Ge bort till sport

1
1723
Ida bjornstad ge bort tillsport

Ida_bjornstad_geborttillsport_hk

Denna vecka samlar sportreporten Ida Björnstad in bidrag och sportutrustningar till ungdomar. Det var tufft ekonomiskt i hennes föräldrahem och det påverkade möjligheterna till egen sportkarriär. Nu vill hon medverka till att fler får chansen att idrotta.

TEXT AV KERSTI WISTRAND

Sista februari 2015 spände TV4:s sportreportern Ida Björnstad på sig skidorna och åkte ”Tjejvasan” för första gången. Förutom eliten, åkte 9 000 motionärer de tre milen mellan Oxberg och Mora. Hon kom på åttonde plats, en bragd eftersom hon slutade skida som 13-åring.

tv4_ida_bjornstad_390_hk

Ida är uppvuxen i Storuman i Lappland, så snö saknades inte, men väl pengar för skidutrustning. Som reporter hade hon emellertid förra året råd att köpa sin en sådan för 14 000 kronor. Med 8 – 9 månaders träning bakom sig presterade 28-åringen så pass storartat. När fadern gratulerade henne i telefonen, bad han om förlåtelse för att han aldrig hade haft råd att köpa skidor till henne och ge henne chansen, då hon var tonåring. Ida mindes, blev rörd och gick ut på Facebook med en efterlysning av någon ung flicka som skulle få hennes skidutrustning från Tjejvasan. Hon fick stor respons, både av sökande och av dem som vill skänka idrottsprylar. Detta blev starten för Idas idé till att samla in sportgrejor för fattiga barn och ungdomar i Sverige.

”jag skulle bestämt vilja hävda att idrott är det allra bästa sättet till integration.”

”Jag ville se en 13-14-åring ute i skidspåret med grejorna jag gett henne. Det är så många i Sverige som är i den här situationen. Vi tappar så många talanger för det är inte självklart för alla att utöva sin idrott idag för det är väldigt dyrt att idrotta. Jag brinner för frågan om att barn och ungdomar i Sverige ska få möjlighet att idrotta oavsett ekonomiska förutsättningar. Idag lever tre ungdomar i varje klass i så stor fattigdom att familjerna inte alltid har råd att sätta mat på bordet. Dessutom upplever Sverige och Europa den värsta flyktingkatastrofen någonsin och jag skulle bestämt vilja hävda att idrott är det allra bästa sättet till integration.

Men för att idrotten ska kunna hjälpa krävs också ekonomiska resurser. Alla måste kunna göra något åt detta. Jag tycker att sponsorerna inte bara ska satsa på elitidrottare utan också rikta sig till klubbarna. Allt är väldigt, väldigt dyrt idag; skidsport, hockey, fotboll och vilken sport som helst. Jag har varit arg och bitter på samhället mellan varven för att det ser ut så här och vill lyfta frågan. Jag ser fram emot en vecka i TV4 där vi alla kan vara med och bidra och göra skillnad.”

Ida Björnstad har fått många kända idrottsprofiler över hela Sverige att engagera sig. Hon har t.ex. fått deras signerade matchtröjor samt hjälmar från Van Cover. Denna vecka sker dels en auktion på nätet, där dessa klenoder samt NHL-resor, idrottsprylar och träningspass med olika idrottsmän/kvinnor auktioneras ut LÄNK: http://www.tv4.se/geborttillsport, dels en rundresa i Sverige där idrottsprylar samlas in enligt nedanstående: 7 okt- Umeå (Rådhustorget), 8 okt- Sundsvall (Stora torget), 9 okt. Stockholm (kajen utanför Nationalmuseum), 10 okt Göteborg (Heden), 11 okt – Malmö (Gustav Adolfs torg).

Se vidare information om utdelning etc: LÄNK

-Idrotten betyder mycket – jag ser fram emot en vecka där vi alla kan vara med och bidra och göra skillnad, säger Ida Björnstad.

Kersti Wistrand

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.