Den 27 januari är det 70 år sedan förintelselägret Auschwitz befriades av sovjetarmén (27 jan 1945). Någon kilometer därifrån satt invånare och kunde se både vad som pågick i lägret och Andra Ukrainska Arméfördelningens inmarsch. Fler än 200 ukrainska och ryska soldater dog under denna befrielse av Auschwitz.

Under tisdagen kommer 70 års-minnet av Auschwitz befrielse att uppmärksammas över hela världen, bland annat med en ceremoni just på själva platsen, det forna förintelselägret Auschwitz-Birkenau i södra Polen. Hör ett reportage av Sveriges Radios utsända på plats, Vincent Dahlbäck. I Sverige genomförs på flera platser ceremonier för att aldrig glömma offren i Auschwitz. SR

Sovjetsoldater omfamnas då de befriat Auschwitz
Sovjetsoldater omfamnas då de befriat Auschwitz

På minnesdagen delar Micael Bindefelds stiftelse ut stipendier till projekt som sprider berättelser med koppling till Förintelsen. Videolänk

Glöm aldrig Auschwitz
Glöm aldrig Auschwitz

Intillboende tvingas paradera inför avlivade.

Glöm aldrig

Börje Peratt

27.1.45

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.