Ny dokumentär: ”Säkert och effektivt – om biverkningarna som försvann”

1
1228

December – 20 rullas de första covidvaccinen ut. Socialminister Lena Hallengren uppmanar alla att följa Folkhälsomyndighetens råd att ta sprutan så fort som möjligt: ”Det är säkert och effektivt!”. Skärmdump från SVT 1, Rapport, 23 dec 2020.

Tystnadskulturen kring misstänkta biverkningar kring de nya experimentella mRNA-vaccinerna i samband med covid har varit anmärkningsvärd stor. Dokumentärproducenten Tobias Hietala bryter trenden. Han har nyligen släppt en videofilm där han finstämt låter drabbade komma till tals.

TEXT: KERSTI WISTRAND

Lagom till julen 2020 rullades tre olika mRNA-vaccin mot covid ut. Folkhälsomyndigheten uppmanade alla att ta vaccinet: ”Säkert och effektivt – en julklapp för att kunna umgås med nära och kära inför jul- och nyårshelgen”.

Redan efter några månader började rapporter om misstänkt skadade personer sporadiskt dyka upp i media men alltid med tillägget ”det finns inga bevis för samband mellan dessa skador och mRNA-preparaten”. Visst, det var ju ett helt nytt vaccin, men borde man inte följt upp det bättre? Det var ju framtaget i hast och föga testat på människor.

Efter hand dök allt färre fallbeskrivningar upp i massmedia.  Sprutan var ju säker och effektiv och man ville väl inte skrämma någon från att ta den? Samtidigt ökade inrapporteringen till Läkemedelsverket.

Fram till 7 juni 2024 har det till Läkemedelsverket totalt inkommit och registrerats 106 099 rapporter om misstänkta biverkningar för de vacciner som används mot covid-19 i Sverige.  Detta är fler anmälda biverkningar än summan av alla andra anmälda biverkningar från samtliga läkemedel på marknaden. Mörkertalet kan dessutom vara mycket stort, eftersom sjukvårdspersonal inte alltid anmält och privatpersoner inte förstått att anmäla själva.

De angivna biverkningarna är av olika slag. Förutom många lättare besvär som trötthet, ”ont i armen”, led- och muskelvärk, huvudvärk samt yrsel finns svårare, t.ex. neurologiska tillstånd där kroppen inte lyder, minnesförlust och hjärtmuskelinflammation (myokardit).

Många patienter har inte känt sig lyssnade till av vården eller myndigheterna.  De känner sig inte tagna på allvar. Därför skapades facebooksidan Biverkningar av vaccin – offentligt forum, vilken som mest fick 43 000 deltagare. Där kan man gå in och läsa mängder av fallbeskrivningar. Sidan finns kvar än idag men tar inte emot nya bidrag.

Dokumentär- och musikproducenten Tobias Hietala i Mölnlycke var en av dem som följde denna facebooksida. Han förfärades över alla skador som beskrevs och alla olyckliga personer som önskade att de aldrig gått på Folkhälsomyndighetens råd om ”säkert och effektivt”. Hade de vetat att mRNA-preparaten var oprövade på människor på sedvanligt vetenskapligt sätt, att försöksdjuren dött och att långtidsstudier helt saknades, hade de kanske avstått från att låta sig injiceras. Hade de vetat att det inte rörde sig om ett vaccin i traditionell bemärkelse, dvs framställt på försvagat virus som immunförsvaret reagerar mot, utan om ett helt nytt experimentpreparat hade många förmodligen avstått. Men nu förlitade de sig på ”säkert och effektivt”.

Covidvaccinerna är nämligen framställda med en ny teknologi, där mRNA (budbärar-RNA),  en syntetisk kodsekvens stoppas i en liten låda, en nanopartikel, som sprutas in i kroppen. Paketen går direkt ut i kroppen och interagerar på cellnivå. Det meddelar cellerna att börja tillverka spikprotein i syfte att bygga upp ett försvar mot covid. – Vem vill bli utsatt för ett experiment med ett tämligen oprövat preparat?

Tobias Hietala. Foto: Remina Kisimov    

Intervju med Tobias Hietala – producenten bakom dokumentären

Jag ringer upp dokumentär- och musikproducenten Tobias Hietala, som säger:
–          Det märkliga var att myndigheter som Läkemedelsverket samt majoriteten av läkarna höll tyst om de eventuella svårare biverkningarna när dessa påtalades. – Det var något nytt som inträffade och de stod svarslösa. Medierna tystnade också. Allt blev svart eller vitt. Det fanns inget mellanting.

Han reagerade starkt på detta:
–          Verkligheten presenterades utifrån ett dualistiskt perspektiv och det är det vi måste komma bort ifrånIdag är det inte lika inflammerat att tala om detta. Mer och mer information kommer dagligen ut kring vilken skandal det här är i själva verket. Det är dags för allmänheten och journalister att börja tala om detta offentligt och jag går därför i bräschen med denna dokumentär!

Tobias Hietala hyste djupa medkänslor för de vaccinationsskadade samtidigt som han kartlade den lukrativa affärsverksamheten hos vaccinationsindustrin. All information finns att få fram på internet. Både medicinska forskningsrapporter och läkemedelsföretagens uppgifter om biverkningar samt deras och de svenska regionernas vinster i samband med covid är utlagda. Allt finns tillgängligt för var och en men ändå fortsätter flertalet människor gå runt i hamsterhjulet utan att ifrågasätta och ta reda på vad som verkligen äger rum. Hietala började lägga ut relevanta länkar på sin facebooksida.

När inte media beskrev och rapporterade om alla de biverkningar som mRNA-preparaten förmodligen kunde utlösa, beslöt Hietala att göra deras jobb. Ideellt, obetald och på sin fritid samt med två småbarn i hemmet.

–          Hur infann sig intresset för allt detta från första början? frågar jag.

Tobias Hietala ger svaret:

–          Redan som barn iakttog jag människor och deras beteenden. Jag ifrågasatte det mesta och funderade mycket. Försökte förstå sammanhangen. Det gav mig problem i skolan, där jag inte kunde förstå varför man måste svälja en massa kunskap utan att ifrågasätta narrativet. Denna del av min personlighet finns alltjämt kvar.

När svininfluensan kom 2009 och vaccinet Pandemrix snabbt rullades ut, tog media upp hur en del ungdomar fick sömnsjukan. Vaccinet stoppades efter 4380 anmälningar om biverkningar. Jag såg likheter mellan lanseringen av Pandemrix och de s.k. covidvaccinen. Skillnaden är att massmedia nu håller tyst och att mRNA- preparaten fortlever – trots de många svåra misstänkta biverkningarna som inrapporterats!

I början av 2022 började Tobias Hietala arbeta med sin dokumentär. Drygt två år tog det innan den blev klar. Motgångarna var många.

Han behövde resa runt i Sverige för att göra intervjuer med vaccinationsskadade. Resor och hotell kostade pengar, som han inte hade. Han beräknade att detta skulle gå på 40 000 kronor och skapade en crowdfunding via gofundme, en insamling på nätet. Det gav stort gensvar, men när han nästan nått detta belopp och skulle ta ut pengarna blev det stopp. Censuren var framme och pengarna gick tillbaka till dem som satt in dem. Hietala fick inte ut ett öre. Tålmodig som han är började han då om via sin facebooksida och fick slutligen ihop summan.

När Hietala sedan skulle sätta ihop videon hoppade flertalet av de intervjuade av i rädsla för att bli offentliga. Kvar var endast tre personer:

–          Kanske var det bra att det gick långsamt. Tiden var nog inte mogen. Hindren gjorde att jag hann att tänka om många gånger. I den slutliga versionen finns förutom tre djupintervjuer också historik med klipp från Folkhälsomyndigheten samt en intervju med läkaren Sven Roman. 

Dokumentären ”Säkert och effektivt – om biverkningarna som försvann”

När Tobias Hietala skulle sätta ihop videon hoppade alltså flertalet av de intervjuade av i rädsla för att bli offentliga. Kvar var endast tre personer:  Per Olhans som berättar hur hans mor i 80-årsåldern snabbt gick bort i förmodade vaccinationsskador, av något som läkarna bedömde vara galna ko-sjukan. Den 34 år gamla Emma som efter Pfizersprutan fick svår huvudvärk, yrsel och svårigheter att förflytta sig, symtom hon lever med än idag. Ulf vaknade upp efter andra Pfizersprutan totalt förvirrad och med panik samt svår  minnesförlust som han lever med än idag.

I den historiska bakgrunden till berättelserna har Hietala hämtat material från Folkhälsomyndighetens arkiverade pressträffar om covid LÄNK . Det är intressant att följa klippen och minnas den dagliga rapporteringen från Folkhälsomyndigheten. Klippen omfattar de två första åren och talesmän för denna myndighet visar hur man ändrar sig från tvärsäkerheten kring ”säker och effektiv”. Trots sprutorna blir folk sjuka i Covid. Nya injektioner anbefalls och idag är vi uppe i den sjunde/ åttonde sprutan.

Klippen avslöjar också hur vissa myndighetspersoner gått läkemedelsindustrins ärenden och propagerat för ”säkert och effektivt” istället för att sanningsenligt presentera de svåra biverkningar som redan var kända av läkemedelsbolagen.

Läkaren Sven Roman startade under pandemin Läkaruppropet där kritiska läkare kunde ansluta sig. Han sammanfattar: ”Aldrig i historien har man lyckats vaccinera bort luftvägsvirus. Ändå såldes mRNA-vaccinen in som att de fungerade.”

När jag ser dokumentären blir jag glad trots det tunga ämnet. Den är finstämd och lågmäld utan några som helst skuldbeläggningar. Tvärtom uppvisas förståelse för den nya och svåra situationen för vårdpersonalen: ”Ja, så här var det. Det här hände. Och vad ska hända nu?”

Dokumentären hade premiär på youtube för två månader sedan. Den ligger även ute på Rumble LÄNK  ifall den blir censurerad på youtube.

Nedan kan du se dokumentären som är 100 min lång. Musiken är producerad av Tobias Hietala.

Här är länken till Tobias Hietalas hemsida: LÄNK

Kersti Wistrand

1 COMMENT

  1. Jag tackar för insända kommentarer. Jag läser dessa och har full förståelse/ medkänsla, men vill meddela att denna nättidning inte kan vara ett forum för personer som farit illa och känner sig överkörda av myndigheter. Syftet med artikeln är att presentera Tobias Hietalas angelägna dokumentär. Debatten får äga rum på andra forum.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.