Rapport från visningen av dokumentärfilmen ”Läkaren som vägrade ge upp” på den anrika biografen Bio Roy i Göteborg den 2 juni och 16 juni 2016.

TEXT: Siv Wernborg och Viola Janson
FOTO: Henrik Enby

Filmen om läkaren Erik Enby är en enastående välgjord och gripande film tack vare manusförfattaren och regissören Börje Peratt, som blandar filmklipp, rekonstruktioner och intervjuer på ett skickligt sätt, med väl avstämd bakgrundsmusik. Ett ”omöjligt projekt” har slutförts. En stor eloge till hela teamet för en enastående insats!

viola_tavla_roy

Viola Janson ställde ut sin tavla av filmens huvudperson Erik Enby i foajén. Den fjärde apan som lyfter på masken bär omisskännliga tecken från Enbys huvudfiende.

Filmen har fem teman:
⁃ Erik Enbys biografi med Gunnel Enby
⁃ dr Enbys upptäckter
⁃ dr Enbys behandlingar
⁃ Det medicinska etablissemangets ovilja
⁃ Häxprocessen, ledd av Larhammar

Dokumentären handlar ytterst om rätten till vår hälsa, rätten att få forska och rätten att få behandla patienter med verksamma naturmedel enligt läkarens vetenskap och beprövad erfarenhet. Främst handlar filmen om myndigheters och medias övergrepp mot en forskare som har funnit andra samband för sjukdom än skolmedicinen. Enbys studier av sjukdom har lett fram till en enkel teori om att behandla blodet. Om blodets tillstånd förbättras kan också sjukdomen förbättras. I filmen framträder också patienter som redovisar häpnadsväckande resultat varav flera som sjukvården gett upp hoppet om eller saknar metoder för. Här bör tilläggas att Anna Hallgren tillsammans med Viola Janson parallellt gjort ett stort antal intervjuer med patienter som ger en mer omfattande bild från alla de tiotusentals patienter (ca 35 000) som Enby behandlat. Förhoppningsvis kan Anna och Viola redigera ihop detta och få till en “patientfilm”.

publik-back_h_enby

Båda bioföreställningarna var fullsatta, 286 platser, en formidabel succé.
Knäpptyst i salongen, man kunde ha hört en knappnål falla. Stämningen var ännu högre den 16 juni med stående ovationer och rungande applåder.

Publik_boksignering_ute_bio_H_Enby

Efteråt samlades många ur publiken utanför Bio Roy på Kungsportsavenyn och diskuterade.
Den 16 juni lades även till 25 minuters frågestund med Erik Enby i biosalongen, vilket uppskattades. Som Boris Dragin, känd akupunktör, uttryckte det: ”Nu äntligen har debatten kommit igång.” Efter föreställningen signerade dr Enby sin bok ”Blod, Mod och Envishet – På spaning efter sjukdomarnas väsen”.

Vid sändningen den 2 juni störde och hånade ett antal VoF-are från skeptikerrörelsen Vetenskap och Folkbildning föreställningen från läktaren, men tystades av övrig publik. Efter föreställningen demonstrerade de och delade ut flygblad, iklädda svarta T-shirts med texten ”Jag är skeptisk” på framsidan och VoFs logga på ryggen.
Publik och arrangörer nonchalerade skaran och vägrade ta emot deras propaganda.
Vid nästa filmvisning sågs inga VoF-are till.

Filmen har verkligen rört om.

”Himlen har öppnat sig för mig. Tidigare har jag känt mig idiotförklarad, men nu finns det hopp.” (förtidspensionerad)

”Tack, filmen är KANON!! Har aldrig – trots ett långt journalistliv – hört så mycket skitprat från så många makthavare på så kort tid! SANSLÖST!!! …en sån film – verkligt proffsig! (pensionerad journalist)

Detta är kanske en av vår tids viktigaste dokumentärer. Journalisten Hans Sternlycke skrev ett referat den 2 juni för Miljömagasinet ”Medicinsk forskning med skygglappar” och medicinjournalisten Bo Zackrisson var på plats på urpremiären i Stockholm den 24 maj och skrev en artikel för 2000-Talets Vetenskap ”Världspremiären för filmen om Erik Enby – en upprättelse för sanning och rättfärdighet”. Men var håller övriga sanningssökande journalister hus? Var finns civilkuraget? I Sverige tycks Sanningen vara en sällsynt fågel. Frågor som alla rättrogna journalister borde ställa sig: varför har Erik Enby stoppats och av vilka?
Varför ska sanningen gömmas undan? Är Sverige en rättsstat? Var har “mänskliga rättigheter” tagit vägen?

Läkaren och forskaren Erik Enbys rön innebär, om de visar sig stämma, ett omkullkastande av nuvarande medicinska paradigm: att blodet är sterilt. Han har under mer än 30 års forskning iakttagit mikroorganismer, som han tror har betydelse för sjukdomsutveckling.

Nu ska dokumentären ut i landet. Filmens spridning kan påverka hela vård-Sverige till det bättre. Ändå är det inte självklart att den kommer att kunna visas överallt. Det finns de som vill förhindra denna kunskap och det som kommer fram. Dokumentären avslöjar hur delar av etablissemanget med inskränkta motiv vill stoppa en läkare som har gjort upptäckter som kan förbättra hälsan för oss alla.

Detta är en film om en envis läkares levnadsöde som alla borde se.
Vi hoppas att sanningen segrar till slut och avslöjar mediedrevets förljugna värld.

Viola Janson & Siv Wernborg
Medlemmar i Humanism & Kunskap, Göteborg

Siv_viola2

P.S. Ett nytt tillfälle att se filmen i Göteborg kommer förhoppningsvis till hösten.

Referens Näthuliganism
Börje Peratt: Näthuliganismen missbrukar yttrandefriheten

5 COMMENTS

  1. Underbar läsning! Jättebra jobbat Erik och ni andra! Jag är en stor beundrare av ditt verk Erik!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.