Abort och samvetsfrihet

2
1920

abortion

Moralen kring abort – var en artikel jag skrev kring 2010 som publicerades på Newsmill.

Den var i opposition mot Sturmarks krav på att man skulle avskeda sjukhuspersonal som av samvetsskäl inte kunde förmå sig till att medverka vid abort. När Newsmill lades ned försvann artikeln. Däremot har jag hittat en blogg som använder min artikel för att argumentera i sakfrågan.

En artikel som aktualiserar problematiken är Sköterskan: Därför vägrar jag utföra aborter. (Aftonbladet 2014-11-12).
– ”Moderaterna, Centern och Kristdemokraterna röstade på onsdagen igenom det historiska beslutet i landstingsstyrelsen i Kronoberg. De vill utreda möjligheten att låta vårdpersonal vägra utföra aborter – så kallad samvetsfrihet.”

Alldeles oavsett vi kommer från olika håll i denna fråga, religiöst, ideologiskt, filosofiskt så är frågan oerhört svår. Kvinnan äger rätt till sin kropp och är den som i sista hand har beslutet. Svensk sjukvård ska kunna erbjuda en säker vård och samtidigt ska sjukvårdspersonal kunna välja om de vill medverka. En sådan passus bör finnas i anställningsavtalet så att det aldrig kommer som en överraskning.

Läs mer
Börje Peratt Debatt: Abort och samvetsfrihet (2014-11-13)

Börje Peratt

2 COMMENTS

  1. Diskussionen i det här ämnet blir minst sagt vulgär. Barnmorskeförbundet går nu ut med en artikel där man hotar med att gravida kvinnor kommer att dö därför att det kan finnas barnmorskor som inte vill delta i aborter. I själva verket är det sjukvården som ska säkerställa både rätten till abort och rätten att få följa sin tro eller läkaretiska kod som statuerar att man börjat med sitt vårdarbete för att rädda liv.

  2. Det borde vara mycket enkelt att skapa en organisation som liknar en abortklinik. Då har man säkerställt denna vårdinsats och kan samtidigt utveckla en specialiserad och tryggare expertis. Låt sedan barnmorskor följa sitt kall och de som enbart vill ägna sig åt att hjälpa kvinnor föda ska få vara skyddade från planerade aborter. En barnmorska vet att det kan tillstöta komplikationer och då måste hon medverka till att rädda modern genom en akut abort. Denna trygghet måste omfatta alla barnmorskor.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.