Nära – döden/livet – upplevelser i Folkets radio

1
1178

Radio- och TV – reportern Per Shapiro har intervjuat Kersti Wistrand och Jan Fjellander i sin radiopodd Folkets radio. Vi får ta del av en nära-döden-upplevelse. Kersti berättar om den forskning hon bedrivit bland povituhas, gammaldags ryska jordemödrar, i Ryssland. Därav nära-livet-upplevelser. Jan Fjellander berättar bl.a. om egna upplevelser.

TEXT: KERSTI WISTRAND

Här kommer nu Per Shapiros radiopodd med programmet ”Nära-livet-upplevelser” från 30 december. Där presenteras lite av den forskning Kersti bedrivit. Hennes huvudfokus har sedan femtio år varit nära-döden-upplevelser. I mitten av 1980-talet upptäckte hon att barnaföderskor kunde ha liknande upplevelser och började därför djupintervjua svenska barnaföderskor.

Kersti förde över forskningen till St Petersburg och i samarbete med professor Leonid Spivak, läkare, och dennes son professor Dmitri Spivak intervjuades flera hundra barnaföderskor kring sina förändrade medvetandetillstånd under dag 2 – 4 efter förlossningen.

Som en eftereffekt vid mycket svåra förlossningar med stora blodförluster öppnades porten till djupare liggande medvetandenivåer. En del av dessa kvinnor fick bestående förmågor av stor känslighet för energier som bl.a. uppträdde i form av telepatiska förmågor, auraseende, healingförmåga samt förmåga att avläsa inre fysiologiska skeenden i människokroppen.

Kersti har funnit belägg för att just dessa kvinnor med sina djupa kunskaper en gång i tiden ansågs vara de skickligaste jordemödrarna (barnmorskorna). I Ryssland lever denna uråldriga tradition kvar, om än i liten skala. I detta program berättar Kersti lite om ryska jordemödrar som hon träffade i Moskvaområdet i början av 1990-talet.

Källa: folketsradio.se/nara-livet-upplevelser/

Poddtext: I över 50 års tid har psykologen och författaren Kersti Wistrand forskat och skrivit kring förändrade medvetandetillstånd och hon har gjort hundratals intervjuer med människor som haft en nära-döden-upplevelse (NDU). De många och samstämmiga vittnesmålen väcker frågor om medvetandets och upplevandets natur. Detta är ett forskningsområde som har fått väldigt lite stöd inom etablerad forskning där de flesta också avfärdar tanken att medvetandet kan existera och fortleva bortom hjärnans död.

I samarbete med forskare i Ryssland har Wistrand även studerat liknande upplevelser i samband med barnafödande.

Många som haft en NDU har beskrivit det som en sorts uppvaknande. Egentligen borde vi kalla det för en nära-livet-upplevelse i stället, anser journalisten Jan Fjellander som vi också får möta i programmet.

Kersti Wistrand

1 COMMENT

  1. Hej!

    Väldigt intressant! Finns det någonstans man kan läsa om din teori om vikingatida förlossningar i sin helhet, som du var inne på?

    Mvh

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.