Primatolog: ”Vi föds med en känsla för moral”

1
1058

frans-de-waal-photo1

Forskare har länge fokuserat på konkurrens och våld inom djurvärlden för att förstå människors drivkrafter, men primatologen och psykologen Frans de Waal har i stället forskat på det sociala samspelet. Moralen härrör ur våra instinkter, menar han.

“Jag bryr mig inte om ifall Gud existerar eller inte. Men alla samhällen har ju religion. Så den måste ju betyda något.”

Så inledde den världsberömda primatologen och psykologen Frans de Waal sitt föredrag på bokmässan i Göteborg förra veckan,skriver Dagens Nyheter.

Läs mer i DN

1 COMMENT

  1. Om man nu talar om människan i evolutionen undersöker man ju självva “människoblivandet”, ohhar två saker att brottas med både vad en människa faktiskt är (själva är vi ju bara exempel och inga normer) och vad evolution med alla dess transformationer är. rån tidigt 1800-tal har idén om konkurrens, kamp ochstyrka varit en djupt rotad idétradition (Malthys, Marx) och det har satt sina spår i tolkningen av Darwin. vilket tagit sig uttryck i en ohöljd socialdarwinism omhuldad av framför all ekonomer in i vår tid(uppköp som ett uttryck för idén om att ätaeller ätas…). Ny forskning har(Margulis) har visat att symbiosen, lyckade samarbeten, är en starkare drivkraft i evolutionen än konkurrensen och konflikten

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.