En nyckel till Kinas framgång är att landet tillåter många lokala och regionala initiativ som konkurrerar med varandra. Shanghai gör på ett sätt och Chongqing på ett annat. Det säger den franske entreprenören och Arnaud Bertrand i en intervju med Global Times.
Bertrand diskuterar hur det kinesiska samhällssystemet fungerar i relation till det västerländska och han säger att de som klarar av att gå bortom idéer om vilken världsordning som är ”bäst” kan inse att det faktiskt finns vissa fördelar med det kinesiska systemet.
Bertrand säger att Kina utvecklats på ett unikt sätt genom behålla sin suveränitet, vilket varit helt avgörande. Kina hade inte ha kunnat utvecklas på sitt eget sätt, behålla sitt oberoende och sitt särskilda filosofiska sätt att tänka om utländsk inblandning hade fått komma in och ta över.
Han menar att om Kina hade följt de metoder som rekommenderas av IMF och Världsbanken, och liknande organisationer, hade Kina blivit ytterligare ett västland och världen skulle inte ha ett Kina som bidrar till den kulturella mångfalden.
”Så jag tror att det var det som var nyckeln, att kunna tänka själv. Att välja det som är vettigt och bra för Kina, men också att ha styrkan att säga nej till det som inte är det”
Inte bara Kina har centralregering
Arnaud Bertrand förklarar att Kina är centraliserat och att det finns en centralregering i Beijing som tar beslut som berör Kinas 1,4 miljarder människor, men ”när man faktiskt tittar på hur Kina är organiserat är det ett av de mest decentraliserade länderna i världen”.
Alla nationer i världen har en centralregering. Begreppet avser en central övergripande myndighet som har den yttersta makten i en stat eller på nationell nivå i ett federalt system (red anm).
Även i länder med en federal struktur finns det fortfarande en enda central eller federal regering som i USA, som visserligen har delstatsregeringar, men vilka alla lyder under den federala regeringen i Washington.
Kina är decentraliserat och samtidigt finns en centralregering
Decentraliseringen i Kina är i själva verket en nyckelfaktor för att kunna få detta jätteland att fungera, menar Bertrand:
”De lokala myndigheterna har ett oerhört stort handlingsutrymme när det gäller att besluta om hur de ska spendera pengar. Det var också en nyckel till framgången för den kinesiska utvecklingen, att kunna ha många lokala initiativ som konkurrerar med varandra.”
”Shanghai gör något på ett sätt och Chongqing gör något på ett annat sätt. Kanske fungerar det bättre i Chongqing. Så det är en inspiration för resten av Kina. Som jag sa i mitt anförande gäller den kinesiska modellen enbart och endast för Kina.”
Decentraliseringen i Kina är nödvändig eftersom Kina är ett enormt land med en befolkning på 1400 miljoner personer som är större än det sammanlagda antalet invånare i Europa (742), Ryssland (144) och Mellanöstern (381).
Alla nationer har rätten att bestämma sitt eget öde
Kinas samhällssystem är en produkt av Kinas långa och unika historia och den passar det sammanhang som Kina befinner sig i idag, fortsätter Bertrand. Med sammanhang avses den ekonomiska och det geopolitiska kontexten.
Samtidigt har inte Kinas ledning uttryckt någon avsikt att sprida Kinas system i världen.
Bertrand:
”Så ur Kinas synvinkel är det inget problem för de två systemen [i Väst och Kina] att samexistera fredligt, eftersom man är nöjd med att andra länder har andra system. Svårigheten är med det andra systemet, det amerikanska eller västerländska systemet, oavsett hur man kallar det, eftersom det gör anspråk på universalitet.”
Arnaud Bertrand menar att ledare inom det västerländska systemet försöker övertyga andra länder, till exempel Kina, att lyda under det västliga sättet att tänka och att det beteendet ”ligger mycket djupt i Västs rötter”:
”Det är den stora frågan. Kan den andra modellen [den västliga] acceptera olika modeller som existerar sida vid sida med den? Vad vi i slutändan behöver är en demokratisk världsordning där olika civilisationer och modeller samexisterar och alla kan ha sin egen vilja, i stället för en totalitär världsordning där en civilisation och ett system [det unipolära] vill tvinga sig på de andra.”
Källa och relaterat