Humanism och Kunskaps treårsjubileum och Ellen Keys födelsedag

0
1226
Börje Peratt, Terry Evans och Torbjörn Sassersson (foto) bildar Humanism & Kunskap Humanism & Kunskap 11 dec 2011
Börje Peratt, Terry Evans och Torbjörn Sassersson (foto) bildar Humanism & Kunskap Humanism & Kunskap 11 dec 2011
Börje Peratt, Terry Evans  och Torbjörn Sassersson (foto)  bildar Humanism & Kunskap 11 dec 2011
Börje Peratt, Terry Evans och Torbjörn Sassersson (foto) bildar Humanism & Kunskap 11 dec 2011

Humanism och Kunskap firar den 11 december, det är då tre år sedan föreningen bildades. Samma dag, men 1849, föddes Ellen Key. En synkronicitet med flera paralleller. Vid jullunchen 6 dec höll Kersti Wistrand ett kort tal samt överräckte blommor från föreningens medlemmar till två av dess grundare som var på plats.

Torbjörn Sassersson, Börje Peratt, Kersti Wistrand
Torbjörn Sassersson, Börje Peratt, Kersti Wistrand

Vi firar sanna folkbildare

I slutet av 1800-talet längtade många kvinnor inom arbetarklassen efter bildning och kultur, men hade få möjligheter till mer än 4-6 års skolgång. Ganska tidigt följde äktenskap med barn och hårt arbete i hemmet ute på fälten och i fabriker. Som tidig representant för kvinnorörelsen bidrog Ellen Key med att förmedla folkbildning i form av föreläsningar. Hon var med om att grunda Tolfterna, en föreningsverksamhet utan avgifter, vars  syfte var att lyfta kvinnor med ny kunskap.  Tolv damer ansvarade för tolfterna och man möttes över klassgränserna, lyssnade till föredrag och musik. Det var viktigt att man i samband med diskussionerna efteråt hade samkväm med något gott att äta.

Jullunchdeltagare HK 2014
Jullunchdeltagare HK 2014

Humanism och Kunskap vill också dela med sig av kunskaper inom skilda områden med diskussioner, samkväm och något gott att förtära. På vår jullunch råkade vi även vara tolv personer som samlats på detta sätt.

Ellen Karolina Sofia Key, född 11 december 1849 i Gladhammars socken utanför Västervik, död 25 april 1926 i hemmet Strand på sydsluttningen av Omberg vid Vättern,
Ellen Karolina Sofia Key, född 11 december 1849 i Gladhammars socken utanför Västervik, död 25 april 1926 i hemmet Strand på sydsluttningen av Omberg vid Vättern

Ellen Key var en sann humanist. Hon kastade av sig alla auktoritära trossystem, vare sig det gällde religion eller politiska orättvisor i samhället. Hon utformade en egen Livstro, som spreds över stora delar av Nordeuropa och var av stor betydelse fram till andra världskriget, då Livstron som hon brann för, kom i skymundan och idag är tämligen okänd för vardagsfeminismen.

Ellen Key var visionär
Hennes livstro bygger på evolutionen, där hon ser kärleken som den främsta drivkraften, den som hela tiden för evolutionen framåt. Hon tror på kärleken som den upplyftande, sammanbindande kraften. Empatin och ”Hjärtat” är av största vikt i den utveckling som efter hundratals generationer kommer att skapa den framtida människan, själsmänniskan, som naturligt och omedelbart kan känna att vi alla utgör delar av samma helhet och som omsätter det i kärlek och handling. Hon målar fram ett framtida samhälle där naturlig empati och solidaritet kommer att råda människor emellan.

Humanism och kunskap lyfter också fram vikten av att genomskåda auktoriteter, att finna sitt inre, våga bejaka sig själv och sina upplevelser och allt detta som ryms i att vara människa, att våga gå sina egna vägar och följa sitt hjärta och känsla i lyhördhet inför medmänniskor.  Men också likt Ellen Key kunna säga ifrån och sätta gränser för etiska överträdelser.

Evolutionens nya människa, själsmänniskan, har en starkt utvecklad känslighet och empati.

Humanism och Kunskap lyfter i sina artiklar gärna fram kvinnofrågor och det inkännande psyket med sin närhet till empati och intuition.

Styrelse och medlemmar i Föreningen Humanism och Kunskap vill nu tacka dess grundare, som alla vågat gå emot etablissemanget och auktoriteter som vill diktera sin sanning: Börje Peratt som forskar, skriver och föreläser om medvetandet och dess evolution;
Torbjörn Sassersson, som driver nättidningen Newsvoice (90 000 läsare i månaden) samt Terry Evans, som modigt går den väg som är hans. Tack ska ni ha!

Kersti Wistrand
Humanism & Kunskap

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.