Vårdagjämning och solförmörkelse

1
1210

solar-eclipse-may-2012
Ni missar väl inte att det är både solförmörkelse och vårdagjämning idag den 20 mars? Kersti Wistrand ger här en påminnelse i sin betraktelse.

Text: Kersti Wistrand

Solförmörkelse 30 juni 1954

Barn med skyddsglasögon studerar solförmörkelsen 1954.
Barn med skyddsglasögon studerar solförmörkelsen 1954.

Jag minns mycket väl den där sommardagen sista juni 1954. Vi barn i den västmanländska byn hade länge sett fram mot den omtalade, fullständiga solförmörkelsen. Våra föräldrar hade preparerat fönsterglas med sot och vi hade fått stränga förhållningsorder att endast se på solen genom dessa glas. Förväntansfulla stod vi där och tittade upp mot himlen, där solen lyste och endast några lätta moln var synliga. En vuxen rapporterade om tiden, för en klocka ägde man inte. Den fick man först vid konfirmationen, när man var fjorton.

Så hände det strax efter klockan ett. En sakta vind svepte in. Det kändes plötsligt svalt och lite kusligt. Det var tur att man hade tröja på sig under den annars så varma sommardagen. Genom det sotade glaset såg man solen börja skymmas av månen. Mörkret sänkte sig sakta och det blev plötsligt skymning och sedan mörkt mitt på blanka da´n. Hönsen i hönsgården slutade kackla, fåglarna slutade sjunga och världen tycktes plötsligt stå helt still: en främmande stämning som om världens undergång var nära. Så vände det hela. Det kanske tog en kvart. Alla höns- och fågelljud återkom. Världen återuppstod på nytt.

Idag på förmiddagen ska det vara molnigt över Stockholm, men högre upp i vårt avlånga land lär det gå bra att bese fenomenet. Engelska skolan i Sundsvall tvingar emellertid sina elever att vara inomhus för att inte skada sina ögon. Ska man betrakta solen ska man nämligen ha svetsglasögon nr 14 eller solfilter 100 000, enligt rektorn. Och det har inte barnen. Tiderna har förändrats! Men det är i alla fall tur att vi inte lever på vikingatiden. Då var rädslan än större. I den mörka och fasansfulla Järnskogen i Jotunheimen bodde den hemska och mycket stora vargen Månegarm, som levde av blodet i människor som höll på att dö. Vid månförmörkelse var det han som var uppe på himlen och jagade månen, fick fatt på den och slukade den. Vid solförmörkelse var han också där och skvätte blod på solen så att den mörknade. Hua mej, håll mig i handen!

Samtidigt som Månegarm jagade månen och solen på himlavalvet, ristade mayaindianerna i Mellanamerika ned sina exakta astronomiska kalendrar på stentavlor. För mer än tusen år sedan kunde maya med sina stora kunskaper i astronomi och matematik räkna ut exakt när det skulle bli solförmörkelse och det stämde! Det var viktigt att förutsäga fenomen och det gav härskarna makt. Ett barn som föddes en viss dag kopplades till naturen just då: mognade majsen? Var det regnperiod? Man kan säga att de hade en slags egen astrologi.

Dagens solförmörkelse är partiell; månen är ny och täcker endast solen till 80 %.
1954 blev hela solen täckt. Solförmörkelser är sällsynta. Jorden, månen och solen måste stå på rät linje. Det sker inte så ofta eftersom månens bana är lite guppig runt jorden. Så vi får vänta 24 år till nästa tillfälle.

Ja, så var det där med vårdagjämning… [1]

Vårdagjämning 2015 med solförmörkelse, André Franke, Astroinfo
Vårdagjämning 2015 med solförmörkelse, André Franke, Astroinfo

Vårdagjämningen inträffar 23.45. Solen går då in i Vädurens tecken. Dag och natt är lika långa. På grund av jordens lutning (varken mot eller från solen), elliptiska bana runt solen samt närhet till den, är vi på våra breddgrader utsatta för mycket ljus och energi. Från och med nu blir dagarna längre och längre fram till midsommar. En tid av nystart äger rum i naturen, där växter och djur börjar bli aktiva igen. En ny cykel påbörjas.

Väduren hör astrologiskt sett till eldelementet och personer födda i dess tecken sägs vara energifyllda, temperamentsfulla och orädda, snabba till beslut och med ”många järn i elden”. De är igångsättare och banar nya vägar, men har sällan uthållighet; startar projekt som andra får fullfölja. En parallell till vad man i äldre tider såg ske i naturen.

390px-Demeter_rejoiced,_for_her_daughter_was_by_her_side

Mytologi kring vårdagjämningen

Dag och natt; man och kvinna. Dag och natt blir lika långa. Det finns många fruktbarhetsmyter förbundna med vårdagjämningen. I gamla Grekland berättades det om Persefone som blev kidnappad och förd ned till underjorden av Hades, som förälskat sig i henne. Hennes mor, jordgudinnan Demeter, sörjde sin dotter till den grad att all växtlighet dog och det blev vinter. När vårdagjämningen kommer blir dock Persefone fri och återvänder till jorden till moderns och alla andras glädje. Demeter blir då så fylld med glädje och kärlek att växligheten åter börja blomma. På senhösten är det åter dags för Persefone att förenas med sin make Hades under jorden.

I mars månad finns högtider ägnade även andra stora modergudinnor: Astarte, Isis, Afrodite, Kybele och inte minst jungfru Maria (bebådelsedagen 25 mars).

I Norden beskriver Adam av Bremen att ett stort vårblot ägde rum vid vårdagjämningen under vikingatiden. Offer och riter utfördes för att garantera fruktbarheten bland djur och växtlighet. Den religionshistoriska professorn Britt-Marie Näsström menar i sin bok Blot att det är möjligt att Disablotet kan ha ägt rum just vid vårdagjämningen. (Vissa källor förlägger det till februari.) Vid detta blot riktade man sig till kvinnliga makter som diser, anmödrar och gudinnor. Man firade även graviditeter och de barn som skulle komma att födas.

Vårdagjämningen firas i många kulturer som nyår och start för det nya andliga året. Det persiska nyåret, Nawrus, är ett exempel liksom bahaiernas nyår.
Hos mayafolket ägde ceremonier rum vid den stora pyramiden El Castillo i Mexico. Längden på skuggan från pyramiden tycktes denna dag färdas från toppen av pyramidens norra trappa till bottnen. Det tolkades som en orm med diamantförsedd rygg och dagen kallades ”återkomsten av solormen”.

Eástre (1909) de Jacques Reich
Eástre (1909) de Jacques Reich

Kelterna firade ankomsten av vårens gudinna Eostra (Eastre), som myntat ordet Easter, påsk. Eostra hade haren som följeslagare. Haren står för fertilitet samt månen och dess cykler. Den har gett upphov till våra dagars påskhare.

20 mars 2015 – Nymåne, solförmörkelse och vårdagjämning? Ja, hur skulle detta kunna tolkas idag om inte inledningen av ett år med extra stora möjligheter till djupa insikter, förändring och positiv nystart? Eller vad tror du?

Kersti Wistrand

Bilder

Suneclipse video

Barn med skyddsglasögon SR

Vårdagjämning 2015 med solförmörkelse, André Franke, Astroinfo

Övriga bilder Wikicommons

1 COMMENT

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.