Det ligger en styrka i ord!

0
634

God Läkekonst HK

Biologisk Medicin och biologiska läkemedel kan förväxlas

TEXT: Börje Peratt

Häromdagen publicerade jag en artikel som handlade om hur Astra Zeneca nu ska satsa miljarder på en ny anläggning i Södertälje för biologiska läkemedel. Man kallade det (Trendbrott inom svensk läkemedelsindustri).

Ursprungs- artikeln i Sveriges Radio innehöll superlativer om ny inriktning och nya jobb som ett trendbrott.

Problemet är begreppet “biologiska läkemedel” som kan förväxlas med Waerlandrörelsens Biologisk medicin. Men Waerland och Astra står för olika innehåll och metod.

Även om det finns risker med biologiska läkemedel så har framgångarna med sådan sjukvård varit så genomgripande att man måste, trots ibland svåra biverkningar, respektera deras resultat. (Jag går här inte in på den kritiken.)

Både Waerland och Astra Zeneca kan aspirera på begreppet biologi då det är naturvetenskapen som rör läran om livet, levande organismer och livets processer. Astra Zeneca kanske kunde ha använt begreppet “biomedicin” istället för Läkemedelsverkets begrepp biologiska läkemedel. Och Waerlandrörelsen och dess associerade kunde ha använt ett annat begrepp som tydligare förklarat inriktningen som exempelvis “vegetarisk medicin”.

Nu hittar jag inget sådant begrepp på Google inte heller “vegetarian medicine”. Det närmaste är Naturmedicin men då särskiljer man inte sin metod gentemot det spretiga innehåll som kan ingå i just Naturmedicin.

Avgörande skillnader på det Astra Zeneca levererar och det Waerlandrörelsen stod för är förhållande till vad som leder till hälsa och hur sjukdom ska behandlas. Astra Zenecas biomedicinska läkemedel behandlar symptom som kan göra folk friska emedan Waerlandrörelsens “biologiska medicin” kan påverka och förändra orsakerna till sjukdom och därmed eliminera att de uppstår och bryter ut.

Verksamhetens moral och motiv bör handla om att gynna mänskligheten och dess hälsa. Låt oss för ett tag fokusera på det.

På väg mot “Helandevård”

Skolmedicinen har tagit fram kunskap och behandlingsformer som räddar liv. Forskare och läkemedelsproducenter har utvecklat produkter som gör folk friska och som räddar liv. Den så kallade komplementära medicinen har också metoder och produkter som är av godo för att kanske främst förebygga sjukdom men också behandla sjuka. Låt oss se hur dessa kan just komplettera varandra. Det fungerar utmärkt i Indien där läkarlagen utgörs av både skolmedicinskt och ayurvedamedicinskt utbildade läkare.

Motsvarande vision för Sverige (… Norden … världen) är att förena goda krafter, stimulera dialog och utbildning och skapa en Helandevård.

”Biologisk Medicin hävdar att de flesta sjukdomar kan förebyggas och i sina tidigare stadier botas med naturliga medel och genom olika livsförings- korrigerande åtgärder” skriver den biologiske medicinaren Karl-Otto Aly i sin bok Tallmogårdens Väg till Hälsa. Biologisk Medicin hävdar också, fortsätter Aly: ”att det inom människan (liksom hos varje annan organism) finns en vid varje sjukdom och skada verksam självläkande förmåga som skall aktiveras och stödjas genom olika terapeutiska åtgärder.”

“De självläkande krafterna utgör grunden för biologiskt – medicinskt handlande till skillnad från skolmedicinen som i alltför hög utsträckning nöjer sig med symtomöverslätande sjukdomsbehandling varvid risken är stor att svårbotade och kroniska sjukdomar och defekter utvecklas. Om våra kroppar klagar och vi tystar med piller vad som är just varningssignaler, skadar vi på detta sätt ytterligare kroppens naturliga förmåga att läka sig.”

“Man kan också säga att skolmedicinen är den manliga principen byggd på att det är mänsklig logik, teknologisk rationalitet och medicinsk ingenjörskonst som ska kurera patienten, medan Biologisk Medicin är den kvinnliga principen byggd på helhetstänkande, intuition, samspel med Moder Jord och inriktad på att plocka fram eller stimulera människans egna självläkande krafter.” (2000-talets vetenskap)

Vi inom Humanism & Kunskap är på väg att lägga grund till en dialog och kommer att söka alla goda krafter som vill bidra.
Vi behöver fler medlemmar för att klara detta ekonomiskt och verksamhetsmässigt. Bli medlem här

Börje Peratt
Ordförande Humanism & Kunskap

Länk: Helandevård under uppbyggnad.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.