Behind the green Mask: U.N: Agenda 21

1
2347

maxresdefault

Jag har läst en angelägen bok, Rosa Koires BEHIND THE GREEN MASK: U.N: Agenda 21 (2011).

TEXT: PIA HELLERTZ

Eftersom den är anpassad till amerikanska förhållanden har jag svårt att helhjärtat rekommendera den för läsning, om man inte är speciellt intresserad av att vilja förstå mer omkring Agenda 21 och Agenda 2030.

Efter att ha läst en hel del artiklar på internet samt lyssnat på ett antal föreläsningar av kritiska amerikanska experter, så förstår jag att detta är ett angeläget tema även för oss i Sverige och vi behöver bli medvetna om det som händer så vi inte blir manipulerade in i ett system som det kan vara för sent att ändra på om det genomförs.

Jag hoppas iallafall med min artikel att väcka lite nyfikenhet. Det följande är ett litet utdrag från början och från slutet av artikeln. Den finns i sin helhet som vanligt på min Boksida. Där lägger jag också listan över de källor jag varit i kontakt med. Den är ett Work in Progress…

UN_Rio_de_Janero_Earth_Summit_1992

Rötterna till FN:s Agenda 21 kan man finna redan på 1970-talet, sannolikt tidigare, men officiellt startade det vid FN:s Earth Summit i Rio de Janeiro år 1992.

Då undertecknade 179 av världens ledare avtalet. Året efter skapade president Clinton Council on Sustainable Development, Rådet för hållbar utveckling.

Growing-Smart-Legislative-Guidebook-cover

Grundtanken bakom Agenda 21 är att planera globalt och implementera lokalt.
Planerna utvecklades i dokumentet Growing Smart Legislative Guidebook: Model Statues for Planning and the Management of Change (2002). [Smart Växande, vägledande lagbok: Modell underlag för planering och att hantera förändringar] Dokumentet har 1,432 sidor och finns på nätet som pdf-fil. Den innehåller en mycket detaljerad planering för införandet av Agenda 21 över hela världen. Alla regeringar, alla lokala beslutsfattare, alla universitet, gymnasier och skolor ska använda dokumentet.

iclei-225ICLEI, International Council of Local Environmental Initiatives [Internationella rådet för lokala miljöinitiativ], bildades för att arbeta för att Agenda 21 ska implementeras lokalt över hela världen.

…..

Total omvandling

Vad Agenda 21 i grunden handlar om är en total omvandling av det internationella, det nationella och det lokala samhället. Jag tänker direkt på vad en av världens mäktigaste kvinnor, Christiana Figueres, generalsekreteraren för FN:s klimatkonvention, sa vid en presskonferens i Bryssel år 2015:

”Detta är första gången i mänsklighetens historia som vi medvetet tar på oss uppgiften att, inom en avgränsad tidsperiod, ändra den ekonomiska utvecklingsmodell som har varit rådande under minst 150 år, sedan den industriella revolutionen.”

Något mycket stort är på gång och det verkar inte vara något som genomförs med demokratiska medel.

rosakoare
Rosa Koire gör ibland jämförelser med historiska skeenden, exempelvis Hitlers Nazityskland. Där kom förändringen successivt i början. De löftesrika locktonerna och de sociala framstegen var övertygande för medborgarna. Vissa locktoner kan handla om att Agenda 21 kommer att skapa massor med nya ”gröna arbeten” och revitalisera ekonomin. Författaren konstaterar att det faktiskt inte behöver ta så lång tid att förstöra det som byggts upp. Grupptryck, massans psykologi, rädsla att bli en outsider gör att människor följer strömmen och blir lydiga ”nyttiga idioter”.

Varmaste sommarhälsningar
Pia

1 COMMENT

  1. Några tankar.
    En verklighet bygd på tro.
    En verklighet bygd på fakta.
    Vad är då fakta?

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.