Gunnel Enby avled söndag morgon 17 januari

2
1098

Gunnel Enby mor
Gunnel Enby, född Andersson 9 juni 1941 i Göteborg död 17 januari 2016.

Erik Enby meddelade dödsbudet samma morgon och bortom tragiken såg jag hennes plirande ögon. Hennes intellekt och vilja att berätta, hennes mod och uthållighet allt kom för mig.
Vi pratade ett tag om hennes plötsliga utbrott av en förkylning med åtföljande slembildning som sjukvården inte kunde hjälpa henne med. Som Erik sa, istället för att få bort slemmet flyttade man ned det ytterligare i lungorna.
Så Gunnel fick åka hem igen och var glad över att få ligga i egen säng igen. Hon hade bett om hjälp tidigare på söndag morgon och sedan hade Erik satt sig hos henne. Han höll om henne och kunde se och känna hur hon lämnade livet. 60 års samvaro förbyttes i ensamhet.
Hon fick mycket tack vare Eriks vård ett långt liv blev 75 år, trots sin polio och totalförlamning redan vid 16 års ålder.

Gunnel har varit verksam som fri skribent sedan 1967 och blev ansvarig för barnkultur på Göteborgs-Posten 1977. Hon har också varit recensent på Bibliotekstjänst och konferensansvarig på Bok & Biblioteksmässan i Göteborg. Hon blev filosofie kandidat vid Göteborgs universitet 1971 och utnämndes 2001 till medicine hedersdoktor vid Göteborgs universitet.

Jag är glad över att ha träffat och samtalat med Gunnel. Jag är tacksam över att ha fått ta del av hennes berättelse som också utgör en del av dokumentären Läkaren som vägrade ge upp. Som Erik sa – “hon var en tjusig kvinna nu har hon lämnat mig i stor saknad”.

Börje Peratt

Du ser Gunnel i trailern Husrannsakan LÄNK
Vi gör den sista inspelningen för dokumentären kommande lördag 23 januari.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.