Humanismen 4. – Psykopater som styr världen

2
1458
Kim jong-un Nordkoreas "älskade" och "populära" diktator
Kim jong-un Nordkoreas "älskade" och "populära" diktator
Kim jong-un Nordkoreas ”älskade” och ”populära” diktator

I min artikelserie om humanism har jag kommit till den fjärde som beskriver politiska krafter som verkar mot humanismen.  Jag väljer att lägga den på min egen blogg för funderingar och intryck och en liten puff här på HK ”debatt och lästips”.

Jag har tidigare i fler artiklar publicerade på andra håll redogjort för det som benämns antihumanism en rörelse som har en ren nyateistisk och materialistisk ideologi (se Demokritos). Materialism är både ett vetenskapligt och filosofiskt perspektiv som kan ingå i en livsåskådning, vilket var och en har rätt till så länge man inte tvingar på den på sin omgivning.

Här tänker jag nämna några avarter av förtryck och övergrepp som hotar humanismen, mänskliga rättigheter och som påverkar utövandet av samhällets lagstiftning.

Det enklaste vore att benämna diktatorer som psykopater. Oavsett de har denna abnormitet i personligheten eller inte så är beteenden ofta präglade av brist på empati och rättvisa.

putin kleptocracy_HK

Diktatur innebär ofta kleptokrati

Despoten är inte ensam utan hålls uppe av ett batteri av samverkande funktioner i akt och mening att med rädsla och favörer, piska och morot anpassa undersåtar till ibland vedervärdiga omständigheter. I sådana länder svälter stora delar av befolkningen som tvingas att underkasta sig olika inskränkningskrav ofta även när det gäller livsåskådning, trosföreställningar, beteende och försörjningsmöjligheter.

Kleptokratier som Robert Mugabes Zimbabwe har genom sådan maktfullkomlighet åsidosatt demokratin och kört ned landet i rännstenen. Eftersom Mugabe i sin självgodhet inte ser några hinder att att låta svältande betala hans födelsedag har han nyligen tvingat av befolkningen några miljoner för att fira sig själv.  (Mugabe firar sin födelsedag medan folket svälter)

Mugabes diktatur har kört ned Zimbabwe från ett välmående land till sällan skådad depression och förfall.
Mugabes diktatur har kört ned Zimbabwe från ett välmående land till sällan skådad depression och förfall.

Att hylla en despot kan verka besynnerligt.
Vi ser motsvarande aningslösa reaktion hos delar av rysk befolkning som hurrar för att Putin återtagit Krim. Att sedan rysk ekonomi nu körs i botten anses inte vara Putins fel …

Om man studerar de politiska ledare i historien som har haft mest destruktiv effekt på sin befolkning och på världen så är de flesta psykopatkaraktärer och gangsters med maffiosometoder. Många av dem (Hitler, Saddam Hussein mfl) har haft en besvärlig uppväxt utsatta för olika slags förnedring.

Läs hela artikeln här

Börje Peratt

Tidigare artiklar i serien om Humanism

Humanism 1. – Människans ansvar för livet och själen.

Humanism 2.  – Kärlekens universella kraft.

Humanism 3. – Humanitas, historik och framväx

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.