Internationella fredsdagen 21 september

0
2320

International_Peace_Day_logo

FN:s generalförsamling har utropat den 21 september (höstdagjämningen) till internationella fredsdagen. Idag firas den världen över och årets tema är ”folkens rätt att leva i fred”. Det är väl värt att under en stund av dagen stilla sina tankar och rikta dem i en önskan om fred i jordens alla länder.

Denna fredsdag har firats sedan 1982 av folk i många länder samt i politiska såväl som militära grupper. Från FN:s högkvarter i New York rings dagen in med den s.k. fredsklockan, som tillverkats av mynt som barn från hela världen skänkt för ändamålet. På klockan står texten ”Länge leve den absoluta världsfreden”.

Peace bella Un

FN har uppmärksammat dagen olika varje år från att ha en tyst minut över hela världen till att uppmana enskilda stater om icke-våld och ”eld upphör”, åtminstone denna dag. I år poängteras en av FN- deklarationens mänskliga rättigheter: fred, inskriven i FN-stadgan och man uppmanar organisationer och skolor att uppmärksamma fredsaspekten denna dag. Letar man på nätet finns många aktiviteter i olika länder utannonserade. I Hofors i Värmland ska en yogagrupp börja dagen med att utföra 108 solhälsningar (en yogaövning). Här är några andra aktiviteter under denna dag:
olika fredsceremonier, ljuständning, konserter, fredsmeditation, plantering av träd för freden, föredrag om konflikthärdar i världen samt förbön.

Fredsmeditation i Colombo
Fredsmeditation i Colombo

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.