Liv efter döden? – radioprogram med dr Nils-Olof Jacobson

6
1775
Nils-Olof Jacobson, psykiater, författare
Nils-Olof Jacobson, psykiater, författare

Frågeställningar om livets förutsättningar och möjligheten av ett liv efter döden förmedlas av Nils-Olof Jacobson, leg. läkare, med dr, psykiater och författare. Han har sänt oss (på HK) hälsningar samt två inspelade radioprogram från 1992, där han intervjuats om syn på döden.
TEXT: KERSTI WISTRAND

Så här skriver Nils-Olof Jacobson:

”I mars 2014 fann jag en låda i källaren en ljudkassett som jag alldeles glömt, med två inspelningar från 1992. Då deltog jag i en intervju i radions serie ”Det gäller livet”. Den sändes i två avsnitt, 21 och 28 mars. Intervjun handlar om frågan om livets tänkbara fortsättning efter döden. Här nedan finns länkar till de båda avsnitten. Efter andra delen följer en nyhetssändning. Jag låter den ligga kvar som en liten tidskapsel från söndagen den 28 mars 1992. Om man byter namn på några personer och platser verkar mycket av innehållet kunna vara från idag…

Det mesta av det jag säger i intervjuerna är fortfarande aktuellt; det har inte hänt så mycket på området att ”bevisa” liv eller frånvaro av liv efter döden. Men om man inte kräver ”bevis” i juridisk mening, så har ändå allt mer aktuell forskning talat för att medvetandets natur mycket väl kan vara ”icke-lokal”, dvs inte bunden till hjärnan. Då är det också möjligt att individens medvetande överlever kroppens död. 

Välkommen att lyssna om du har lust.”

 

Liv efter döden - Nils Olof Jacobson
Liv efter döden – Nils Olof Jacobson

Nils-Olof Jacobson (född 1937) läste redan 1961 den amerikanske psykiatern Ian Stevensons första uppsats om dennes forskning kring minnen som tydde på ett tidigare liv. Som psykiatristuderande for Nils-Olof Jacobson över till dennes klinik i USA och deltog i forskningsprojekt med Stevenson och J.G. Pratt.

Nils-Olof kom att intressera sig kring frågan om medvetandets existens efter kroppens död och intresserade sig också för forskningen kring spontana och mediala upplevelser. Hans bok ”Liv efter döden?” kom ut redan 1971 och översattes snabbt till ett dussintals språk. Den framställer fakta och åsikter kring frågan: ”Kan någon form av medvetande finnas efter hjärnans död?” Han tillhör pionjärerna kring denna slags forskning.

I det första radioprogrammet analyserar och resonerar Nils-Olof Jacobson lättöverskådligt och med ovanlig skärpa kring frågor om medvetandets eventuella överlevnad, men intar själv en öppen hållning.

I det andra programmet tar han upp Martinus modell om vad som enligt denne händer efter döden, och sätter Martinus vision i relation till forskning och erfarenheter som var aktuella 1992.

 

Radiolänkar  till inspelningarna i mp3-format finns på myflare. Det tar ett tag innan filerna laddar ned sedan får man trycka på playknapp. Under vissa omständigheter kan det bli problem med nedladdningen från myflare. Den tar ovanligt lång tid, och ljudet kan hacka. I så fall är det bäst att försöka igen efter omstart av datorn. Nils-Olof hade själv detta problem med en laptop – vid första lyssningen tog nedladdningen lång tid, och ljudet hackade så det var helt onjutbart. En stund senare, efter omstart av datorn, gick det utan problem.

Programmet påannonseras som att Maria Wendehög samtalar med psykiater Nils-Olof Jacobson.
Programinslag 21/3 1992
Programinslag 28/3 1992.

Kersti Wistrand

6 COMMENTS

  1. Intressant! jag läste hans böcker på 80 och 90talet,
    väldigt trevligt att kunna lyssna på det här

  2. Som uppdatering på mitt tråkiga besked om Nils-Olofs dödsfall – så ber jag alla att ta del av hans hemsida nilsolof.se medans den fortfarande finns kvar. Nils-Olof blir/är saknad av många medmänniskor – men Nils-Olof får nu svaren på sina frågeställningar om livet efter döden. Vila i frid Nils-Olof

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.