Donald Trump är installerad

4
1236
Donald Trump svär presidenteden vid sin installation den 20 januari 2017

Donald Trump installerades som USA:s fyrtiofemte president den 20 januari 2017. Redan i sitt installationstal gick han till hård attack mot de delar av massmedia som har andra åsikter än han själv och lovade hårda tag. Dagen efter samlades två miljoner kvinnor i trettio länder i protestmarscher mot hans politik avseende kvinnosyn, rasism och homofobi.

TEXT: EN BETRAKTELSE AV KERSTI WISTRAND
FOTO: Av White House photographer – Official White House Facebook page, Public Domain

Donald Trump uppvisar klart sociopatiska drag. Det har han gjort hela tiden. Man behöver inte var psykolog för att se det. Även den med ett långt liv och därmed erfarenheter av personer med psykopatisk/sociopatisk läggning kan märka det. Men denna stora varningsskylt fanns inte på kartan när stora delar av den amerikanska massmedian lät sig charmeras och gulla med honom.

Inte heller har våra unga svenska reportrar i allmänhet ännu förstått vart vi är på väg. De känner i allmänhet inte till hur sociopater och psykopater fungerar. Leende, småroade och med glimten i ögat rapporter många av dem om presidentens senaste ”påhitt” som vore det pojkstreck och underhållning. Ja, det är delvis så han har ridit på vågorna och lyfts fram till sin position. Applåderad av Rostbältets arbetslösa och de södra staternas invånare som uppskattar hans annorlunda framtoning som president.

Nu har emellertid många väckts ur sin törnrosasömn i samband med fredagens installationstal samt hans pressekreterares tal efter Donald Trumps besök hos CIA igår, lördag.

En ofta uttalad slogan som fört Donald Trump till seger är ”Make America great again”.

I sitt installationstal säger Donald Trump:

Från och med denna dag kommer en ny vision att styra vårt land. Från denna dag gäller en enda sak: Amerika är först, Amerika går först!”

Byt ut ”America” mot ”I” så har du med all sannolikhet större delen av Donald Trumps politik klar för dig: ”Jag är Amerika. Gör mig stor. Jag är först. Jag går först.” För så känner och resonerar en psykopat.

Den sanne psykopaten/sociopaten (1) är manipulativ och impulsstyrd. Till att börja med kan han upplevas vältalig och charmig för sin leende attityd, sitt tillsynes nytänkande och fullkomliga orädsla.

Han drar sig emellertid inte för lögner och när han väl fått makten styrs det mesta utifrån hans behov att vara den klart lysande solen i universum, den runt vilket allt kretsar.

”L´Etat c´est moi (Staten det är jag)”, sa redan Ludvig XIV, riktat till parlamentet i Paris. När sociopaten väl fått makten bryter han med handlingskraft ned gamla strukturer som står i vägen för honom och bygger upp nya som passar honom bättre. Han lever ut det som han känner för i stunden och är därför oförutsägbar och opålitlig. Han drar sig inte för ohederlighet eller våld.

Women´s March

Igår, dagen efter installationen, samlades 2 miljoner kvinnor i 30 länder i protestmarscher mot Donald Trumps politik då det gäller kvinnosyn, rasism och homofobi. I Washington marscherade en halv miljon kvinnor. Även män deltog. I spetsen gick Madonna som även höll ett brandtal:

– Låt oss marschera tillsammans genom detta mörker och med varje steg veta att vi inte är rädda. Att vi inte är ensamma. Att vi inte kommer att vika ned oss. Till våra kritiker, som insisterar på att denna marsch aldrig kommer att få någon betydelse: ` Fuck you! `

Där blev hennes tal avbrutet av att CNN fick avbryta sin direktsändning eftersom Madonna använde för starka ord. Vad hon sägs ha sagt utanför rutan var att hon haft tankar på att spränga eller tända eld på Vita huset.

Donald Trumps möte med CIA
Då Donald Trump efter kvinnomanifestationen gjorde sitt första besök vid CIA:s högkvarter, nämnde han inte demonstrationen. Istället kritiserade han åter igen media. Denna gång för att de hade uppgett att han hade färre åskådare vid installationen än Obama. Enligt all rapportering drog Trump en dryg halv miljon mot Obamas 1,8 miljoner åtta år tidigare.

Efteråt gick president Trumps pressekreterare Sean Spicer ut med följande uppläxning under lördagskvällen:

– Vid Donald Trumps tillträde var den största publik närvarande som någonsin bevittnat en presidentinstallation. Både personligen och runt om i världen. Försöken att förminska entusiasmen är både skamlig och felaktig.  Fotona var beskurna för att visa områden där folk inte stod. Det har även talats mycket om i media att man måste ställa Donald Trump till svars. Det är ömsesidigt. Vi ska ställa pressen till svars också. Vi kommer att vara tuffa och hårda. Pressen ska inte komma undan!

Så talar en köpt underhuggare till en sociopat: pressekreteraren talar direkt osanning enligt analytiker. Trump hade ca en tredjedel av Obamas närvarande publik [1]. Trump är ju störst, bäst och ofelbar. Påstås något annat måste det bestraffas.

Vart är demokratin med press- och yttrandefrihet i USA på väg? Vad blir nästa steg i hotet? Massmedia i USA har all anledning att vara förskräckt inför uppvaknandet till den bistra verkligheten med denne valde president vid makten..

Donald Trump har som president stor makt. Han har redan första kvällen gjort stora politiska förändringar och imorgon, måndag den 23 januari, fortsätter han att skriva ut ”exekutiva order”, där han beslutsamt och snabbt nedmonterar president Obamas politik beträffande bl.a. sjukförsäkringen och miljöavtal. Redan i slutet av nästa månad är Mexicos president inbjuden/inkallad angående den mur som ska byggas längs gränsen till Mexico. Det är en tuff linje. Idag går 95% av Mexicos export till USA. Hur blir det imorgon?

Och i Europa sammankallar Marine Le Pen, fransk nationalistisk politiker och partiledare för högerextrema partiet Front National, företrädare för likasinnade partier i Europa för att, som hon säger, införa en global världsordning. Hon ser det som en enkel parallellprocess, nu när USA fått Donald Trump som president. Le Pen var för någon vecka sedan för övrigt på besök hos honom. Det sägs att hon bett om ekonomiskt anslag till sin valkampanj för att kunna bli vald till president i Frankrike.

Kersti Wistrand

Tillägg: Många läsare hoppar över kommentarerna. Efter att fått feed-back och information från Carl Johan Calleman i USA  vill jag uppge att jag inte följt debatten i amerikanska tidningar utan har skrivit betraktelsen utifrån minnesfragment av svenska tidningars framställning under valrörelsen. Donald Trump uppgavs åka snålskjuts i amerikansk TV och press på grund av underhållningsvärdet i sitt sätt att vara och bete sig och drog därmed till sig fördelarna av gratisreklam och väljare. De stora seriösa tidningarna som utger analyserande artiklar står utanför detta.

Källa

1) New York Times Trump’s Inauguration vs. Obama’s: Comparing the Crowds LÄNK

Tidigare artiklar om psykopater/sociopater samt not 1. Sociopaten kan ses som en undergrupp till psykopaterna, men är en omdebatterad term och används i vardagligare tal, inte kliniskt. Medan man kan finna den psykopatiska personligheten på samhällets sociala botten finner man sociopaten med sin stora intelligens i chefspositioner i toppen på samhällshierarkin, se vidare:

Kersti Wistrand, 27 sept 2015, HK, Manliga sociopater bakom krig? LÄNK

4 COMMENTS

 1. Jag har fått ett mejl från Carl Johan Calleman i Arizona:

  ”Jag följer ju detta från första parkett och en sak som jag vill invända är att den amerikanska pressen aldrig kan sägas ha gullat med Trump. De har ganska konsekvent varnat för honom med undantag av kanske Fox News och Infowars.
  Det ärt uppenbarligen så att Trump är en extrem narcissist, men man kan inte fatta
  vad som faktiskt händer i ett större perspektiv utan att studera Mayakalendern.
  http://calleman.com/2016/08/17/trump-and-brexit/

  – Tack så mycket för din information och feed-back, Carl Johan!
  Naturligtvis måste du ha rätt – jag följer inte med i den amerikanska tidningsvärlden nämnvärt. Det var slarvigt uttryckt av mig och jag bygger enbart på minnesfragment från svenska tidningar som påstod att Donald Trump under sin valkampanj bars fram av massmedia (inkluderar TV- radio-veckotidningspress) på grund av sitt annorlunda sätt att vara och tala inför folkmassorna. I svenska tidningar påstods att han fick mycket gratisreklam på grund av detta.

  F.ö. märker jag att många journalister och reportrar här i Sverige inte känner till den psykopatiska/ sociopatiska personligheten, vilket är synd. Det skulle vara så mycket enklare för dem i deras politiska analys om de hade dessa kunskaper. Nu famlar flera av dem, speciellt de yngre, i blindo.
  Hälsningar, Kersti

  • Carl Johan Calleman svarar:

   -Tack skall du ha. Det är ju dock så att en narcissist av Trumps typ har en förmåga att ständigt komma med galna utspel som framgångsrikt drar till sig uppmärksamheten. Hela tiden och nu kommer han ju att få sitt lystmäte. Så det är ju sant att han fått mycket uppmärksamhet i pressen och det finns ju en kärngrupp av supportrar till honom som inte ser honom 
   klart alls. Men överlag har den intelligenta pressen inte alls varit på Trumps sida och nu är han inställd på att gå till angrepp mot den steg för steg.
   Varma hälsningar och tack för det arbete ni gör.

 2. Använde Donald Trump härskartekniker mot sin hustru Melania under presidentinvigningen?

  I amerikanska David Parkman Show har man, utifrån några korta filmsekvenser hämtade från presidentinvigningen i USA den 20 januari, analyserat samspelet mellan Donald J. Trump och hans hustru Melania Trump. Det vi får se skulle kunna tyda på att USA:s nye president inte är en bra människa.

  I den första och mest talande filmsekvensen tittar Donald Trump åt Melania Trumps håll. Båda ler stort. Plötsligt förändras Donald Trumps ansiktsuttryck. Hans skrattmuskler slappnar av och uppsynen blir kall och hård samtidigt som han säger någonting till sin hustru. Hennes leende omvandlas snabbt till vad jag tolkar som djup sorg blandat med stor osäkerhet.

  Enligt David Parkman Show anser kvinnor som fått tolka Melania Trumps reaktion på makens kommentar, att hon i själva verket uttrycker stark rädsla.

  I andra filmsekvenser ser man hur Donald Trump med sitt kroppsspråk eventuellt brister i respekt och beter sig nonchalant gentemot Melania Trump.

  Som man också säger i David Parkman Show, om Donald Trump beter sig så här mot sin hustru i det mest offentliga sammanhang man kan tänka sig, hur är han då inom husets fyra väggar?

  Är detta filmmaterial, som aktiverar en normalt funtad mans beskyddarinstinkter, ett bevis på att världen har drabbats av en känslomässigt störd amerikansk president, som använder härskartekniker för att kontrollera sin omgivning?

  https://www.youtube.com/watch?v=JN9tde-x2nw

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.