Forskningsfusket bara fortsätter

0
996

forskningsfusketForskningsfusket bara fortsätter – Macchiariniskandalen & Karolinska Institutet – De ekonomiska och politiska drivkrafterna

Av Ralf Sundberg (2016)

TEXT: Pia Hellertz – september 2016

Jag är djupt imponerad av Ralf Sundbergs bok “Forskningsfusket bara fortsätter”. Jag har funderat över vad som imponerat mest. Kanske är det Ralf Sundbergs prestigelösa och ödmjuka sätt att berätta om sin egen ”insiktsprocess”, från ”naiv” läkare och kirurg till tuff, orädd och enormt kunnig och beläst visselblåsare?

Fast så beskriver han inte sig själv. Det är min bedömning. Bland annat skriver han ”Så stark var min tro på forskares ärlighet. Intill dess hade jag inte haft någon anledning att ifrågasätta den”. Det var år 2007.

Eller kanske det är författarens envisa och djupa research bland hemligheternas gömmor, de hemligheter som så många forskande läkare och läkemedelsforskare döljer när det gäller jäv och kopplingar till läkemedels- och livsmedelsindustrin?
Eller beror det på att han så snart efter avslöjandet av Macchiariniskandalen lyckades få ut sin bok så snabbt. Han berättar mycket initierat och ingående om bakgrunden till hur det kunde bli som det blev på Karolinska Institutet.

Tummen upp för Pagina förlag som fick till stånd detta. Det är bara några månader sedan den världskände kirurgen Paolo Macchiarini fick sparken från KI. Många av oss kunde inte förstå hur detta kunde ske, men Ralf Sundbergs historiska beskrivning och analys gör händelsen begriplig.

….
Om man vill förstå livsmedels- och läkemedelsforskningens historiska bakgrund och hur man genom forskningsfusk kan sprida ohälsosamma agendor som gör människor sjuka istället för friska, så bör man läsa Ralf Sundbergs bok. Var beredd på att bli omskakad!

Fullständig artikel här

Pia Hellertz

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.