En värld i kaos!

5
2258

NATO-Putin

Den internationella krisen med det nya kalla kriget under uppsegling har ingen självklar skurk. Putin är demoniserad och USA favoriseras vilket gör att politiker idag hetsar om hot och anslutning till NATO.

Sannolikt utgör en sådan väg bara en ytterligare polarisering och ett avståndstagande från Ryssland vilket skulle vara väldigt olyckligt. Vi glömmer se till den ryska befolkningen och deras livssituation. Vi återgår till ett läge där Ryssland utses som den onde.

Jag tackar USA och det amerikanska folket för vändningen av andra världskriget. Utan denna insats med alla offer hade världen hamnat under en fruktansvärd fascistisk regim.

Oron för en sådan utveckling har motiverat USA och resten av världen att bilda försvarsalliansen NATO. Denna samverkan ska garantera att diktatorer och terrorister inte ska kunna ta över världsstyret.

Det innebär en gigantisk övervakningsapparat och underrättelse-tjänst. Den auktoritära formen av kommunism har också utgjort ett hot och gör så fortfarande även fast Sovjetunionen kapsejsade. Nordkorea är inte ofarligt särskilt som man har kärnvapen.

Dock vill jag pröva en annan tankegång och den innebär en allvarlig kritik mot hur USA och NATO i dag orsakar en allt oroligare värld.

Vi har sett USAs grova övergrepp på Latinamerikanska länder där mordet på Chiles folkvalda president Allende 1973 torde vara det mest iögonfallande. Jo den militärkuppen och den dödliga terrorn mot folket bär för alltid Kissingers namnteckning. Sverige tog då emot politiska flyktingar som kunde bygga en ny tillvaro här. Obama har lovat att inte i fortsättningen lägga sig i latinamerikanska länders inre angelägenheter och öppnat upp diplomatiska förbindelser med Cuba. Jag det var nödvändigt att slippa den fronten.

Regioner och länder där USA deltagit för att ”rädda världen” går annars som ett bälte runt jordklotet. Säkert har det en slags stabiliserande effekt på Koreahalvön och stridskraften var helt nödvändig under det ”tredje Balkankrig” då muslimer utsattes för etnisk utrensning och folkmord. Så exemplen på goda, mindre bra och usla insatser utgör USA´s världshistoria sedan slutet på andra världskriget.

Bland de mindre goda och rent av usla ser vi insatser i Mellanöstern, framför allt genom att hålla Israel under armarna och inte kräva en lösning av Palestinakonflikten. Den i sig har lett till Al-Qaeda. Bin Laden angav Palestinakonflikten som anledning till sitt krig mot USA. Det orsakade världsterrorism och 11 september. Det i sin tur ledde till en av den amerikanska krigshistoriens hitintills kanske största blunder, kriget mot Irak för att fälla Saddam Hussein.

De nya axelmakternas angreppskrig mot Irak

USA-alliansens insats strider mot folkrätten och var ett oprovocerat angrepp som orsakade stort lidande för den irakiska befolkningen. Här körde man också över FN och den utredning som Hans Blix var tillsatt att utföra gällande påståenden om Irakiska massförstörelse-vapen. Nej! USAs trupper fann inga vilket gjorde Bush bedrövad. Och han begärde en lagändring i Belgien för att våga åka till Europa och inte riskera att bli utlämnad för krigsbrott.

Svenska medier och särskilt DN medverkade till demoniseringen av Iraks befolkning för att rättfärdiga invasionen av Irak. Javisst var Saddam en provokation som många i världen ville bli av med men det ger inte rätt att gå in i en suverän stat. Med denna lagstridiga invasion följde sedan en mycket värre situation där vi idag ser den extrema formen av muslimsk terrorism som försöker upprätta ett tyranniskt Kalifat.

Denna utveckling har underblåsts av en annan orättfärdig intervention, den i Syrien. Javisst ytterligare en slags diktator, Bashar al-Assad som för att försvara landets suveränitet hamnat i ett inbördeskrig. Här gör så USA och NATO gemensam sak med Turkiet som visar sig vara en av pådrivarna till kaoset genom att förtrycka den kurdiska minoritetsbefolkningen. Det bör nämnas att västalliansens insats för att ta död på Libyens ledare Kadaffi också var kontraproduktiv och har kastat ett land in i kaos och terrorism.

Effekterna av USAs och Natos övergrepp sedan Irakinvasionen är den kanske viktigaste orsaken till dagens flyktingvåg från Mellanöstern och Nordafrika.

Att Ryssland nu går in i Syrien och tar strid mot ISIS och fienderna till Syriens president är den enda militära insatsen som sanktionerats av FN. Så den västerländska insatsen som alltmer liknar Vilda västern saknar stöd i FN emedan Ryssland plötsligt uppträder korrekt. Tyvärr har Sveriges utrikesminister Margot Wahlstrom (S) här hamnat fel. Jag har stöttat hennes tidigare utfall mot kvinnofientliga och förtryckande Saudiarabien. Men när det gäller Syrien har hon kört vilse vilket också Göran Persson betonat. ”Bra att Ryssland tar ställning mot IS”

Hysterin som nu blåsts upp i Sverige där politikerna vill få oss in i NATO med åtföljande risk för kärnvapenspetsar på svensk mark går i linje med Vilda Västerns vapenskramlande. Detta är djupt tragiskt och fredsrörelsen som försöker uppmärksamma riskerna tycks prata inför döva öron.

Riskerna för att Ryssland ska hota Sverige, Norden eller Europa är minimala. Blanda inte in konflikten i Ukraina med övriga världen. Den handlar om att Ryssland vill försvara sina urgamla områden där Krimhalvön med sin kontakt med Svarta Havet är helig. Med högerkuppen i Ukraina där en koalition av liberaler och nazister drev den ryssvänliga presidenten på flykten ansåg sig Ryssland ha all rätt att skydda sina intressen. Och just i detta fall är Rysslands agerande självklar. Att USA och Europa väljer att sanktionsvägen ta död på den ryska ekonomin skadar mest av allt den ryska befolkningen och Finland som har sin kanske viktigaste handel med Ryssland.

Flyktingar från Ukraina på marsch mot Ryssland.
Flyktingar från Ukraina på marsch mot Ryssland.

Det man inte talar om är att Ryssland nu har en inre flyktingvåg från Ukraina där utsvultna människor sover på gatorna. Ukraine conflict: Refugee numbers soar as war rages

Med den ankommande vintern kan man räkna med svåra umbäranden för dessa utsatta.

Det är dags att vakna och se vad som hotar världsfreden, inte är det Ryssland ensamt!

Börje Peratt
Utblick: Bär USA och NATO ansvaret för världens kaos?

 

5 COMMENTS

 1. Det är fint, Börje, att du tar upp (vågar ta upp) denna tråd! Den allmänna uppfattningen och media är starkt ”biased” när det gäller dessa frågor. Jag tycker det är så allvarlig att jag vill kalla det ”västs omedvetenhet om sina egna största problem” och vi har massor med problem i dagens värld som bara ytterligare späds på och polariseras genom NATOs och USAs agerande. Utan att specifikt ta Putin i försvar ser jag också det du tar upp: en stark projektion av våra egna olösta problem med vårt förflutna och denna omedvetenhet som leder till projektionen av Ryssland som det onda. Varje psykolog vet att sådana projektioner är tecken på egen bristande psykisk hälsa! Stå på dig! /bertil J

 2. Det är tragiskt att svenska media ensidigt pekar ut Ryssland, som den som är farlig. Min åsikt är att NATO är betydligt farligare för världs freden. Jag grundar det bl.a. på boken ”Hotet mot livet” av F. William Engdahl där han ingående beskriver hur finanseliten i USA styr de politiska företrädarna. Boken handlar om GMO i första hand, men de fakta som förs fram blir allmängiltiga när det gäller hur USA styrs, inte av folket utan av denna finanselit.

  Media är i högsta grad styrda av sina ägare, finanseliten. Folket blir duperade till vissa åsikter som trummas fram metodiskt.

  Det största misstag som kan göras i denna svåra tid är att Sverige accepterar värdlandsavtalet.

  Kärnvapen ska aldrig tillåtas på svensk mark. Svenska folket måste inse vad som håller på att ske, och agera för att avtalet blir skrotat.

   • En idé vore att var och en kontaktar alla riksdagsmän i sitt län och verka för upplysning och att Värdlandsavtalet är ett oerhört farligt avtal.

    • Ja Rolf, kanske det. Jag har tillhört C i många år men åsett en extremliberal radikalisering som kastat partiet längst ut till höger. Då jag försökt ta upp synpunkter som bygger på Centerns ursprungliga jordnära värdegrund finner jag inget gehör. Jag finner inget annat riksdagsparti heller. Därför har jag klivit av och formulerat ett alternativ. Ett idéparti. Där jag åtminstone har skrivit av mig min egen uppfattning för att klara ut varför jag inte håller med om den väg man nu tagit. Du hittar några av dessa tankegångar här. Förslag till försvarspolitik här.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.