Trump lierad med vapenindustrin

0
881
Trump: Vad är det för mening med att ha kärnvapen om vi inte använder dem!

TEXT: KERSTI WISTRAND

Hittills i år har 274 masskjutningar ägt rum i USA. Massakern i Las Vegas klockan 22.08 lokal tid den 1 oktober, då 59 personer sköts till döds och 515 skadades, beskrivs som den dödligaste masskjutningen i USA:s historia. Den 64-årige skytten Stephan Paddock sköt tusentals skott från ett hotellrum på trettioandra våningen ned mot en pågående musikfestival med 22 000 deltagare i Las Vegas.

Under många års tid hade Paddock köpt ett lager med 47 skjutvapen samt ett antal ”bump stocks”, vapentillbehör, med vilka han förändrade 12 av vapnen så att dessa blev helautomatiska. Ett halvautomatiskt vapen med 45–60 skjutomgångar per minut kunde därmed ökas till 400–800, enligt AP. Alla Paddocks vapeninköp var lagliga. Han hann skjuta under 9 – 11 minuter innan han ändade sitt liv.

Många amerikanska röster kräver nu ökad vapenkontroll – kommer de att lyckas ändra vapenlagarna? Troligtvis inte nämnvärt, eftersom Donald Trump och republikanerna är starkt lierade med vapenindustrin. Direkt efter masskjutningen i Las Vegas fördömde Trump denna som ”en handling av ren ondska” men ville inte svara på frågan om skärpta vapenlagar. Dock har flera ledande republikaner nu öppnat för förbud av just bump stocks. Demokraterna kräver sedan tidigare hårdare vapenkontroller och skärpt vapenlag.

Som enda västerländska land har USA fria vapenlagar. I andra tillägget till USA:s konstitution står det att rätten att inneha och bära vapen inte ska inskränkas. Rätten att bära vapen är alltså grundlagsskyddad i USA och har sin historik från den första invandringen i USA, då man ville bära vapen för att känna sig trygg. Vapenindustrin var inte sena med att haka på och dess olika ägare har genom årens lopp vuxit sig mäktiga och inflytelserika. Är de t.o.m. så mäktiga att de kan avgöra utgången av presidentval och även använda presidenten som en marionettdocka i ett kärnvapenkrig, kan man fråga sig? Ja, det ser definitivt ut så.

USA-korrespondenten Carina Bergfeldt rapporterar på morgonen den 4 oktober:

– Debatten om vapenlagarna kommer inte att ta vägen någonstans. Det kommer att vara mycket prat om det ett tag och sedan kommer det inte att hända någonting. Redan nu säger Trump att Paddock är en störd, sjuk man. Borgmästaren i Las Vegas talar om en ensam galning och får stöd av polischefen. På så sätt undviker man vapendebatten.

Den demokratiske presidenten B. Obama arbetade förgäves för utökad vapenkontroll under hela sin presidenttid. Nuvarande president Donald Trump uttrycker sig annorlunda. Han har sagt att han ”never ever” komma att inskränka människors rätt att bära vapen.

Carina Bergfeldt gav i sin rapport förklaringen: Donald Trump blev president genom stödet från den extremt mäktiga vapenlobbyn NRA; National Rifle Association:

NRA gav motsvarande 170 miljoner kronor till Trumps presidentkampanj. Hälften av de pengarna gick till positiva annonser för Donald Trump; hälften gick till smutskastning av Hillary Clinton. Totalt pumpade NRA in 300 miljoner kronor i valkampanjen för att få de rätta personerna, dvs. de som kunde stödja den framtida amerikanska vapenindustrin, valda. Republikanerna, som nu styr både Senaten och Representanthuset, vet i princip att de är chanslösa om de inte har stödet från NRA. (Morgonstudion TV1 kl 8.10 eller 1.01.00 in i programmet LÄNK ) 

Därför eldade Donald Trump på under presidentkampanjen (se videon ovan): ”Kärnvapen är till för att användas!”  Vapenindustrin applåderar i bakgrunden och massproducerar fler vapen. Just nu stiger vapenaktierna i USA och folk förser sig med mer vapen i händelse att strängare regler införs.

Det ligger i den amerikanska vapenindustrins intressen att upprusta och föra krig. Införandet av det amerikansktillverkade antimissilprogrammet THAAD i Sydkorea kan ses som ett led i detta LÄNK  Något som Kina oroar sig för. Både Kina och Ryssland har protesterat och varnat för detta och upptrappningen.

Det är viktigt att kunna få till stånd en dialog mellan USA och Nordkorea. Risken är annars stor för missförstånd som kan eskalera och utlösa en kedja av reaktioner med ett kärnvapenkrig som följd. Med två hetlevrade ledare ökar naturligtvis riskerna.

Under onsdagen den 4 oktober kom president Trump i ett telefonsamtal överens med den japanska primärministern Shinzo Abe att fortsatt press skulle sättas på Nordkorea och att en dialog var meningslös LÄNK  . I sitt FN-tal talade Trump om att ”totally destroy North Korea if neccesary”. President Putin varnar, enligt Reuter 4 oktober, för att gå till attack mot Nordkorea, som han menar kan ha hemliga farliga vapen.

Det ligger även i den amerikanska vapenindustrins intressen att stärka och utvidga NATO:s ställning, inte minst i Sverige. Och alliansen har villigt köpt konceptet. Måtte Sverige säga nej till medlemskap i NATO! Måtte Sverige skriva under FN:s ratificeringsavtal om förbud mot kärnvapen! Den 6 oktober tillkännagavs Nobels fredspris 2017. Det går till ICAN, den internationella kampanjen för att avskaffa kärnvapen, där Svenska läkare mot kärnvapen ingår. Måtte detta nobelpris kunna påverka det svenska underskrivandet!

Kersti Wistrand

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.