36 universitet i Iran förbjuder kvinnliga studenter

0
1295

Shirin Ebadi

De kvinnliga universitetsstudenterna i Iran överträffar ofta sina manliga studiekamrater och under det senaste året var det betydligt fler kvinnor än män som klarade sin examen, skriver DN.

Foto och underlag från Wikipedia

Enligt brittiska Daily Telegraph väljer 36 universitet i landet att förbjuda kvinnliga studenter på totalt 77 olika kurser, tex: engelsk litteratur, hotelldrift, arkeologi, kärnfysik, datorvetenskap, elteknik, produktionsteknik och företagsledning. Universitetet för oljeindustri kommer inte att ta emot kvinnliga studenter överhuvudtaget.

Tilltaget har fått den iranska nobelpristagaren och människorättskämpen Shiri Ebadi att reagera. I ett brev till FN:s generalsekretare Ban Ki-Moon och FN:s chef för mänskliga rättigheter Navi Pillay kräver Ebadi en utredning av beslutet.

Läs mer på DN


Shirin Ebadi (1947-) från Iran, är en iransk advokat, domare, föreläsare, författare och aktivist. Hon mottog Nobels fredspris år 2003 för sitt arbete för kvinnors och barns mänskliga rättigheter, och var även den första muslimska kvinnan som vann priset. Ebadi var Irans första kvinnliga domare. Hon tvingades lämna sitt ämbete vid den iranska revolutionen 1979. Sedan dess har hon som advokat försvarat oppositionella i rättegångar. Regimen i Iran stämplade henne som ett hot mot det islamiska styret i landet. Shirin Ebadi ser ingen motsättning mellan islam och de grundläggande mänskliga rättigheterna. År 2001 fick hon Raftopriset, för sina insatser och 1996 fick hon Human Rights Watch priset för mänskliga rättigheter och en legal reform i Iran. I november 2009 blev Shirin Ebadis nobelmedalj och diplom konfiskerade av iranska myndigheter. / Wikipedia

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.