Thomas av Aquino

0
360

Thomas av Aquino som levde under 1200-talet kan jämföras med Thomas tvivlaren som levde vid tiden för Kristus. De levde under olika århundraden men har det gemensamt att de rörde sig inom fältet att bevisa Guds existens även om det i Thomas tvivlarens fall tar sin utgångspunkt i tvivel på Jesus uppståndelse.

I skriften ”Summa theologica” angav Thomas av Aquino fem ”vägar” att bevisa Guds existens på. Det var dels tre varianter av det kosmologiska gudsbeviset:

1. Det måste ha funnits en ”första rörare” som satte igång all rörelse;

2. Varje verkan har en orsak och följaktligen måste det finnas en första Orsak som vi kallar Gud;

3. ”Det måste finnas en Gud som existerar med nödvändighet i kraft av sig själv, för om det inte finns någonting som existerar med nödvändighet, så finns det ingen grund för att allt det enbart möjliga existerar”

4. Naturens skenbart planmässiga och ändamålsenliga ordning visar att det måste finnas en gud som har ordnat naturen

5. Eftersom det finns olika grader av fullkomlighet i tingen måste det existera något som är maximalt sant, gott och värdefullt, dvs Gud.

Läs mer Vetamera

Föregående artikelDet här är vår tid
Nästa artikelMarcello Truzzi – skeptikernas största kritiker
Börje Peratt, filmare, författare, journalist, musikskapare, bildmakare och har verkat som producent på Sveriges Radio och regissör på Sveriges Television. Yrkesutbildad vid Dramatiska Institutet. Han har också producerat samhällsinformation och utbildningsfilmer inom medicin och sjukvård för landsting, sjukhus samt om doping för Riksidrottsförbundet, Olympiska kommittén och Dopingkommissionen. Peratt har en beteendevetenskaplig akademisk bakgrund med fil mag i pedagogik och fil kand i psykologi. Forskningsintresse- "Om medvetandets uppkomst".

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.