FaktaGrind hämtar sin idé från amerikanska Politifact som är en fakta-kontrollerande webbplats. PolitiFacts har till syfte att dokumentera och verifiera påståenden som gjorts av framstående offentliga personerFaktaGrind avser bygga upp en organisation utanför mainstreammedia eftersom det i Sverige är lika angeläget att kontrollera media.  Nedanstående granskning gäller Trumps påståenden om avlyssning.

Reports that Donald Trump’s unsecured Android phone is root of White House leaks are made up. Fake!

nu-racker-det-med-lognerTrumps påstående att Obama skulle ha arrangerat avlyssning under valets slutskede avfärdas som falsk anklagelse. Med Politifacts begrepp FAKE med Faktagrinds begrepp: BLUFF!

Trump redovisar inga som helst bevis för sitt twitter där han påstår sig blivit avlyssnad av Obama.

James Comey, chef för den federala polisen FBI, har begärt en offentlig dementi av president Trumps påstående.

FBI-chefen James Comey har begärt att justitiedepartementet ska tillbakavisa president Trumps anklagelser om att Barack Obama beordrat telefonavlyssning av Trump. Detta eftersom uppgiften, felaktigt, låter påskina att FBI skulle ha brutit mot lagen.
New York Times har publicerat nyheten att landets högste polischef anser att presidenten kommit med falska anklagelser och begär ett offentligt tillrättaläggande. Uppgifterna har också bekräftats för TV-bolaget NBC.
trump-avlyssningsparanoja

Det har funnits uppgifter i medierna om att en specialdomstol, FISA, kan ha gett tillstånd för någon form av avlyssning av medarbetare i Trumps kampanj i samband med en FBI-utredning av kontakter med Ryssland.
Den tidigare underrättelsechefen James Clapper sade att det finns inte något sådant tillstånd såvitt han vet och att han skulle ha vetat om det fanns. James Clapper sa också till NBC att under hans tid som chef förekom ingen avlyssning av Trumps kampanj.

Ett skäl till Trumps bluff anses vara att han vill lyfta uppmärksamheten från anklagelserna om sina kontakter med Ryssland som också lett till avskedande av betydelsefulla personer inom Trumpadministrationen.
EKOT rapporterar: Så varför kräver de det här just nu?

– Anfall är bästa försvar kan man kanske säga, för Donald Trump har fått mycket kritik för att han påstår att Obama skulle ligga bakom beslut om avlyssning, utan grund och utan källor.

– Det pågår dessutom mycket diskussion om Trump-kampanjens eventuella kontakter med Ryssland under valkampanjen. Det har hittills lett till att hans nationelle säkerhetsrådgivare tvingats avgå, hans justitieminister är i hetluften och oppositionen har krävt att han ska avgå. Så det är väl också ett sätt att byta fokus och försöka rikta kritiken och anklagelserna mot Obama i stället.

Den republikanske senatorn Marco Rubio från Florida, som sitter i senatens underrättelsekommitté, har uttalat att de inte heller hört talas om någon sådan avlyssning av Trump.
tom-pantsonfire

Referenser
Comey Asks Justice Dept. to Reject Trump’s Wiretapping Claim, New York Times LÄNK

Trump, Offering No Evidence, Says Obama Tapped His Phones, New York Times LÄNK

1 COMMENT

  1. Normalt är ju källan till all underrättelseinformation sekretessbelagd. Den princip slutade inte att gälla i och med Trump. Att Trump inte lägger fram bevisen bevisar inte att han ljuger.

    James Comeys utspel är intressant och kan indikera att det pågår en intern konflikt inom det amerikanska The Intelligence Community (TIC), vilket flaggats för av flera insatta TIC-veteraner och bedömare. Konflikten lär bla handla om att vissa delar är för Trump medan andra är emot honom. NewsVoice.se har publicerat artiklar om denna påstådda konflikt.

    Vad PolitiFact.com egentligen är bör undersökas. Jag misstänker att organet är en Politi-Correct-Fact-historia. Den enklaste är förmodligen att undersöka de som startade PolitiFact.com, vilka som sponsrar och vilka som idag kontrollerar arbetet.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.