Grattis Finland 100 år!

0
1260


Grattis Suomi! Föreningen Humanism och Kunskap vill gärna vara med och gratulera vårt broderland Finland. Den 6 december firas nationaldagen med 100 år av självständighet. Detta datum 1917 förklarade sig Finland självständigt från Ryssland efter en månadslång process.

TEXT: KERSTI WISTRAND

Finlands självständighetsförklaring antogs den 6 december 1917 av Finlands lantdag under ledning av P.E. Svinhufvud. I denna förklarades Finland vara en självständig nationalstat, Republiken Finland, efter att tidigare benämnts Storfurstendömet Finland och lytt under rysk överhöghet. Detta möjliggjordes genom den ryska revolutionen och dess följder 1917. Den 15 november påbjöd bolsjevikerna allmän självbestämmanderätt, vilket även innefattande rätten till fullständigt utträde för ”Rysslands folk”. Detta blev inledningen på den process som i Finland skulle leda självständighet.

I det inbördeskrig som följde januari – maj 1918 och utkämpades mellan ”de röda” (socialister och kommunister med stöd från ryska bolsjeviker) och ”de vita” (de borgerliga), krävde 36 640 i kända stupade och summariskt avrättas eller avlidna fångar. Av dem var över 27 000 röda. Därtill är ett okänt antal avlivade ryssar som slogs på den röda sidan. [1][2] De vita vann slutligen under ledning av överbefälhavare Mannerheim. En ny författning, den republikanska regeringsreformen, genomdrevs 1919.

Hela 2017 har varit ett jubileumsår i Finland. På olika sätt har man uppmärksammat landets självständighet. Bland de ständigt återkommande festligheterna denna dag finns den ekumeniska festgudstjänsten i Helsingfors, militärparader, studentkårens fantåg till hjältegravarna, hedrande av krigsveteranerna samt presidentmottagningen på slottet med ett par tusen inbjudna gäster, speciellt sådana som gjort något särskilt för Finland som presidenten vill uppmärksamma med statliga hederstecken. I hemmen tänds två levande ljus i fönstren till minnet av ”de röda” och ”de vita” som en gång dog under den svåra självständighetsprocessen.

Firandet kulminerar i denna vecka. Bl.a. tänds blåvit festbelysning på många platser i Finland, men även i övriga världen., bl.a. Globen i Stockholm, Niagarafallen i Kanada, Colosseum i Rom, Belémtornet i Lissabon och fästningen Fortaleza i Mocambiqueas huvudstad Maputo. I de samiska delarna av Finland lyses ett helt fjäll upp.

Här kan du läsa mer om det finska hundraårsjubileet LÄNK och här kan du under ett halvår framåt se en video om Finlands historia: VIDEO

Ett stort Grattis till vårt broderland! LÄNK

Kersti Wistrand

1) finska inbördeskriget – Uppslagsverk – NE.se

2) Det förekommer många olika siffror angående döda. Ida Fellman på finska Yle nämner under kriget 1500 vita och 7300 röda, och i fångläger efter kriget dog ytterligare omkring 15 000 röda. Inbördeskriget 1918 | svenska.yle.fi

Tagged: Finland 100 år, Finlands självständighetsdag 2017.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.