Möten med Nordamerikanska ursprungsinvånare

0
543


Med anledning av Kersti Wistrands artikel om Björnjakt och samisk kultur påminns jag om våra resor i Nordamerika då vi fått uppleva fantastiska möten och vunnit insikter om ursprungsbefolkningars riter och trosföreställningar.

TEXT BÖRJE PERATT

1996 var min bror Hans och jag bjudna till Nova Scotia i Kanada och där fick vi tillfälle att möta regionens ursprungsbefolkning som jag återberättat här: Mic Mac indianens ritual till store anden Glooscap.
Vi detta tillfälle initierades jag också i totemdjuret “Pathfinder”, den heliga Björnens visdom och vägledare.

18 år senare reser Ritva och jag till Michigan i USA för att bland annat möta Larry Dossey. Det hade förgåtts av att en grupp från Humanism och Kunskap hade deltagit på resa till Toward a Sciencec of Consiousness 2014 i Arizona. Tack vare Kersti Wistrands rekommendation fick jag ett resediplom från Björkhemstiftelsen. Konferensrapport.

Till, kan man tycka märkliga synkroniciteter, tillförs mötet med två Michiganbor på Tucson flygplatsen då jag skulle resa hem från Arizona. Då vi skildes välkomnade de mig som gäst hos dem om jag någonsin skulle besöka Grand Rapids i Michigan.

Något år senare bjöd Larry Dossey mig till ett seminarium i Grand Rapids. Vi hade då haft en flerårig maildialog och när nu chansen att träffas uppenbarades blev jag naturligtvis själaglad. Och så mindes jag mötet på Tucson Airport. Jodå vi var välkomna. Det blev en fantastisk vecka. Där den ena synkroniciteten avlöste den andre.

Vår värd John visade en generositet som överträffat allt. Så på en bilresa frågade jag honom om han kunde sätta mig i kontakt med någon från ursprungsbefolkningen. Då svarade han “Ja du sitter bredvid en” LÄNK. Min haka föll. John fortsatte: – “Men som jag förstår det är du intresserad av någon som kan ge kunskap och vägledning i vår andliga tradition. Och så mötte vi Two Dogs. LÄNK1: Möte med Two Dogs andlig ”hjälpare” LÄNK2: Chippewa traditioner med Two Dogs.

Chippewa är en nomadstam som vandrat i gränstrakterna av USA och Kanada som sedan placerades i reservat i staten Minnesota, dock finns grupper spridda i gränstrakterna som i Michigan. Trots att man hör om hur svårt dessa grupper kan ha det så finns det exempel på uppskattade och framgångsrika. Vi fick äran att möta några av dem och uppleva det fantastiska djupet och kärleken hos dessa människor.

Börje Peratt

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.