Guide – Filmen om kärleken till en häst premiärvisas 14 feb kl 13.00

2
1768
Elin Warner på sin häst Guide
Elin Warner på sin häst Guide
Elin Warner på sin häst Guide

Guide-Filmen om kärleken till en häst en film av Börje Peratt och Hans Welin.

För 30 år sedan hörde jag en filmkollega säga att ”idag har jag blivit med häst”, men sedan inget mer förrän 2012 då jag fick höra bakgrunden. Han hade köpt hästen till sina döttrar vilket kom att rädda unghästen. Jag sa att ”denna historia måste vi berätta!”

Unni, Guide Elin ca 1986
Unni, Guide Elin ca 1986

Vi mötte Elin Warner någon vecka senare i stallet. Hon berättade att Guide som sexårig unghäst hade skadat bäckenbenet och enligt rekommendation skulle ha avlivats. Den då 12-åriga hästtjejens insatser blev avgörande för Guides tillfrisknande. Hon red därefter hästen i 28 år.

Elin är ett naturbarn, djurvän och elitidrottare med framgångsrik karriär i Sollentuna volleyboll. Idag är hon tränare för ett herr-elitlag i högsta serien. 2012 belönades hon med Riksidrottens vänners prestigefyllda pris ”Jubileumsstipendiet för framstående aktiv idrottsledargärning”.

I dokumentären intervjuas Elins lillasyster Unni och sambo Janne som berikar bilden av Elins sätt att handskas med djur.

Filmen innehåller rekonstruktioner av Elin och Guide som unga med Greta Sjöstrand,13-årig look-alike handbollstjej från Sollentuna och ”Jossan” Stenqvist och hennes häst Kickit.

Börje Peratt

Länkar

Youtube Trailer
Hemsida Fördjupad info Pressbilder mm
Facebook

Filmpremiär
14 febr kl 13.00
Filmen är 30 min
Fritt inträde.
Danderydsgården
Noragårdsvägen 27 Danderyd.

med stöd av Täby och Danderyds kommun

Guide poster Premiär

Previous articleGodhet?
Next articleGlöm aldrig Auschwitz!
Börje Peratt
Börje Peratt, filmare, författare, journalist, musikskapare, bildmakare och har verkat som producent på Sveriges Radio och regissör på Sveriges Television. Yrkesutbildad vid Dramatiska Institutet. Han har också producerat samhällsinformation och utbildningsfilmer inom medicin och sjukvård för landsting, sjukhus samt om doping för Riksidrottsförbundet, Olympiska kommittén och Dopingkommissionen. Peratt har en beteendevetenskaplig akademisk bakgrund med fil mag i pedagogik och fil kand i psykologi. Forskningsintresse- "Om medvetandets uppkomst".

2 COMMENTS

 1. Tack för en underbar premiär

  Länk till litet bildspel från premiärpublik

  Premiären 14 februari på Danderydsgården blev lyckad med många uppskattande kommentarer.

  Susanne Holtz: Stort tack för en väldigt fin och rörande film. Det var nog inte bara jag som hade tårar som rann, det var många…

  Madeleine Grimhusen: Tack för en underbart fin film. Den berör och rör om på många plan. Tack.

  Cilla Herneke-Olestad: En otroligt vackert filmad och vackert skildrad film och den innehöll så mycket kärlek. Grattis till er alla som jobbat fram denna film. Tack Börje för att vi fick äran av att få se den idag. Kram

  Stort tack alla ni som kom och gjorde denna dag till en succé

  Börje Peratt
  för filmgänget

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.