Medevi Brunns orkester Foto Börje Peratt

Kort rapport: Börje Peratt

Humanism & Kunskaps sommar-arrangemang vid Vättern 2013 hade Medevi Brunn som centralpunkt. Därifrån utgick sedan utflykter till Vadstena, Alvastra och Omberg.

Under fem dagar ägnade vi oss helt åt mötet och historieberättandet. Interaktiva övningar och seminarier genomfördes mestadels i den fantastiska omgivningen och vackra naturen.

Vi hade även en egen stuga mitt i Medevi där vi kunde samlas, ha seminarier, högläsning och diskussioner.

Upplevelsen från denna vecka blev gripande och flera närvarande kunde förundras över hur programmet utvecklades och hur tillfällen yppades på ett så perfekt och generöst sätt.

Upplevelsen av “flow”, ett lättsamt flyt där allt mynnar ut i en naturlig samstämmighet.

En fikapaus under en utflykt Foto: Soili Ljungberg
En fikapaus under en utflykt Foto: Soili Ljungberg

Nu dagen efter hemkomsten då jag ska försöka sammanfatta veckan vaknar jag i en sällsam känsla av tacksamhet, frid och fulländning. Jo det var länge sedan en harmoni av detta slag har infunnit sig. Jag brukar sällan ta till sådana begrepp men det känns som att ha vandrat helig mark i upplysningens spår och fått ta del av en historia med så många olika och bestående intryck.

Vår värd Lisbet Gemzell har starka kopplingar till Medevi, uppväxt där och med kunskap om brunnens historia och verksamhet. Trots en kraftig förkylning kunde hon guida oss till olika platser varje dag och i vissa övningar delta med sina vackra sånger. Hon sjunger och skapar text i stunden, något som hon kallar “toning”.

Veckans tema var Moder jord och så vackert det blev. Som om allt vi gjorde var en perfekt pedagogisk uppbyggnad där det ena ledde till det andra.

Jag väljer här att avsluta denna första rapport och återkommer med inslag från de olika dagarna och kanske vill någon av deltagarna dela med sig, ser i så fall fram emot det.

Börje Peratt ( V, W , L )

 

 

 

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.