Trump fullföljer nu hotet om en oljeutvinningskatastrof i Arktis

0
943

Trump fullföljer planen om att borra efter olja i Arktis. En olycka skulle kunna ta död på inte bara djurlivet där utan få förödande konsekvenser för hela jorden.

TEXT BÖRJE PERATT
Originalartikel Trumps planer på oljeborrning i Arktis ett hot mot Moder Jord

Det av Obama instiftade förbudet mot att borra efter olja och gas i Arktis är nu på väg att rivas upp. Trumps mål om att USA ska bli globalt störst på energimarknaden, hotar inte bara Nordamerika utan hela världen.

I april 2017 skrev han under en exekutiv order om att utvidga oljeborrandet i Alaska och Atlanten.

USA inrikesdepartementet har nu beordrats att åter öppna Arktis för oljeborrning. Det går i rakt motsatt linje till den tidigare presidenten, Barack Obamas, vars beslut om permanent skydd i en överenskommelse med Kanada skrevs under i december 2016 (länk). Kanada kommer troligtvis att göra vad man kan för att motarbeta detta.

En oljekatastrof i Arktis skulle få förödande konsekvenser för hela jorden.

I dag är det förbud mot olje- och gasutvinning i stora delar av amerikanska Arktis, ett förbud som presidenten och hans regering vill häva för att göra USA starkare på den globala energimarknaden.

“Den gyllene eran för amerikansk energi startar nu”, (USA:s president Donald Trump i ett tal på Energidepartementets 29 juni 2017)

Trump säljer in detta med att det ska leda till miljoner nya jobb. Frågan är hur lättlurad det amerikanska folket är.

– De regeringsbestämmelser som finns i dag och som hindrar USA från att nå världsdominans måste bort, sade Donald Trump i sitt tal.

Mitt upp i allt detta kan jag inte låta bli att tänka hur de sk alternativisterna och trumpfansen, många av dem engagerade i att värna miljön så uppenbart har låtit skygglapparna styra valet att supporta Trump. Någon skrev i sin kritik mot mina tidigare varningar att man var irriterad på att jag tog mig ett tolkningsföreträde. Men i själva verket handlar det om fakta. Trump gör nu bara det han hela tiden talat om att han ska göra.

Som en amerikansk vän sa till mig då jag undrade över deras reaktion på valet av Trump.

“Be för oss”

Börje Peratt

Länkar

Trump says the Atlantic, Arctic could soon be open to oil drilling Washington Post

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.