Vilhelm Moberg utmanade dåtidens etablissemang

1
1414
Göran Elgemyr på Pressklubben med sin bok "Vilhelm Moberg och radion".

Göran Elgemyr på Pressklubben med sin bok ”Vilhelm Moberg och radion”.

Vilhelm Moberg är inte bara en av våra största dramatiker som också filmatiserats han var också en kraftfull samhällsdebattör som inte rädes att ta sig an den tredje statsmakten.

Straffet blev att flera tidningar slutade publicera Mobergs inlägg och artiklar. Jo vi känner igen massmedias sätt att avstå från att belysa en verklighet man inte vill ska komma fram. Särskilt inte om man blivit trampad på tårna

TEXT/FOTO: Börje Peratt
Återpublicering av Författaren Vilhelm Moberg en samhällsdebattör på barrikaderna

Vilhelm Moberg och radion – Dramatikern och den obekväme sanningssägaren en ny bok av Göran Elgemyr, radiohistoriker och hedersdoktor vid Stockholms Universitet.

Stockholmsjournalisternas seniorer bjöd in till ett föredrag (Torsdag den 30 nov 2017) med utgångspunkt från boken och hörnan i Pressklubbens restaurang blev snabbt mer än fullsatt.

Det var fascinerande att höra om denne Mobergs rättspatos och engagemang mot rättsröteprocesser under 1950-talet och hans kamp mot radions monopolställning och ovillighet att utföra sin journalistiska uppgift. Det var också intressant att höra om hur Moberg i ungdomen hade ett intresse för socialistisk ideologi men sedan kom att få fiender inom den socialdemokratiska eliten, med Tage Erlander och Olof Palme som förgrundsgestalter i polemiken mot Moberg.

Vad var det då som gjorde Moberg så farlig för Socialdemokraterna? Vad var det som retade upp dem? Mobergs upprördhet rörde orättvisorna och rättsrötan där människor pga av sina avvikande uppfattningar spärrades in på sinnessjukhus och hotades med fängelsestraff. Där medier, myndigheter och politik samverkar för att straffa oskyldiga människor. Känner vi igen det i förföljelsen av Dr Erik Enby?

Moberg kritiserade även TT’s nyhetsrapportering som han ansåg vara inte bara undermålig utan undanhållande av fakta. Jag skall med stor nyfikenhet läsa boken då den värsta arbetsbördan med egna filmer lugnat sig. Jag kan dock inte annat än stärkas av igenkänningen. Särskilt när det rör mina dokumentärer om Dr Erik Enby. En man som jag inte hade någon som helst kännedom om då jag började läsa vad han drabbats av. Denna rättsröta blev så upprörande att jag tvingades göra inte bara en film utan två. Och Uppföljaren är nu på G.

Det är pinsamt att konstatera att radio och TV har deltagit i detta. I uppföljaren kommer jag att tydliggöra den politiska kraften bakom. Återigen, igenkänningen med Moberg blir mycket inspirerande och jag känner mig inte längre ensam. Jo ensam bland levande journalister i Sverige som inte gjort sitt uppdrag utan sålt sin själ till dreven mot Enby. Men vetskapen om Mobergs kamp och uthållighet är stärkande.

Börje Peratt

1 COMMENT

  1. Fortsätt på Din inslagna väg! Din grävande och upplysande verksamhet är ytterst behövlig för oss vanliga medborgare!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.