Prinsessan Märtha Louise – änglakommunikatör

1
1254
Prinsessan Märtha Louise hos Skavlan

Prinsessan Märtha Louise i norska kungahuset menar att hon är född med högsensitiva anlag, som går i arv i släkten. Med förstärkta sinnen säger hon sig kunna kommunicera med änglar, djur och icke fysiskt levande. Skeptiker har riktat kritik mot detta och hon har nu intervjuats i Skavlans program.

TEXT: KERSTI WISTRAND

Prinsessan Märtha Louise av Norge (född 1971) är dotter och äldsta barn till kung Harald V och drottning Sonja. Eftersom man inte hade infört kvinnlig tronföljd i Norge är hennes yngre bror Haakon den första i successionsordningen. Mellan 2002 och 2016 var hon gift med Ari Behn. De har tre döttrar tillsammans. Prinsessan är mycket uppmärksammad i Norge, eftersom hon med föräldrarnas tillåtelse har gått alldeles egna vägar och utbildat sig till fysioterapeut (sjukgymnast) och rosenterapeut. Hon har dock aldrig praktiserat i yrket utan tagit hand om familjen och skrivit böcker. Följande artikel bygger på en intervju i programmet Skavlan den 10 februari 2017 med anledning av hennes nya bok om högsensibilitet eller ”högkänslighet”. Hon har skrivit flera böcker, bl.a. om kommunikation med änglar och healing med deras hjälp.

Skavlan intervjuar prinsessan Märtha Louise LÄNK SVT PLAY

Det är första gången jag stiftar bekantskap med prinsessan i filmade sekvenser. Jag slås av hennes både yttre och inre skönhet. En blond ung och älskvärd kvinna tittar ut över publiken. Nära till skratt, avspänd, vänlig, inkännande och naturlig sitter hon mitt emot Skavlan, som med sin vanliga skälmska min ställer kluriga frågor. Utan att rygga och med ett förstående leende ser hon rakt in i hans blick och svarar frimodigt och ärligt. Det märks att hon arbetat mycket med sig själv. Några gånger skrattar hon finurligt som hade hon roligt åt Skavlans närgångna frågor, sätter gränser för hans framfart och säger: ”Jaha, det vill du verkligen veta, va? Men det får du klura på!”

”Du är överraskande ärlig”, säger Skavlan. ”Är det något du lärt dig hemifrån?”

Prinsessan svarar att hennes far alltid sagt: ”Var ärlig och äkta annars blir du genomskådad.” I grund och botten är det nog så, menar hon. ”Man måste vara ärlig och äkta.” Detta synsätt hos föräldrarna har gjort det möjligt för henne att följa sina egna vägar. Fadern, kung Harald V, har t.o.m. gått ut offentligt och stöttat henne samtidigt som han sagt att han inte håller med om allt, men att han ändå tycker mycket om sina barn.

Vad innebär högsensibilitet?

”Det där med högsensibilitet är ju omdiskuterat”, försöker Skavlan med en gäckande blick. ”Det är ju en omdiskuterad term för forskningen drar ju åt olika håll. Vad betyder den för dig?”

– Ja, forskningen brukar ju ofta vara indelad i två läger. Att vara högkänslig är ett medfött personlighetsdrag. 15 – 20 % av befolkningen är det. Det handlar om att man är väldigt känslig och väldigt uppmärksam på stämningar. Man följer upp mycket från andra människor. Man kan likna det vid en app som hämtar in information hela tiden. När man byter miljö kommer en ny app. Precis som på mobiltelefonen drar det här en massa batteri, så man blir väldigt trött när man tar in så många intryck. Allt går så på djupet. Somliga människor är känsliga för dofter, andra ljuskänsliga eller ljudkänsliga och så kan en del ha flera slags känslighet på samma gång.

”Det här är något du upplever starkt själv”, inskjuter Skavlan skälmskt. ”Kan du säga något du upplever här och nu?”

– Jag har lärt mig att leva med det här, så jag behöver inte ta in er alla – eller dig, svarar Märtha Louise med ett leende. Förr, innan jag lärt mig skärma av, kunde jag direkt känna in om någon hade värk i ett knä och då visste jag inte om det var den personen det gällde eller om det verkligen var jag som hade ont. Jag skulle kunna känna direkt om du var ledsen eller glad. Detta är mycket förvirrande för folk säger ju sällan hur de verkligen mår.
Som liten trodde jag att alla andra upplevde lika påtagligt som jag gör, att alla människor var födda med en sådan radar, men när jag började skolan förstod jag att det inte var så. Saker som var helt normala för andra blev stora utmaningar för mig.

När jag var barn var det vanligt att mamma och pappa hade folk hemma. Då ville de gärna att vi skulle komma ned och hälsa på gästerna. Det var jättejobbigt för mig. Det tog ju bara tio minuter. För alla andra barn skulle det varit mycket enkelt, men för mig kändes det som att plöja igenom en tjock vägg av energier. Tänk bara alla intryck man fick av alla människor man hälsade på! Jag grät alltid innan.

Prinsessan Märtha Louise 2013. Foto: Frankie Fouganthin

Vägen till offentlighet

Eftersom prinsessan Märtha Louise inte skulle bli kronprinsessa fick hon en mindre formell plats och inom kungahuset diskuterades hennes framtida roll. Skulle hon jobba officiellt eller ta eget arbete och tjäna egna pengar? Den senare vägen hade ingen i kungahuset valt tidigare så hon fick bana sig en egen väg. Hon utbildade sig till fysioterapeut och gick igenom rosenterapi, behandling och utbildning.

Rosenterapi innebär en lätt masserande beröring som löser upp muskelspänningar och frilägger underliggande känslor. För henne innebar behandlingen att hon skrattade hysteriskt i en och en halv timme. Hon förklarar det med att det berodde på att hon som offentlig person och representant för kungahuset varit tvungen att bära en mask i offentliga sammanhang. Hon hade varit tvungen att hålla tillbaka alla skratt till följd av komiska småsituationer under parader och middagstillställningar. Över huvud taget har hon fått jobba väldigt mycket med att få den offentliga prinsessrollen med alla förväntningar från omgivningen att gå ihop med den privata, den person hon innerst inne upplever sig vara. Att stå på sig och kunna vara den hon är idag.

Är det någon annan i kungafamiljen som är högkänslig? undrar Skavlan. Vem har du i så fall fått det ifrån? Jag blir nyfiken.
Högkänslighet är ju ärftligt och jag har det ärftligt, svarar Märtha Louise leende och milt överinseende. Och nyfiken kan du få vara!

En medial prinsessa

Som liten var prinsessan Märtha Louise mycket intresserad av hästar och blev en skicklig ryttarinna som var med i många tävlingar. Hon har också ett stort kulturintresse. Hon började med att skriva barnböcker 2004 och läste sagor för barn på norska TV.

Så samlade hon sagor från hela världen i projektet ”Eventyr fra jirdas hjerte”. När hon utbildat sig till sjukgymnast blev hon intresserad av alternativa behandlingsmetoder. Hon framträdde nu öppet med sina mediala förmågor att kunna kommunicera med hästar, men även med änglar.

Hon startade tillsammans med väninnan Elisabet Nordeng skolan Astarte Inspiration, där man gav kurser i bl.a. healing. Tillsammans med väninnan har hon skrivit boken ”Möt din skyddsängel” (2010) och ”Änglarnas hemligheter: änglarnas språk, natur och hur du öppnar dig för dem” (2013).

Prinsessan Mette-Mari har i en biografi skrivit att prinsessan Märtha Louise kan bota sjuka genom handpåläggning. Hon har själv blivit botad från njurbäckeninflammation genom sådan behandling av Märtha Louise. (1)

Inte oväntat har Märtha Louise mött kritik i samhället, speciellt att hon som varande en prinsessa sysslade med healing och var öppet medial. Nyligen har även boken ”Födt sensitiv” publicerats och av den anledningen var prinsessan inbjuden till Skavlan. Detta program kan ses över hela världen fram till 7 maj i år.

En bok om högsensitiva barn

I min bokhylla står ännu en oläst bok: ”The Highly Sensitive Child” (2002, Thorsons förlag) av Ph.D. Elaine N. Aron, som skriver om barn med olika slags överkänslighet och ger råd till föräldrar och lärare. Hon menar att 15–20 % av barnen tillhör gruppen högsensitiva. De är ofta högt begåvade, intuitiva, kreativa och reflekterande, men blir lätt översköljda av intryck. De kan därför även bli blyga, tillbakadragna eller utåtagerande. Författarinnan var själv ett sådant barn. Som vuxen har Aron utbildat sig till jungiansk terapeut i San Francisco och bedriver pionjärforskning inom området. – Kanske dags att börja läsa boken?

Kersti Wistrand

Referenser:
1.  Märta Louise av Norge samt https://en.wikipedia.org/wiki/Princess_M%C3%A4rtha_Louise_of_Norway

 

1 COMMENT

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.