerkonservativa som till en del lierat sig med nazismen.
Aftonbladets artiklar från 1940-talet ges stort utrymme i filmen. Den var således icke socialdemokratisk under denna tid. Aftonbladet grundades 1830 av Lars Johan Hierta och var då en liberal tidning. 1851–1929 blev tidningen alltmer konservativ och tyskvänlig. 1933 – 1956 stödde tidningen Hitlers regim. Wikipedia:
Under andra världskriget styrdes Sverige av en blocköverskridande samlingsregering, inte av socialdemokraterna. De beslut som togs var därför inte socialdemokratiska. Utrikesminister Christian Gunther som nämns i videon var inte ens socialdemokrat.

Sverigedemokraternas syfte med denna propagandafilm, som givits formen av en dokumentär och vimlar av hopklipp, sakfel och glidningar -främst genom att lyfta ut och ensidigt belysa endast S i ett dåtida Sverige som liksom Västvärlden i övrigt genomsyrades av ett felaktigt rasbiologiskt tänkande – är att försöka dölja sitt eget partis rasistiska historia genom att kasta en skugga över socialdemokraternas och på så sätt vinna över lättlurade väljare. Först i och med valet får vi se hur pass sovande det svenska folket är och ifall de har lyckats.

I detta sammanhang bör nämnas de rasbiologiska termer som SD lyfter fram i sitt principprogram. Dit hör uttrycket “nedärvd substans”. Här kan även påminnas om att SD:s andre vice talman och f.d. partisekreterare Björn Söder upprepade sitt tidigare uttalande om att judar och samer inte är svenskar.

Kersti Wistrand

2 COMMENTS

  1. Fakta Sverigedemokraterna: I augusti 1979 bildades organisationen Bevara Sverige Svenskt. Stommen utgjordes av personer med bakgrund i fascistiska och nazistiska organisationer som insett att budskapet måste kläs i ny dräkt för att nå framgång. Målet var ett Sverige fritt från utländsk påverkan på kultur och arvsmassa, men formellt tog BSS avstånd från rasismen och använde sig inte av nazistiska symboler såsom hakkorset. 1986 slogs BSS samman med Framstegspartiet och bildade Sverigepartiet. Det nya partiet blev ett dock ett fiasko. Ur resterna av Sverigepartiet, framförallt ur BSS – fraktionen bildades februari 1988 Sverigedemokraterna. Partiets första ordförande Anders Klarström var tidigare medlem i det nazistiska partiet Nordiskt Riksparti. Målet var att bygga ett etablerat parti utan uppenbara kopplingar till nazism och fascism. Samma budskap i ny kostym. 1995 övertog Mikael Jansson ordförandeskapet, därmed togs ytterligare ett viktigt steg mot att bli ett till synes respektabelt parti. Med Jimmie Åkessons tillträde var metamorfosen genomförd, de bruna rötterna begravda under fårakläder och vägen mot riksdagen påbörjades på allvar.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.