Tänd ett hoppets ljus inför det nya året

1
1485

ljus
Vi lever i en tid av global osäkerhet och förändring. Den farligaste och mörkaste tanken är rädslan, en kraft som skapar en självgående spiral av oro och förtvivlan, som förblindar. Den helige Franciscus sade: ”Vi kan inte strida mot natten, men vi kan tända ett ljus.” Att leva i nuet och transcendera (överskrida gränsen för, omvandla) fruktan, innebär en förändring i vårt inre där vi växer som mänskliga andliga varelser.

TEXT: KERSTI WISTRAND

Vi lever i en tid då förändringens vindar blåser snålt över vårt klot. Den farligaste och mörkaste tanken som människan kan nära är rädsla och fruktan. När människan fokuserar sin energi kring dessa känslor, förstärks de och ökar risken för att de manifesteras och tar form. En del av oss människor projicerar ut rädslan och oron i vår omvärld och ser det som ett hot som kommer utifrån. Världen delas in i ”vi” och ”dom”. I sin mest extrema form föds nationalistiska känslor, hat och splittring.

”Vi kan inte strida mot natten, men vi kan tända ett ljus”, sade den helige Franciscus. Mörker är brist på ljus. Förtröstan och tillit är motpoler till mörkret. Ljuset är en metafor för den kunskap som lyser upp i kaoset och skingrar rädslan. Att vara upplyst innebär att ha en djup förståelse och insikt i tillvaron. Ljuset segrar över mörkret. Ljus, liv och sanning hör ihop.

Ljuset är en av de vanligaste symbolerna i religionshistorien. I antikens Grekland representerades ljuset från elden kontakten med gudarna och en eld skulle alltid brinna på Hestias altare i Olympia. Under olympiaderna till Zeus ära skulle alltid fred råda. Än idag tänds den olympiska elden som en välkänd OS-symbol för strävan efter det perfekta, kampen för seger, fred och vänskap. Några månader innan OS börjar tänds den med hjälp av solens strålar i Olympia – precis på samma sätt som under antiken – och förs med fackeltåg till den plats där OS ska äga rum. (1)

Inom den zaroastriska religionen i Iran ses även här elden som en uppenbarelseform av den högste guden Ahura Mazda. Den har hållits brinnande i 1524 år i huvudeldtemplet och har liksom den olympiska elden förts från tempel till tempel. (2)

Ljuset står för den andliga världen bortom tid och rum som en symbol för att ljusets krafter håller alltet i sin hand. Många är de nära dödenupplevare som mött ljuset med ”all världens kunskap och villkorslös kärlek” och inom mystiken är ljusupplevelser inte ovanliga. Inom buddhismen ses tomrummet med ”Det rena ljuset” som den slutliga andliga tillflyktsorten. Inom den judiska Kabbalan står ljuset för visdom, skönhet och styrka. Kristus sade: ”Jag är världens ljus, den som följer mig skall inte vandra i mörkret utan ha livets ljus.”

I en del kristna kyrkor världen över samlas man regelbundet för ljusmeditationer. Bilden med hoppets ljus överst fotograferades under pågående krig i Kosovo. Här kan du lyssna till ett amerikanskt musikinslag med Hoppets ljus i centrum:

four_candles YOUTUBE-LÄNK

Tänd ett hoppets ljus

Liksom ett enda ljus kan skingra mörker så kan en ensam tanke skingra rädsla. Så låt oss tända ett ljus för att besegra fruktan, både för vår egen del och för andras, och samtidigt som vi utför denna handling fokusera på hopp och tillit. Ja, du kan t.o.m. – om du känner för det-börja arbeta i ljusets tjänst och utföra denna enkla ceremoni dagligen för att hjälpa till att skingra rädslans mörka energier på vår jord. De som arbetar som ljusbärare i ljusets tjänst har alltid vetat att en av de viktigaste andliga lektionerna är att lära sig att omvandla fruktan.

Denna enkla handling kan göra världen bättre. När du tänder ett ljus och fokuserar på ditt eget hopp bidrar du till att ingjuta hoppets energi i alla. För varje gång du förmår att komma över din egen rädsla hjälper du andra medmänniskor att komma över sin fruktan och hjälper därmed till att hela vår planet.

light-a-candleYOUTUBE-LÄNK

Ett Ljust, Nytt År 2017 tillönskas du! Låt ditt hopp, inte din smärta, skapa din framtid!

För Humanism och Kunskap,
Kersti Wistrand

Noter:
1. http://olympicday.se/osiskolan/lardigomos/olympiskaelden.4.a692e2713b817e57fe5e35.html
2. http://popularhistoria.se/artiklar/helig-eld/

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.