Makt – Plast – Gift & Våra Barn av Ethel Forsberg

0
667

2504-4-makt-plast-gift-vara-barn_haftad-egen

Jag trodde att jag var medveten, åtminstone någorlunda. Det är därför jag dels avstått från kött i kosten och att jag bara köper ekologiska produkter i övrigt.
Men naturligtvis hade jag ingen aning om det mesta.

TEXT: Pia Hellertz mars 2014

Ethel Forsbergs bok Makt – Plast – Gift & Våra Barn (2014) har verkligen skakat om. Den obehagliga känslan efter läsningen är: Vad kan vi äta? Vad kan vi dricka? Vilka leksaker kan vi köpa till våra barnbarn? Vilka kläder bör vi avstå från? Och mycket mera.

Ethel_Forsberg_390
Ethel Forsberg var generaldirektör för Kemikalieinspektionen i nio år, från 2001 till 2010. Under 1980-talet arbetade hon som miljöexpert på LRF, Lantbrukarnas Riksförbund. Hon om någon bör veta vilka kemikalier som nu sprids i vår vardag. Hon bestämde sig för att skriva boken när hon insåg att miljöministern, som då var Andreas Carlgren (C), inte tog kemikaliefaran på allvar. Han ansåg att kemikalierna inte var ett folkhälsoproblem. Dessutom fick hon rådet av miljöministern att inte ta fler initiativ inom området, trots att vi ”är marinerade i kemikalier” som Ethel Forsberg formulerar det. Hennes historiska beskrivning av kampen mot kemikalier och för ekologisk odling samt många bönders motstånd, är mycket intressant. Barnen lyfts fram extra mycket i boken. Ethel Forsberg börjar med en talande bild:

”Pojken har just borstat tänderna med triklosan-tandkräm, tvättat håret med paraben-schampot och nu snyggar han till frisyren med bisfenol A-borsten. … Flickan sparkar av sig de nya ftalat-plast-sandalerna innan hon stoppar in den polyfluorerade allvädersjackan i sin flamskyddsbehandlade ryggsäck.” (s. 9)

Barnen har mindre kroppar och är känsligare för allt eftersom deras organ och hormonsystem är under utveckling. Leksaker av plast, gosedjur, nappflaskor, barnkläder, sängkläder, allt i barnets vardag är indränkt i kemikalier på olika sätt. Miljöstyrelsen fann att den mjukgörande kemikalien DEHP i plastleksaker, som de suger på, lösgörs i barnens munnar, där PH-värdet är lågt. Sen vandrar kemikalien ut i kroppen.

En livsfarlig cocktail

Samtidigt visar studier att kemikalier som kanske var för sig är ofarliga, förstärker varandra, blir ”en farlig cocktail som kan ge allvarliga skador” (s.135). En dansk studie beskriver kombinationseffekten på detta sätt: 0+0+0+14=100!

Författaren menar att om sådana kemikaliekombinationer har kunnat uppstå under många år, så borde vi redan ha sett den s.k. cocktail-effekten och hon menar att vi ser skador nu. Läkare och medicinska forskare har sett att defekter och skador av nya slag allt oftare drabbar främst barn, men också vuxna.

Antalet pojkar som föds ”med missbildad penis eller med testiklar som inte vandrat ner i pungen” (s. 136) ha ökat stadigt, menar författaren. Spermiekvaliteten har försämrats. En dansk expert på hormonstörande kemikalier, Henrik Leffers, menar att människan i framtiden kommer att bli alltmer beroende av ”medicinskt stöd för att kunna klara en av våra mest basala funktioner – att föröka sig” (s.44).

Testikelcancer har ökat.

Flickor kommer in i puberteten tidigare och får en tidigare bröstutveckling. Vi är omgivna av ämnen som kan skada arvsmassan, rubba våra hormonssystem, göra det svårare att få barn och orsaka cancer, skriver författaren.

Ethel Forsberg menar att det knappast då är förvånande att det görs kopplingar mellan hormonstörande kemikalier och barnfetma, diabetes, autism, ADHD och missbildade könsorgan. Mer än vart femte barn idag har en läkardiagnos för en allergirelaterad sjukdom enligt en Miljöhälsorapport från 2013.[1]

Pia Hellertz

Referens


Länk: En längre text finns på Pias hemsida

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.