Debatt om klimat och luftföroreningar

0
1293
Rökare och luftförorening (linoleumsnitt, Börje Peratt 1974)
Rökare och luftförorening (linoleumsnitt, Börje Peratt 1974)
Rökare och luftförorening (linoleumsnitt, Börje Peratt 1974)

Ett inlägg från Pia Hellertz: ”Vad vi vet om klimatförändringar” har lett till en ganska hätsk debatt på Facebook och några långa kommentarer här på HK.

Synkront med detta kom Naturvårdsverket med en rapport om luftföroreningar.

Luftföroreningar och klimatförändringar

Luftföroreningar ger många en för tidig död, rapporterar SR som en nyhet från Naturvårdsverket 2015.

Jag kom att tänka på min ”je suis Charlie” liknande – karikatyr från 1974 om den dåvarande miljöförstöringsdebatten. Jodå många aktivister sågs med ciggen i munnen även inomhus då det på den tiden röktes överallt. Jag kan knappats klandra dåtidens rökare och jag var inte särskilt hänsynsfull mot dem som önskade rökfritt. Inte förrän jag själv kunde dra samband mellan huvudvärk och tobaksrök började jag förstå det här med passiv rökning.

I samband med det blev det också tydligt att det sociala klimatet och relationer påverkades om man önskade hänsyn. Idag 41 år senare är det inga problem i Sverige men det räcker med att åka till Medelhavet, till Spanien och Grekland för att återuppleva arrogansen mot dem som önskar få äta på restaurang utan att behöva käka tobaksrök.

Luftföroreningar medför enligt Naturvårdsverkets rapport att fler än 5 000 dör en för tidig död i Sverige varje år. 3 000 av dessa döda antas bero på luftföroreningar i andra länder som drar in över Sverige. Enligt rapporten är vedeldning en stor riskfaktor, men också avgaser och vägdamm.

Mot det kan ställas att 12 000 svenskar dör av rökning varje år.

Varje cigarett förkortar, enligt vetenskapliga studier och statistik presenterat av Cancerfonden, i genomsnitt livet med cirka 14 minuter. Rökning orsakar fler dödsfall före sjuttioårsåldern än bröstcancer, AIDS, trafikolyckor och drogmissbruk tillsammans.
Rökare som inte lyckas sluta, dör i genomsnitt tio år ”för tidigt”. Rökning tar livet av hälften av rökarna (det vill säga är själva dödsorsaken).

Passiv rökning dödar lika många som trafiken
Ungefär lika många personer i Sverige dör av passiv rökning som av trafikolyckor. 200 dör av exempelvis cool och lungcancer fast de aldrig har rökt men vistats i rökiga miljöer. Det är lika många som dör i trafiken.

Tillbaka till Naturvårdsverkets rapport om luftföroreningar.

Det handlar bland annat också om utsläpp från trafik- och energisektorn i andra länder i Europa. Det orsakar cirka 3 000 förtida dödsfall här. Sedan har vi förbränning i bilmotorer, som orsakar cirka 1 300 förtida dödsfall och partiklar från väg- och däckslitage, cirka 200 dödsfall.

Denna utredning kommer fram till att kanske 2 000 dör av luftföroreningar vi själva gör oss skyldiga till emedan 3 000 dör av ”importerad” luft från andra länder. Man kan här jämföra med passiv rökning och kalla det för passiv luftförorening. Dvs vi är inte skyldiga till de livsfarliga partiklar som kommer från mellaneuropa och dimper ned i Sverige.

Tobaksrökningen är den största skurken

Det är sex gånger fler som dör av tobaksrökning än av andra luftföroreningar inom landet.

Som en läkare sa till en bekymrad Miljöpartist med en cigarett i handen. Det första du kan göra åt luftföroreningar är att fimpa.

Nu har vi en debatt om orsaken till klimatförändringar där det finns olika synpunkter och teorier om effekten av växthusgaser och luftföroreningar som orsakar förhöjd halt av CO2. ”Klimatalarmister” hävdar att det är nödvändigt med snabba åtgärder när det gäller luftföroreningar från koleldning och oljedriven teknik. ”Klimatförnekare” hävdar å andra sidan att effekterna från dessa avgaser på klimatet är försumlig. Sambandet här är inte lika enkelt att leda till bevis som exempelvis luftföroreningar pga av avgaser eller tobak och risk för cancer.

Alldeles oavsett eventuella klimatförändringar så är hälsorisken fastställd och det bör räcka för kraftfulla åtgärder som leder till minskade luftföroreningar.

Börje Peratt

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.