Trump kör över “de glömda” invånarna, alla kvinnor i världen, Nordamerikas indianer och Mellanösterns palestinier

1
676

Candidate Trump and running mate Mike Pence at the Republican National Convention, July 2016 Ali Shaker/VOA - http://m.voanews.com/a/republican-national-convention-day-three-/3427729.html
Candidate Trump and running mate Mike Pence at the Republican National Convention, July 2016 Ali Shaker/VOA – Wikicommons

Trump bygger missilramper, sänker skatt för rika, kör över indianerna, tar ifrån kvinnan rätten till hennes kropp, berikar sig på oljeutvinning och stärker vapenindustrierna.

TEXT: BÖRJE PERATT
ÅTERPUBLICERAD FRÅN DEBATT: LÄNK
BILD: Wikicommons

Trump påstår att han har givit makten tillbaka till folket när det i själva verket är så att han har stärkt makten för de rika och konservativa försvararna av makt. Så när folk säger, “ge honom en chans vänta och se” så har de inte förstått eller velat inse vad som nu sker.

Trump har nu på kort tid tagit beslut som kör över ursprungsbefolkningen i USA, kvinnors rätt till sin egen kropp, palestinierna, världens folk som vill minska oljeutvinningarnas miljörisker, amerikanska folket som vill få bort vapen från gatorna. Kort sagt Trump har skapat kaos, konflikter och risk för upplopp och inbördeskrig.

Trumps första exekutiva beslut handlade om att terminera Obamacare. Han säger sig ersätta det med ett nytt försäkringssystem till “alla glömda Amerikaner”. Men det ska kosta avsevärt mindre. Om något ska kosta mindre borde det väl per automatik bli mindre i plånboken?

Idén att riva upp handelsavtal och införa tullar är inte bra för ekonomin eller de arbetare som Donald Trump vill hjälpa. Han vill sänka skatter och det kommer att öka underskottet. De rika har redan låga skatter i USA och att sänka dem kommer att öka inkomstskillnader som det vore bättre att minska, säger nobelpristagare i ekonomi Oliver Hart LÄNK SR

Trump sänker skatten för de redan rika så det kommer inte att bli särskilt mycket om något av hans socialförsäkringssystem. När hans väljare “de glömda amerikanerna” inser det, vad händer då? Riktas ilskan mot de andra amerikanerna och affärsidkare som får se på då deras fönster slås in och affärerna plundras? Vi vet hur det ligger till med Trumps löften. Bortförklaringar och lägga skulden på andra när han misslyckas.

Trump i tweet: Utöka USA:s kärnvapenarsenal

Trump satsar nu också stort på att bygga upp kärnvapenarsenalen och missilramper. Kostnaderna för det tar man bland annat från bidragen till organisationer som jobbar humanitärt. Hans populism i detta fall är pådriven av en ärkereaktionär kristen höger. Här promotas förbud mot aborter oavsett kvinnors situation. Inte en cent till organisationer som försöker hjälpa HIV-smittade eller våldtagna kvinnor eller utbilda i skyddande åtgärder.

Genom att återinstallera den så kallade Munkavleregeln följer Trump traditionell republikansk politik. Beslutet kom nästan på dagen 44 år efter det att abort blev lagligt i USA 1973.

“Organisationer som arbetar med bland annat abortvård och preventivmedelsrådgivning kommer att tvingas stänga sina verksamheter. Det i sin tur innebär att ett oräkneligt antal kvinnor kommer att dö som följd av osäkra aborter samt otillräckliga resurser och bristande hygien vid förlossningar”, säger Maria Andersson, generalsekreterare RFSU, i ett pressmeddelande.

Trump: America Make ME Greate!”

Kvinnan äger inte längre sin kropp under Trumps styre men det kommer väl inte som någon överraskning.
Det sägs att detta beslut faller under hans värdegrund. Ja den värdegrunden omfattar ju även att han ger sig själv rätten att våldta och kränka, så bäva månde kvinnor och barn.

Ett annat område som nu exploateras är oljan. Strategin i detta är att underkänna klimatöverenskommelser, skaffa sig tillgång till att borra efter olja även på rysk mark. Tillsättningen av Exxon Mobils vd Rex Tillerson [2] som USA:s utrikesminister är ett genidrag. Inför världen uppfattas det som ett fredsdrag. Bland miljardärerna som gynnas av oljeintäkterna som ett snilledrag. Nu får USA de oljefält som man förlorat i Mellanöstern. Samtidigt så återväcks möjligheterna att borra i Alaska.

Före jul 2016 kunde siouxindianerna fira att Indianernas protester stoppade oljeledning genom deras känsliga natur.

Våra böner har blivit hörda och jag antar att vi klarade det, säger Arvol Looking Horse som är ledare för Sioux-folkets indianstam Standing Rock.

När Trump tog över fanns en stor oro för att Trump skulle riva upp det beslutet. Det gjorde han!


Trump godkänner oljeledningar Donald Trump satsar på USA:s gas- och oljeföretag, och Donald Trump äger aktier i både Energy Transfer Partners och Phillips 66, vilka äger en fjärdedel av ledningen. Dessa företag donerade också till Trumps kampanj.

Trump vill ha USA´s ambassad i Jerusalem och kör över det palestinska folket.
En politik som fick Osama bin Laden att bilda terrororganisationen Al Queda, som ledde till 9/11 och världsterrorism. Denna ytterligt destruktiva politik återupprättas nu av Trump. LÄNK

Vi behöver inte vänta och se. Det som vi kan vara säkra på är att Trump kommer att skylla alla bakslag på alla andra. Trump försöker till och med förvandla fakta till lögn, fakta som hela världen har tillgång till. Hans friserade rosa ekonomiska utfästelser som inte håller kommer att försvaras med gimmicks, bisarra tweets och alltmer märkliga bortförklaringar. Frågan är hur länge det håller? Det borde finnas en skamgräns även bland USA´s republikaner.

Börje Peratt

NOT och referenser LÄNK

1 COMMENT

  1. Som man bäddar får man ligga, men om någon annan tar hand om att bädda sängen, så vet man inte hur länge man kan ligga kvar i den ….
    Vem/vilka vill ligga i den sängen Trump nu börjat bädda om i …. ????

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.