Sjuttio år sedan första atombomben fälldes 1945

1
1644
Nagasaki atombomb 6 aug 1945 (foto från bombplan)
Nagasaki atombomb 6 aug 1945 (foto från bombplan)

Den 6 augusti 2015 är det 70 år sedan den första atombomben fälldes över Hiroshima. Det skedde kl 8.15 lokal tid. Allt lystes upp av ett kraftigt bländande ljus följt av en våldsam tryckvåg. 70.000 invånare dog omedelbart, många brända till döds.

TEXT av Kersti Wistrand

Horie Soe, som idag är 75 år, var bara fem när atombomben fälldes. Han klarade livet genom att han var ute och gick med sin syster. De befann sig bakom en kulle som skyddade dem. Stora delar av staden blev genast ödelagd. I en skola i närheten brändes 3 000 barn till döds och stanken låg tung i veckor. Andra barn, som klarat sig, fastän svårt splitter-, brännskadade och lemlästade, kom till Soes föräldrahem och bad om hjälp. En del av de människor som överlevt såg ut som spöken med brännskador och lös hud hängande runt omkring dem. Soes far dog sex dagar senare av strålningsskador. Hans mor och syskon fick alla cancer så småningom och avled en efter en som en följd av atombomben. Nu har även Soe fått cancer. Se videointervjun med honom här och läs vidare om hans historia: LÄNK AB

naga5-5

Inom de första fyra veckorna efter det bomberna fälldes över Hiroshima och några dagar senare över Nagasaki, dog sammanlagt bortåt 250 000 människor. Än idag dör personer av sviterna efter kärnkraftssprängningen. De dör i cancer och av för högt blodtryck.

Och hur har de som varit ögonvittnen haft det sedan dess, de som själva var med på den tiden? Monica Braw, journalist och f.d. utrikeskorrespondent i Tokyo, säger i TV4:as Nyhetsmorgon att de alla är skrämda inte enbart av sina upplevelser då utan även av att eventuellt blivit utsatta för kromosomförändringar som kan visa sig i generationer framåt. Ingen människa i hela världen vill ge sina barn och barnbarn men för framtiden. Försvarsmekanismen förnekande märks stort. Något som är ett så fruktansvärt trauma för samhället och den enskilde att man inte orkar ta itu med det hela. Japanska staten tiger ihjäl det och tiger gör även de som blivit utsatta, och det gäller 10 000-tals människor. En japansk väninna till Monica Braw berättade att det endast var för något år sedan hon vågade berätta för första gången för sin lillasyster om vad hon varit med om 1945.

Runt om i världen uppmärksammas denna dag, den 6 augusti. I Japan visade det sig emellertid i en enkätstudie att 70% av befolkningen inte visste om att Hiroshimadagen högtidlighålls den 6 augusti! Istället för att lyfta fram de enskilda människoödena, talar företrädare för den japanska staten om Japan som offer medan de verkliga offren sopas under mattan!

Det brukar påstås att andra världskriget upphörde i och med atombomberna över Japan och landets kapitulation den 15 augusti, men kritiker menar att detta inte är hela sanningen. Japan var redan så krigstrött att de övervägde att kapitulera innan bomberna fälldes. I samma veva som bomberna briserade, uttalade Sovjetunionen sin krigsförklaring mot Japan och detta skulle kunna ha varit viktigare för kapitulationen än själva atombomben. Atombombningarna var med andra ord ett mänsklighetens stora dårskap.

Atombomber, kärnvapenkrig och radioaktiv strålning är fortfarande högaktuellt än idag. Det är viktigt att se till följderna för de människor inklusive allt levande, som blir utsatta för det hela på marken. Att tänka med hjärtat och inte dra upp militära riktlinjer enbart utifrån ett kyligt intellekt och maktspelstänkande.

Kersti Wistrand

Previous articleHoax
Next articleMarcello Truzzi
Kersti Wistrand är psykolog och adjunkt i bl a religion och historia med studier i shamanism och medvetandeforskning. Hennes specialitet är förändrade medvetandetillstånd i samband med nära döden samt förlossning. Hon är tillsammans med dr Jan Pilotti redaktör och medförfattare till boken ”Medvetandet och döden” (1982). Se Libris. Boken innebar att Wistrand tillhörde kretsen av ”offentliga personer” under 80-talet. Wistrands forskning har fått stor uppmärksamhet i bland annat Ryssland.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.