Anne Frank och Malala – Flickorna som påverkar världen

1
2056

Anne Franks dagobok hk

Anne Frank och Malala var båda barn när de skrev och handlade på ett sätt som sätter spår i historien.
Jag har läst ”Anne Franks dagbok – den oavkortade originalutgåvan” samt ”Jag är Malala – Flickan som stod upp för rätten till utbildning och sköts av talibanerna” av Malala Yousafzai (2015).

TEXT: PIA HELLERTZ

9789113050850_200_anne-franks-dagbok-den-oavkortade-originalutgavan-anteckningar-fran-gomstallet-12-juni-1942-1-augusti-1944_storpocket
Anne Frank gömde sig med sin familj under ett par år och skrev under tiden mängder med dagboks-anteckningar som räddades och som pappan, Otto Frank, som överlevde Förintelsen, sammanställde. Anne Frank dog i koncentrationslägret Bergen-Belsen tre månader före sin sextonårsdag. Även mamman och systern dog. Otto Frank dog år 1980.

9789187785894_200_jag-ar-malala-flickan-som-stod-upp-for-ratten-till-utbildning-och-skots-av-talibanerna
Den pakistanska flickan Malala blev världskänd när hon sköts av talibanerna i oktober 2012. Hon hade då kämpat för att flickor skulle ha rätt att få utbildning. Sexton år gammal blev hon en symbol för fredliga protester och för kvinnors rättigheter. Hon blev den yngsta någonsin att få Nobels fredspris år 2014.

Anne Frank Sommaren 1942

När förföljelserna av judar intensifierades i Holland, gick familjen Frank under jorden, på flykt undan nazisterna. Då var Anne 13 år gammal. Hon älskade att skriva och drömde tidigt om att bli författare. Familjen Frank delade ett gårdshus med en annan familj samt med ytterligare en man, som i boken får namnet Herr Dussel. Åtta personer på ett begränsat utrymme under två år innan de den 4 augusti 1944 blev förrådda och infångade samt förda till olika koncentrationsläger. Anne hade en otrolig förmåga att iaktta det som hände i huset och kunde beskriva på ett förvånansvärt skärpt sätt, för att vara så ung. Hon skrev sin dagbok från den 12 juni 1942 till den 1 augusti 1944 i formen av brev till en fingerad vän. Inspirerad av en politiker på radion, som menade att man efter Andra världskriget borde samla in och offentlig göra dokument och dagböcker från kriget, började hon dock bearbeta sina brev. Hon drömde om att efter kriget bli författare och kunna publicera dagboken som en bok.
Fortsättningen finns på Pia Hellertz Boksida.

Malala Malala Yousafzai

Malala föddes den 12 juli 1997 i den del av Pakistan som heter Swat – dalen. Tisdagen den 9 oktober 2012 var det nära att talibanerna lyckades tysta denna otroligt modiga flicka, genom att skjuta henne och ett par av hennes kamrater när de var på väg från skolan. Mirakulöst nog överlevde hon och blev en global symbol för fredliga protester mot extremistiskt förtryck. Hon var 15 år. Malala har en medförfattare, Christina Lamb, som är en av världens främsta utrikeskorrespondenter, så jag förstår att mycket av det som handlar om världsläget, politik, talibanernas världsbild och aktioner med mera beror på hennes kunskaper och erfarenheter. Hon har intervjuat människor i Malalas närhet för att få fram information.
Fortsättningen finns på Pia Hellertz Boksida.

Pia Hellertz

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.