“Läkaren som vägrade ge upp” – Nuläget för dokumentären påsken 2017

0
609


Kort rapport om läget för filmen Läkaren som vägrade ge upp visningar och förberedelser för internationell lansering.

TEXT: BÖRJE PERATT

Vi har två visningar kvar i april det är Bio Kino i Lund 19 april kl 20.00 (Facebook) Förköp biljetter via Tickster. Biljetter säljs också i kassan. Det lokala initiativet kommer från Elisabet Andersson Hellsten som också via Studiefrämjandet i MittSkåne, arrangerar studiecirklar på filmen.

Det visar sig ju alltid efter visningar att publiken har ett stort behov av att diskutera vad man sett och få idéer om vad man kan göra för att nå en förändring och förbättring.

Nästa visning i april är på bio Saga i Tidaholm den 22 april kl 15.00. Biljetter köps via biografen. Här är det Annica Andersson som är det lokala initiativet (Facebookevenemang) påhejad av Branka som gjorde en sådan fantastisk insats i Kinna där hon till och med fick lokaltidningen att skriva om den kommande visningen: LÄNK. Dock har vi ännu inte rapporterat om den visningen.

Återigen de lokalt engagerade gör denna framgångsresa möjlig och läs gärna AnnBritt Wilsons rapport från visningen i Stenungsund.

Internationell spridning


Vi har fått förfrågningar rörande internationella visningar. Detta kräver undertexter (Subtitles). Har suttit hela påsken med denna programmering. Hustru Ritva som sett vilken tid och ansträngning det tar sa: – “Jag tror inte folk vet hur mycket jobb det ligger bakom”. Så jag tänkte ge lite information till hur det går till. Att subtitla filmen innebär först att skriva ned hela dialogen. Det är 112 minuter film och jag gjorde i snitt ca 4 minuter/dag vilket tog sammantaget 30 dagar. Man spelar filmen och numrerar varje dialog som skrivs exakt som den sägs.

När det var klart skulle dialogen översättas och här har Mayne Sundvall-Hopkins tillsammans med sin man David gjort det jobbet. Detta strävsamma par har hjälpt mig med en rad sådana översättningsjobb och jag är dem evigt tacksam.


Så fort jag fick översättningen till första delen (57 min) började inläggningen av texterna i subtitle-verktyget. Klicka på bilden för förstoring. Varje dialogtext ska anpassas till de rutor “frames” inom vilket dialogen sker. Det är mellan de åttasiffriga koder som bilden visar i vänsterkant.

Fick just nu från Mayne inledningen till andra delen som är 55 minuter. När subtitlingen är klar ska den transformeras till film. Situationen är pressad då målet är sista april.

Fler visningar

Vi önskar flera lokalt engagerade beredda att försöka få till en visning på sin ort. Så arrangerar vi visningar. Och vid visning, ta gärna bilder, fånga upp publikens citat och sänd mig så kan jag lägga upp en rapport. Det tillhör det roliga i detta jobb.

Fortsatt Glad Påsk!

Börje Peratt

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.