USA som världspolis bok av Ulf Karlström och Anders Romelsjö

2
1668
USA som världspolis av Ulf Karlström och Anders Romelsjö

USA som världspolis av Ulf Karlström och Anders Romelsjö
USA som världspolis av Ulf Karlström och Anders Romelsjö


Ulf Karlström och Anders Romelsjö var bägge aktiva på 1960- och 70-talet i solidaritetsrörelsen med Vietnams folk och skrev bland annat studiematerial om USA-imperialismen för De Förenade FNL-grupperna.
De har tillsammans nu skrivit en bok som försöker beskriva framväxten av denna världspolis, komplikationerna och möjliga scenarior. Så här beskriver de innehållet.

”USA är världens mäktigaste stat och dominerar helt militäralliansen Nato. Denna stat har sedan mer än 100 år varit inblandad i ett mycket stort antal konflikter och krig över hela världen. USA har blandat sig i andra länders inrikespolitik i en omfattning som saknar historiskt motstycke. Man har smugglat in pengar och vapen till USA-vänliga grupper, startat upplopp och uppror, tillsatt och avsatt presidenter, anfallit och ockuperat andra länder. Hur har det kunnat bli så? Boken presenterar en mängd fakta om USA:s utrikespolitik, ekonomi, handel och militära kapacitet och hävdar att utrikes- och militärpolitik har sin grund i ekonomiska intressen. Här ges vidare en bred beskrivning av FN och andra internationella organisationer, biståndspolitik, världsfattigdomen samt den globala ekonomiska ordning vi ser idag.Trots USA:s mäktighet har dess ledning försatt sig i ett allt svårare läge, där nya stater och grupperingar är ivriga att ta över. I två avslutande kapitel försöker författarna bedöma de aktuella motsättningarna i världen och vad vi kan vänta oss av framtiden.”

”Vi försöker också ge beskrivning av karakteristika för dagens imperialism, dels mot bakgrund av analys av de data vi har och dels mot bakgrund av andra författare arbeten, alltifrån Hobson över Lenin och Magdoff till Fuchs och Harvey”

Anders Romelsjö, professor emeritus Stockholms universitet och Karolinska Institutet.

2 COMMENTS

  1. Denna bok aktualiserar en artikel jag skrev inför det förestående angreppskriget på Irak (2003). Jo jag vet alla ville få bort Saddam Hussein. Men tillvägagångssättet var emot folkrätten och ett brott mot FN´s konventioner. När angreppet väl kom gav det fart till den terrorism som spridit sig över världen.

    Alldeles oavsett irakier lyckats fly och få det bättre så har fler irakier dött i ”befrielsekriget” och i de sjävmordsbomber som aldrig tycks ta slut.

    Min ”protestartikel” från 2003 här: http://borjeperattdebate.wordpress.com/2003/06/23/de-nya-axelmakternas-angreppskrig-mot-irak/

    Tycker jag ändå inte att det är bättre med ett Irak utan Saddam? Jo absolut men tillvägagångssättet var helt fel. Och det är också den rådande uppfattningen i USA och England och i stort sett resten av världen idag 2013. Det tog tio år att komma till sans. /B

  2. Jag håller fullkomligt med dig. Idag tittade jag på U tube om hur Panama blev överfallet och det är helt ofattbart.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.