Alla hjärtans dag 14 februari

0
907
En dag att ge

Alla hjärtans dag firas den 14 februari varje år och har sitt ursprung från det medeltida helgonet Sankt Valentin. Den kallas därför också Valentindagen eller Sankt Valentins dag.

Sankt Valentin eller Sankt Valentinus är beteckningen på åtminstone tre olika personer som led martyrdöden på 200- eller 300-talet. Det är oklart vilken av dem som gett upphov till minnesdagen den 14 februari.

Minnesdagen av Sankt Valentin firas sedan år 498 den 14 februari på anmodan av påven Gelasius I. Efter en allmän utrensning 1969 av helgon med legendursprung ur helgonförteckningen, firas Sankt Valentin inte längre officiellt inom den Romersk-katolska kyrkan.

Det internationella firandet kring Sankt Valentin med sina traditioner har spridits inom den anglosaxiska [1] kultursfären som fortsatt in i våra dagar och blivit en nästintill global högtid för kärleksyttringar och medmänsklighet.

Kulturellt firande

I min egen kommun Danderyd har det genom Tina Frid och många ideella krafter/konstnärer inom Danderyds Konsthall fått en kulturell dimension med många uttryck sedan 2014 [2].

Klicka på bild för förstoring
Klicka på bild för förstoring

I år premiärvisar jag min dokumentärfilm “Guide – Kärleken till en häst” i Danderyds kulturhus kl 13.00. Filmens hemsida

Det imponerande programmet [3]
Filmvisningen av Guide blir också i praktiken ett evenemang inom Humanism & Kunskap i samverkan med Föreningen Kulturnätet. Premiärbubbel åtföljs av premiärlunch i ekologisk inramning.

/Börje Peratt

Fotnot
1) Anglosaxare, eller angelsaxare, kallas de germanska folk som migrerade till Storbritannien, i synnerhet England, och blev dominerande där från 300-talet.
2) Firande 2014. Kärlek, inkludera alla, ge av din tid: Konst, film och konsert för kärleken! Länk Danderyd
3) Firande 2015 “Alla hjärtans dag i Danderyd. Ett ideellt event för ett mänskligare samhällsklimat” Pdf

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.