Har CSI ”skeptikerna” förlorat? #2

0
923

astrologyplanets
Har CSICOP förlorat trettioåriga kriget?, en artikel av Guy Lyon Playfair. Återpublicerad från hemsidan för Skeptisk om Skeptiker (skeptical About Skeptics) och översatt av Börje Peratt Utforskare.

Del 2 Gauquelin effekten

Part 2 – The Gauquelin Effect

av Guy Lyon Playfair

“De kallar sig ”Kommittén för Vetenskaplig undersökning av krav på Paranormala fenomen” (CSICOP).

I själva verket är de en grupp blivande debunkers som klantat till sina utredningar, förfalskat resultaten, mörkat sina misstag och sparkat en kollega som hotat att berätta sanningen.”

– Fate Magazine

Innan CSICOP bildades framfördes ett extraordinärt påstående som krävde noggrann undersökning, eftersom om det var sant skulle det få långtgående konsekvenser. Detta gällde om positionen av en planet vid tidpunkten för födseln kunde påverka den framtida utvecklingen av barnet. Idrottens mästare, till exempel, tenderade att födas när Mars stod vid vissa punkter på himlen mycket oftare än slumpen skulle förutspå.

Läs mer:
Har CSI ”skeptikerna” förlorat? #2

Kommentar:
Jag som nu publicerar denna artikel är känd bland de som står mig nära som om inte extremt skeptisk så jo väldigt skeptisk och betraktar mig själv ha en hög akademisk integritet. Jag tror inte på astrologi vilket sannolikt kan uppröra några av mina vänner som finner min misstro hopplös. Särskilt som de framlagda bevisen och statistiken är överväldigande. Jag kan därför vara exempel på sådant jag kritiserar: en ”självförstärkande mekanism” av tros-förstärkning och motstånd mot förändring.

Börje Peratt

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.