Project Alpha

1
1803
Av Adam Evans - M31, the Andromeda Galaxy (now with h-alpha)Uploaded by NotFromUtrecht, CC BY 2.

James S. McDonnell, styrelseordförande i McDonnellDouglas och intresserad av extrasensorisk perception, tilldelade 1979 en donation$ 500.000 till Washington University i St. Louis, Missouri , för inrättandet av McDonnellLaboratoriet för psykisk forskning.

Av 200 sökande valdes två personer som visade sig vara infiltratörer i akt och mening att sabotera forskningen.

Projekt Alpha (Vetapedia) var en utstuderad bluff som inleddes parallellt med introduktionen av ovan nämnda ”Laboratoriet för psykisk forskning”  1979. Det avslutades med att sabotaget offentliggjordes 1981. Det var iscensatt av trollkarl och debunker James Randi. Det gällde att plantera två falska synska, Steve Shaw (nu mer känd som Banachek) och Michael Edwards, i  forskningsprojektet. Under den inledande forskningsfasen övertygade bedragarna om att ha psykiska krafter. Men fler formella experiment, samt kritik från både forskare och parapsykologi-samhället sänkte förtroendet. När denna hoax avslöjades offentligt fick bedragarna utstå kritik för att ha infiltrerat och saboterat en studie som finansierats med över 5 miljoner kronor.

The Project Alpha Papers är en utredning  av Australian Institute of Parapsychological Research Inc. Abstract Länk

1 COMMENT

  1. När jag läst detta kommer tanken osökt, vem ligger bakom detta, om inte intressen som vill förstöra en vetenskaplig förståelse av fenomenen?
    För mig finns ett svar som jag tror på, och det är religiösa fanatiker, uppbackade av någon/några kyrkors finansiella system.

    Eftersom allt vi gör och upplever är av mental art måste det vara så, tänker jag…

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.