”Den sanna historien om ett ungt kärlekspar där flickan plötsligt drabbas av polioförlamning och den unga mannen viger sitt liv åt att finna bot där han upptäcker att orsaken kan finnas i blodet. Han får etiskt godkännande att genomföra forskning men resultaten går mot gällande medicinska uppfattning och han blir utsatt för maktens bestraffningar. Efter 40 år visar ny forskning att han hela tiden kan ha varit på rätt spår.”

Långfilmsdokumentären ”Läkaren som vägrade ge upp” om Dr Erik Enby som har blivit av med sin läkarlegitimation och som man försökt kasta i fängelse.

Jag var länge avvisande till att göra denna film men Ulla Premmert, en lärare och journalist från Höör i Skåne, var envis och till slut blev jag övertygad om att den måste göras. Ett stort antal människor har sedan ställt upp och en lyckosam crowdfunding har finansierat externa utgifter där insamlingsmålet 150 000,- överträffades.

Jag brydde mig initialt inte om Enbys teorier om hur sjukdom kan uppstå redan i blodet, utan tog fasta på huruvida hans metod att komplettera skolmedicin med naturmedel kunde vara skadlig eller hjälpande. Jag fann att påståenden om skadeverkningar tycktes sakna substans men att hans metod kunde hjälpa många att förbättra hälsan.

Vi har i dokumentären intervjuat ett stort antal patienter, även av sjukvården utdömda, som efter Enbys behandling har blivit friskförklarade av samma sjukvård. Av dessa tiotusentals patienter har två, som avlidit i cancer, efter sin död spelat en avgörande roll för, visar det sig, en komplott att skada Enby. I ett fall har man anklagat Enby för – vållande till annans död. Detta har genom media fått stor uppmärksamhet men fakta och dokument visar att det är orimliga anklagelser.

Vår research, innan vi startade filmproduktionen (sommaren 2015), visade på ett stort antal märkligheter. Påståenden som enkelt kan avfärdas som absurda lögner, har passerat både myndigheters och journalisters granskningsfilter.
Vi fann således en mängd oegentligheter när det gäller inte bara myndigheters agerande utan även frågor kring vem och vilka som låg bakom.

Motståndet mot Erik Enby kulminerade i ett mediedrev 2006, vilket ledde till att han blev av med sin läkarlegitimation. I samband med att han ville få tillbaka sin legitimation 2013 initierades istället något som påminner om en sammansvärjning. Det gjordes ett radioprogram i vilket han anmäldes till förundersökning till åtal. Radioprogrammet fälldes i Granskningsnämnden men användes ändå som motiv till en brutal husrannsakan före jul 2014.

Vem har drivit denna häxjakt och varför?

Att reda ut motiven och tillvägagångssätten för att stoppa Enby har krävt en diger research. Fram har vuxit bilden av en ostoppbar forskare som fullföljt sitt spår med stöd av vissa kollegor, men med kraftigt motstånd från andra. Skulle Enby vara rätt ute, vilket senare forskning pekar på, så kan det leda till upprättelse men också mynna ut i en revolutionerande betydelse för behandling av svårt sjuka. När det gäller hans fråntagna legitimation och förföljelse i samband med det återstår att se om det handlar om ett av vår tids största justitiemord.

Se filmen och gör din bedömning.
Vi återkommer med plats och tid för pressvisning

Följ nyheter på Facebook https://www.facebook.com/erikenbyfilm/
Med vänlig hälsning

Börje Peratt
Producent

Humanismens Värdegrund Vetapedia

1 COMMENT

  1. Mycket intressant historia, dels med tanke på hur våra myndigheter motarbetar sådant som går dem emot, men även med tanke på att det finns liknande forskning runt om i världen, något som tydligen ansågs vara så intressant att det kanske kan leda till ett Nobelpris. Hindret till det skulle kunna vara att man då måste ompröva vad man gjort mot Erik Enby …
    Myndigheter gör ju aldrig fel … det känner nog alltför många medborgare redan till!
    Med önskan om stor framgång med den aktuella filmen, samt de konsekvenser den i slutändan kan medföra för många med åkommor sjukvården så här långt har missat!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.