Andlig krigare tar konflikten

1
1171
Buddha andlig krigare Collage
Buddha andlig krigare Collage

Begreppet andlig krigare används inom buddhismen för en som bekämpar den universella fienden: ignorans, kunskapsförakt och fördom (Avidya).

En del av texten är inspirerad av och citerad från en artikel av Gary Van Warmerdam som jag översatt här Kännetecken för en Andlig Krigare. Hela artikeln ”Andlig Krigare” från min projektsida för Medvetandets uppkomst här.

”Den andliga krigaren har modet att ifrågasätta och utmana sina egna övertygelser. Genom att utmana sina föreställningar kan man lösa upp de lögner som orsakar eget lidande. Att utmana egna övertygelser kräver mod eftersom det innebär slutet på din illusion av säkerhet. När andra människor utmanar våra egna övertygelser är vi oftast snabba att försvara dessa övertygelser. Vi försvarar dem även om de får oss att lida. En andlig krigare lär sig att inte försvara det man tror, utan att utmana just dessa föreställningar om oss själva. På så sätt har vi möjlighet att reda ut sanningen från illusioner.”

Sanningen är som jag ser det personlig och ofta individuell. Det vi kan enas om är mätbara fakta och mätbara konsekvenser. När det kommer till upplevelser och emotioner handlar det istället ofta om vad som är sant för individen.

När vi försvarar vår egen sanning och vill att alla andra ska omfamna den leder det emellanåt till strid, men vi får inte vara rädda för konflikten. Den tydliggör och leder så småningom fram till vad vi vill och inte vill och den klargör eventuella åsiktsskillnader. Här ställs stora krav på etik och moral då det blir så lätt att undfalla till förenklingar som på sikt blir försvårande och gör att konflikter eskalerar.

”En andlig krigare måste disciplinerat att träna med sitt eget sinne utan att någon annan ger motivationen. En krigare måste utöva sin egen vilja att ta kontroll över sitt hjärta, inte en utomstående auktoritet. Detta betyder ofta att gå emot de problematisk åsikter i vårt sinne som frestar oss med illusioner om straff och belöningar. Vi måste också ha disciplin att följa vårt eget hjärta även när vi frestas av en annan persons åsikt. Detta sätt att leva kräver disciplinerad praxis.”

Att bekämpa ignorans, kunskapsförakt och fördom innebär emellanåt att bli anklagad för att hata. Men inget kan vara mer fel. Begreppet ”den man älskar agar man” kan också stå för att – om man älskar sig själv, livet och mänskligheten vågar man ta konflikten och utmana orätt och oegentlighet även om det kostar och gör ont.

Börje Peratt

Previous articleSamefolkets dag 6 februari
Next articleDalahästen
Börje Peratt
Börje Peratt, filmare, författare, journalist, musikskapare, bildmakare och har verkat som producent på Sveriges Radio och regissör på Sveriges Television. Yrkesutbildad vid Dramatiska Institutet. Han har också producerat samhällsinformation och utbildningsfilmer inom medicin och sjukvård för landsting, sjukhus samt om doping för Riksidrottsförbundet, Olympiska kommittén och Dopingkommissionen. Peratt har en beteendevetenskaplig akademisk bakgrund med fil mag i pedagogik och fil kand i psykologi. Forskningsintresse- "Om medvetandets uppkomst".

1 COMMENT

 1. http://psykologiskorientering.se/kartan

  Buddhismen innehåller en hel del visdom. Spinner vidare men konkretiserar om komplex livsproblematik.

  Komplicerade livsproblem kräver en visuell överblick, den finns färdig inom Psykologisk orientering. Det är skälet till att inte ens buddhismen klarar av att lösa problemen för flertalet. Processerna inom buddhism, psykologi, psykiatri, coaching osv. gällande komplicerade livsproblem är krångliga, obegripliga och omöjliga för flertalet att lära sig. Som att kliva in i en enorm urskog och tro sig kunna skapa kartan efter vägen, i princip omöjligt, kan nog vem som helst förstå

  För där ligger lösningen, den felande länken. Den som är bärare av ett komplicerat problem måste få lösningen snabbt, hela helheten så att processen kan börja lösas av den som bär på problemet och ska processa det. Så en visuell överblick måste vara klar redan när ”jag” eller någon annan ”botare” ska lösa någons problem. Det ska läras ut för att lösas av patienten eller klienten själv.

  Inom mig har det aldrig funnits något tvivel sedan jag upptäckte den felande länken inom de existerande validerade eller ickevaliderade metoderna.

  Jag fortsätter mitt ”krigande” om att människor ska få möjlighet till ett värdigt liv bortom en kontraproduktiv psykiatri och psykologi som inte kan hantera det komplicerade, utan förvärrar oftast tillståndet.

  Den upptäckten är huvudskälet till att jag idag har möjlighet att skriva dessa rader.

  Jag har mött allt från ignorans till hat. Från media, från forskningsvärlden, från verksamheterna, från religionen osv. som bygger på just det den kursiva texten i artikeln beskriver i sin visdom.

  Läs gärna detta, så fungerar det när det är komplicerat eller komplext:
  http://psykologiskorientering.se/media/5447c9f201632.pdf

  Mitt senaste inlägg på Mynewsdesk kan också ge en förklaring, det krävs dock mod att våga se något nytt.
  En bild på hjärnan, lika eller mer komplex än en skog. Vad behövs då, läs mer här: http://www.mynewsdesk.com/se/pressreleases/en-bild-paa-hjaernan-lika-eller-mer-komplex-aen-en-skog-vad-behoevs-daa-1114863

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.