Föreningen Humanism & Kunskap – möte 17 mars 2012

0
1788
Östermalms Saluhall

Östermalms Saluhall

Föreningen Humanism & Kunskap hade möte 17 mars 2012. Mötet blev som tidigare intensivt och kreativt. Vi började kl 13 och slutade inte förrän 17.30.

En huvudpunkt var ”Manifestet” nu med underrubriken ”Humanismens Värdegrund”. Dokumentet har förenklats och blivit tydligare, men kommer att vara föremål för fortsatt förnyelse.  Genom vårt återtagande har vi ändrat tillbaka innehållet från en rationell ateistisk naturalism till humanism i ordets mening.

Det blev en diskussion om citat som borde omvandlas till innehåll och en utvidgning mot kultur och samhälle. Detta har formulerats. Samarbetsformer har ersatt av inriktning.

Torbjörn fick tillfälle att berätta om vår nya hemsida, om NewsVoice och om Vetapedia (Wikipediaalternativ).

Det blev en genusdiskussion som ledde till vikten av att visa upp en balanserad bild av män och kvinnor, unga och äldre.

Vi kom överens om att presentera en etisk kod för vetenskaplig debatt i det offentliga rummet. Behovet av koden finns med tanke på den tråkiga debatt vi sett sedan många år i media och på webben. Den etiska koden är en normvisare och ska förhoppningsvis inspirera.

Vi började sätta samman en lista över sakkunniga personer. Ämnesområden för dessa som togs upp var bland annat: vetenskap, medicin, hälsa, humanism, antihumanism, andlighet, psykologi, samhälle, kultur m fl.

Vi ändrade medlemsavgiften till 300 kr för vanlig medlem och 100 kr för stödmedlem. Tills vidare betalas avgifterna in på Föreningen Kulturnätets (FK) konto under kontroll av HK:s kassör och i samverkan med FK:s kassör.

En grupp har bildats för att göra ansökningar med målet att skapa finansiering för HK.

Vi startar ytterligare en lokal förankring för HK i en stad i Mellansverige.


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.