Hästens år slutar 17 februari enligt kinesisk kalender

0
1982

hastens_ar_hk

Den 17-18 februari firas det kinesiska nyåret eller vårfestivalen stort över hela världen. Just nu lever vi i fortfarande i hästens år, men den 18 februari övergår vi i getens år.

TEXT: Kersti Wistrand

Traditionellt infaller denna högtidlighet vid den andra nymånen efter vintersolståndet, vilket inträffar någon gång mellan 21 januari och 19 februari. Det går tolv månader à 29 eller 30 dagar på ett år. Ungefär vart tredje år justeras kalendern med extratillagda dagar.

Enligt traditionen instiftade kejsaren Qin Shi Huangdi (259-210 f.Kr.) den kinesiska zodiaken. Kejsaren ville få rådgivning i frågor av vikt för landets styrelse och hans traditionelle astronom fick förse honom med både råd och förutsägelser grundade på den kinesiska astrologi som ledsagade kalenderns uppbyggnad. För att få noggranna förutsägelser uppförde så småningom Kublai Khan Pekings antika observatorium.

Kinesisk-zodiak_hk

Kalendern består av en tolvårig cykel med djurnamn, ibland kallas den för den kinesiska zodiaken.
Dessa tolv djur kopplas sedan en gång var till ett av de fem elementen metall, vatten, eld, jord och trä. På så vis fullgörs en cykel på 60 år. Just nu lever vi i trähästens år. Mellan den 18 februari 2015 och 8 februari 2016 råder getens år. (Vilket årsdjur är du?)

Kinesisk nyårslykta, foto Jack Parkinson
Kinesisk nyårslykta, foto Jack Parkinson

Det kinesiska nyårsfirandet

Det kinesiska nyåret är den viktigaste och största av de traditionella och moderna kinesiska högtiderna. Eftersom den också markerar början på det ljusare halvåret kallas den även vårfestivalen. På nyårskvällen den 17 februari samlas man till festligheter med fyrverkerier, medan nyårsdagen firas i familjekretsen. Man äter fisk, eftersom uttalet för fisk är det samma som ordet för `rikedom, överflöd`. Framför allt barn får ett rött kuvert med nyårspeng. Många arbetsplatser delar ut en trettonde månadslön.

Hästens år
Vad är kännetecknande för hästens år? Vi får ta en snabbtitt på hästens karaktär.
Hästfölet sägs kunna resa sig på egna ben inom tio minuter efter födelsen. Den kan gå nästan direkt. Den är stark, uthållig, elegant med öppen personlighet. Samtidigt är den självständig, frihetsälskande och alltid på väg någonstans.Den kan vara envis och känslig och tycker inte om att bli nedtryckt. Hästen blir en symbol för en stark karaktär som strävar mot sitt mål med okomplicerad drivkraft.
Dessa egenskaper överförs till människor födda under hästens år. De anses vara naturliga ledare, ha lätt att få vänner, vara flitiga och kreativa med många olika intressen. De har stor förmåga till förståelse och kan ibland känna andra människors tankar. På minussidan finns själviskhet, arrogans och hänsynslöshet och att de kan ta för sig på bekostnad av andras intressen.

Trähästen, dvs hästen i kombination med elementet trä, stabiliserar hästens karaktärsdrag och gör den mindre flyktig och mindre benägen till impulsiva handlingar och ilskna utbrott. Just under det gångna året inföll det kinesiska skottåret, vilket ger extra plötslig dramatik till hästen. Det försvunna passagerarflygplanet över Stilla havet, är enligt kinesisk utsaga exempel på detta.

Hästens år anses vara ett speciellt bra år för konstnärer, poeter, författare och modedesigners.
Inom politiken utsades bla. följande förutsägelse: ”Det kommer att ske oväntade och dramatiska förändringar. Räkna med statskupper och regionala krig”.

Getens_ar_hk

Getens år
Mellan den 18 februari 2015 och 8 februari 2016 råder Getens år. Geten är ”snäll, kreativ, problemfri och känslosam”. Huvudattribut är ”solidaritet, omtanke och generositet”, något som alltså i större grad än vanligt tänks påverka mänskligheten i stort under kommande period. Det kommande getåret beräknas således bli lugnare enligt kinesisk tolkning.

Vi i Humanism och Kunskap gör avstamp från hästens år genom att gå på gratisföreställning av Börje Peratts dokumentär om en häst, som har premiärvisning lördagen 14 februari på Danderydsgården kl 13.00
Guide – Filmen om kärleken till en häst

Välkomna!

Kersti Wistrand

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.