26 juni, 2019

Nobelpristagare förkastar Nature och Science – Tidskrifterna förvrider vetenskapen

Randy SchekmanNobelpristagaren i cellfysiologi (2013) Randi Schekman går till skarpt angrepp mot de välrenommerade vetenskapliga tidsskrifterna Nature, Science och Cell för att de förvrider vetenskapliga data och får forskare att agera som ”popstjärnor” i vetenskapsvärlden [red anm].

Text: Torbjörn Sassersson | Foto: James Kegley Wikimedia Commons

Randi Schekman, som tog emot Nobelpriset på tisdagen i Stockholm, och hans forksnings-team bojkottar nu de vetenskapliga tidskrifterna. Inga fler forskningsrapporter skickas dit och frågan är vilka andra mer pålitliga tidskrifter han istället väljer gå till.

Läs mer i NewsVoice

Spread the love
About Torbjörn Sassersson

Torbjörn Sassersson är en av grundarna bakom föreningen Humanism & Kunskap. Han är även redaktör för och debattör på den fria nättidningen NewsVoice och kunskapsbiblioteket Vetapedia.se som långsamt byggs upp. Torbjörn Sassersson har en fil kand från Stockholms Universitet inom naturvetenskap och miljövård. Han arbetar med IT och PR på webben genom sitt enmansbolag.

Comments

  1. Jag har kommenterat på Newsvoice. Tack Torbjörn för att du uppmärksammat artikeln. Är det dags att starta en tidning för en fri och objektiv redovisning av vetenskapliga kvalitetsstudier. Naturligtvis borde de redan finnas men är ännu inte tillräckligt uppmärksammade och erkända. Eller?

    Vetenskapsrådet bör också besättas av kompetenta forskare med integritet.
    Även Kungliga Vetenskapsakademin.
    Vad vi ser framför oss är mer eller mindre en revolution.
    Så kom fram nu alla som vill se denna förändring.

  2. Han framhåller bland annat följande journal http://www.elifesciences.org där han ju själv varit redaktör.

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.