Vägarnas folk – om romer, zigenare, tattare och resande

1
3291

romsk_familj_hk

Jag har läst några böcker om de grupper bland våra medborgare som under hundratals år varit bland de mest föraktade, de mest förföljda, de mest utstötta, de som kallas tattare, zigenare, romer, resande med mera.

Jag har också läst en del på Internet. Läsningen gjorde mig tung i hjärtat. På vissa nätsidor blomstrar hatet på ett mycket primitivt och skrämmande sätt. Ett problem som jag tidigare bara känt till ”på avstånd” kastade sig plötsligt över mig med full kraft.

En viktig anledning till att jag kommit att intressera mig för romerna är dagens situation med de många romska tiggarna på Sveriges gator och torg. Jag börjar förstå att dagens romer lever i samma hopplösa Moment 22-situation som de gjort i flera hundra år. De möter samma förakt, samma diskriminering, samma trakasserier, som alltid.
Åkerfeldt berättar i sin bok att han under sina resor stöter på romer ”överallt på gatorna”. Idag kanske man hellre ska säga att romerna blivit ”gatornas folk” istället för ”vägarnas folk”.

Att försöka förstå de resande handlar ju inte bara om att få en intellektuellt hållen berättelse om seder och bruk, om upplevelser och erfarenheter. Det är att tränga djupare ner i tanke- och känsloliv.
Artikeln ligger på min Boksida
Direktlänk här: Vägarnas folk

Jag har läst
Bo Hazells Resandefolket – Från Tattare till Traveller (2002, 2011) – som kommer att få en egen artikel
Bennie Åkerfeldt – Buron kallar oss Tattare (2008)
Bennie Åkerfeldt – Romer – Det ansiktslösa folket i Europa (2012) samt
Majgull Axelsson – Jag heter inte Miriam (2014)

God Fortsättning på ett Spännande Nytt År, 2016!

Pia Hellertz

Previous articleInga dödsfall på grund av vitaminer överhuvudtaget.
Next articleExtrasensorisk perception
Pia Hellertz
Pia Hellertz (fil.dr., socionom) har undervisat på Örebro universitet i nästan 25 år och gick formellt i pension år 2008, men fortsatte handleda och leda seminarier ytterligare några år. År 1999 publicerade hon doktors-avhandlingen: ”Kvinnors kunskapssyn och lärandestrategier?”. Efter en hypnos- och psykoterapiutbildning ledd av fil.dr. Lars-Eric Uneståhl på 70-talet började hon samarbeta med Lars-Eric bla genom kursen ”Personlig Utveckling genom Mental Träning” (www.slh.nu). År 1978 kom Pia i kontakt med den danske författaren Martinus. Pia var innan övertygad ateist och aktiv kommunist i flera år, men efter kritiska studier har hon accepterat Martinus kosmologi som sitt grundläggande paradigm för förståelsen av världen i det här livet.

1 COMMENT

  1. Jag har fortsatt läsa om den mest utsatta folkgrupp vi har i Sverige, de resande och romerna. Jag har läst Bo Hazells fantastiska forskning, som han hållit på med i 20 år och det är en skrämmande och plågsam läsning om en mycket mörk historia i svensk historia, som vi ännu inte gjort upp med. Att skriva en Vitbok som Regeringen gjort är ett steg på väg, men fler och fler röster reses om att Regeringen borde genomföra en Sanningskommission för att ”tvätta vår byk”. Sveriges ursäkt måste höras tydligare, så den når ut till hela Sverige, inte bara till politiker och några få romer.
    Den som är intresserad av min artikel om Bo Hazells bok RESANDEFOLKET – FRÅN TATTARE TILL TRAVELLER, hittar den här, http://www.piahellertz.com/Resandefolket.pdf.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.